Una de les constants de les festes de Nadal són els grans i fastuosos àpats, complint amb les tradicions familiars: l'escudella i carn d'olla del dia de Nadal, els canelons de Sant Esteve, el sopar de Cap d'Any, el dinar d'Any Nou i la trobada del dia de Reis, que es corona amb el tradicional tortell. És per això que, per desgreixar i desempatxar els àpats un cop acabades les festes, us hem seleccionat cinc receptes ràpides, senzilles i de temporada, preparades per Marc Ribas.   1. Crema de porros i espàrrecs   La primera proposta és un plat de cullera: una crema vegetal a base de porros i espàrrecs verds que trobareu aquí. A més dels porros (que ens aporten fibra dietètica) i els espàrrecs (un ingredient que ja consumien els egipcis, els grecs i els romans), el pebre vermell fumat dolç i el julivert li donaran un toc ben especial.   2. Amanida d'hivern amb ricotta   Un altre primer senzill i ràpid de preparar és aquesta amanida, que combina les fulles de diverses verdures i hortalisses (com l'escarola, la carxofa, l'api, la xicoira o l'escarola) amb un formatge fresc com la ricotta. Una alternativa freda i fresca!   3. Saltat de bròcoli   Un plat lleuger i molt nutritiu és aquest saltat de bròcoli, carregat de vitamines, minerals i fibra, gràcies a ingredients com (a part del bròcoli) la mongeta tendra, els espàrrecs de marge, les pastanagues, els raves, els tirabecs o l'alfàbrega.   4. Espaguetis vegetals amb pesto   No deixeu que el nom del plat us enganyi! Aquest espaguetis vegetals no són de pasta! Són una manera molt original de presentar les verdures, i segur que agradaran molt als nens...   5. Espinacs amb anxoves i ou mollet   L'última proposta és la que té més proteïna, gràcies a les anxoves i l'ou, però també ens aporta molts antioxidants gràcies als pebrots vermells. Són uns espinacs amb anxoves i ou mollet la recepta dels quals trobes aquí.