Reivindiquem el porro: vichyssoise, porrusalda i altres receptes per cuinar-lo
Si els faraons egipcis ja apreciaven els porros, com pot ser que aquí no els fem servir més a la cuina? En repassem les bondats i et donem un munt de receptes per menjar-los amb cullera, forquilla o, si vols, amb els dits
Reivindiquem el porro: vichyssoise, porrusalda i altres receptes per cuinar-lo
Idees de cuina de tardor i hivern

Reivindiquem el porro: vichyssoise, porrusalda i altres receptes per cuinar-lo

Si els faraons egipcis ja apreciaven els porros, com pot ser que aquí no els fem servir més a la cuina? En repassem les bondats i et donem un munt de receptes per menjar-los amb cullera, forquilla o, si vols, amb els dits

Anna Garcia Lozano
TEMA:
Consells de cuina
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

El porro és un bulb, parent de la ceba i de l'all, molt habitual a la nostra cuina. Però tot i ser tan habitual, quan pensem a preparar un plat poques vegades ens ve al cap com a ingredient principal més enllà de fer-ne una crema o una sopa. A "Cuines", Marc Ribas ha usat el porro en moltes receptes i en destaca que és un vegetal que té vitamines, minerals (com el potassi o el magnesi) i molt poques calories. A més a més, és una verdura que sacia molt perquè és rica en fibra i també és depurativa i diurètica. Quan comprem porros és important que un cop a casa els conservem en fred per evitar que es facin malbé. Aguanten força bé uns quants dies i per tant no cal que els consumim immediatament, però és recomanable no tenir-los més de dues setmanes a la nevera perquè no s'assequin.

També Isma Prados a "Cuina x solters" feia servir els porros en algunes receptes i ens explicava com del porro se n'aprofita tot. La part blanca és la millor, però les fulles verdes es poden posar en els brous perquè donen un gust molt especial. També es poden aprofitar els "pèls" que surten del final del porro si són ben tendres. L'Isma ens convida a posar-los en una amanida o a saltar-los a la paella com si fossin brots de soja.

El porro és originari de l'Àsia i es conrea en molts llocs des de l'antiguitat. Ho sabem perquè en alguns jeroglífics egipcis es veuen esclaus que en mengen i també ens ha arribat que els faraons el consideraven una delícia culinària. Amb els porros en podem fer sopes, cremes, saltats, sofregits, amanides, pastissos, gratinats…

 

13 receptes per cuinar el porro

 

1. Vichyssoise

Vichyssoise

No se sap ben bé qui va inventar la vichyssoise: la van crear uns xefs francesos a Nova York? O la van crear a França i la van començar a fer al Ritz de París? Tant se val. Sigui com sigui, és una crema freda amb molts fans.

 

2. Vichyssoise de poma

Vichyssoise de poma

Una variant de la clàssica vichyssoise de la mà de la cuinera Mireia Carbó a "Tot es mou". En aquest cas, cal afegir-hi poma. I, si volem, la rematar amb un "topping" de maduixes.

 

3. Crema de porro i carbassó

Crema de porro i carbassó

T'agrada la crema de verdures però t'avorreix fer sempre la mateixa? Aquesta d'en Marc Ribas porta avellana, un bon escumós i unes quantes espècies.
 

4. Porrusalda

Porrusalda

Tot un clàssic del receptari basc amb el porro com a ingredient principal. Aquesta és la porrusalda de Marc Ribas.
 

5. Crema d'api

Crema d'api

Una crema on l'api i el porro combinen a la perfecció. L'api és molt sa i saborós i barrejar-lo amb el porro és una idea genial.

 

6. Crema de porros i espàrrecs

Crema de porros i espàrrecs

Hi ha receptes que destaquen pel contrast de colors i de sabors. Aquesta crema de porros i espàrrecs d'en Marc Ribas n'és una.

 

7. Bacallà amb crema de porros

Bacallà amb crema de porros

Confitar el morro de bacallà és una de les millors maneres d'assegurar el tret a la cuina. En aquest cas, a més, Marc Ribas aprofita l'oli per fer-ne un pil pil i ho acompanya amb una crema de porros que recorda la porrusalda.


8. Porros a la llauna

Porros a la llauna

Gessamí Caramés fa aquests porros a la llauna i els acompanya amb una salsa de romesco.
 

9. Porrusalda de bacallà

Porrusalda de bacallà

Josep Lluís Olivé, del restaurant L'Oliana de Barcelona, donava un tomb a la porrusalda afegint-li bacallà. Una recepta senzilla que pot ser un plat únic.


10. Escabetx de porros

Escabetx de porros

Una recepta de Marc Ribas que pot ser un plat en si mateix o podem usar com acompanyament. Es conserva bé i te'l pots menjar quan vulguis.
 

11. Porro confitat amb "migas" cruixents i suc de ceba rostida

Porro confitat

Fa uns anys, a "Cuines", Víctor Quintillà, del restaurant Lluerna de Santa Coloma de Gramenet, ens proposava aquesta delicatessen.

 

12. Porro confitat amb crema de formatge manxego

Porros confitats amb crema de formatge manxego

Eduard Losilla, del restaurant Butikfarra, feia aquests porros coberts amb una crema de formatge a base de formatge manxego.

 

13. Pastís de porros

Pastís de porros

A mig camí entre la quiche i l'empanada. Aquest pastís de porros amb bacon que feia Carles Muntaner, un funcionari de Barcelona, a "Cuines de casa", és molt fàcil de fer.
 

ARXIVAT A:
Consells de cuina

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut