Orsai permanent

Cruyff contra la dictadura de Videla

El 1978 Cruyff no va anar al Mundial d'Argentina: es va especular amb raons polítiques i problemes de patrocini, però tot va ser degut a un episodi traumàtic

Les crides al boicot a Qatar 2022 han posat de manifest les absències sonades de grans futbolistes a anteriors Mundials, com per exemple la de Johan Cruyff l'any 1978. En el cinquè capítol d'"Orsai permanent", la sèrie de reels en la qual Andreu Juanola ens convida a descobrir l'altra cara del Mundial de futbol, descobrirem per què l'aleshores considerat millor jugador del món va decidir no jugar a l'Argentina.

 

 

Durant anys, davant del silenci del mateix Johan, les especulacions i teories van aflorar. Alguns sostenien que va decidir no anar-hi com a protesta a la dictadura militar que vivia l'Argentina en aquells moments, cosa que s'argumentava amb els seus ideals polítics.

 

cruyff
 

 

Es va haver d'esperar fins al 2008, tres dècades després, per saber el perquè Cruyff no va anar a aquesta competició. El misteri el va revelar en una entrevista a Catalunya Ràdio, quan va respondre a Carles Rexach, que feia poc havia publicat un llibre en què assegurava que havia estat la dona de Cruyff la "que li va impedir anar al Mundial".

El segrest que li va canviar la vida

Però l'holandès va confessar que la raó va ser que tant ell com la seva família havien patit un intent de segrest a Barcelona els mesos previs a la cita.

"Charly -Rexach- saps que vaig tenir força problemes al final de la meva època com a jugador aquí i no sé si saps que en aquell moment algú em va apuntar amb un rifle al cap. Jo estava lligat, la meva dona lligada, els nens al pis de Barcelona... Hi ha moments en què hi ha altres valors a la vida."

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut