Divendres, 22 d'abril, a les 23.20, al 33

"La Revolta de Pasqua"

"La Revolta de Pasqua" ("Easter 1916") és una sèrie documental històrica que reconstrueix els moments clau i examina les vides dels set signants de l'Alçament del Dilluns de Pasqua del 1916 a Dublín, del qual el 24 d'abril es commemora el primer centenari. Els signants d'aquell document s'han convertit en figures llegendàries en la mitologia republicana i nacionalista irlandesa, però les seves històries personals i les referències a les seves vides han estat sovint emmascarades o s'han perdut en l'hagiografia. "Cronos" estrena divendres els dos primers capítols, dedicats a James Connolly i Tom Clarke.

Aquesta sèrie, dirigida per Dathaí Keane, narra la història de cadascun d'aquells homes i explora les circumstàncies individuals i la cadena d'esdeveniments que els van portar a prendre l'Oficina General de Correus (GPO) de Dublín aquell Dilluns de Pasqua del 1916, moment decisiu en la història de la Irlanda del segle XX.

L'Alçament –conegut com a "Easter 1916", que és també el títol del conegut poema de William Butler Yeats en què descriu les seves emocions davant d'aquests fets- és una de les fites més conegudes i més esmentades de les aspiracions i ambicions nacionals irlandeses. Però, qui eren els homes que van redactar i signar l'Alçament i que, en fer-lo efectiu, van signar la seva pròpia sentència de mort? Thomas J. Clarke, Sean Mac Diarmada, James Connolly, P. H. Pearse, Éamonn Ceannt, Thomas McDonagh i Joseph Plunkett són els seus noms i aquesta sèrie ens mostra els homes, els seus orígens i les seves famílies.

Cada home tenia la seva pròpia història i formaven un grup molt més heterogeni del que generalment es creu: un afectat per la pòlio a l'avançada edat de 28 anys; un comptable i gaiter virtuós, que havia tocat per al papa Pius X a Roma el 1908; un que havia estudiat vuit anys per a capellà; un escocès de naixement; un que havia passat quinze anys en una presó britànica abans del 1900, condemnat pels seus ideals republicans; el fill d'un propietari ric de Dublín, i el més famós era un teòric de l'educació, solitari i gran orador i també aclamat poeta i contista. "Cronos" us ofereix una selecció de la història de tres dels més destacats entre els signants de l'Alçament: James Connolly, Thomas J. Clarke i Éamonn Ceannt.

 

Capítol 1: James Connolly

James Connolly va néixer en els suburbis d'Edimburg, de pares irlandesos, i es va unir a l'exèrcit britànic quan només tenia 15 anys, ocultant la seva edat real. Enviat a Irlanda, va veure de primera mà l'extrema pobresa a Dublín i no va passar gaire temps abans que abandonés l'exèrcit amb emocions contraposades sobre el que l'imperi britànic estava fent amb la seva gent.

El seu compromís socialista de tota la vida el va portar a lluitar sempre pels pobres allà on vivia, oposant-se als poderosos industrials i capitalistes, fins que finalment va fer front al poder de l'exèrcit britànic amb el seu Exèrcit Ciutadà Irlandès, lluitant al costat dels voluntaris irlandesos de Pearse, en la setmana de Pasqua del 1916.

Connolly va ser greument ferit durant l'Aixecament d'abril, se li va fer un consell de guerra i va ser condemnat a mort. El van treure del llit de l'hospital el mes de maig i el van executar a la presó de Kilmainham, lligat a la cadira perquè les ferides li impedien romandre dret.

 

Capítol 2: Tom Clarke

Botiguer, estanquer i vell membre de l'organització Germandat Republicana Irlandesa (IRB), James Thomas "Tom" Clarke és considerat per molts el líder impulsor de l'Aixecament de Pasqua del 1916, com a primer signant de la Proclamació.

Nascut a l'illa de Wight de pares irlandesos -el seu pare era sergent a l'exèrcit britànic-, va créixer fins a convertir-se en un prominent membre de l'IRB. Va estar empresonat quinze anys en presons angleses per la seva participació en una campanya de bombardejos fracassats a Anglaterra i va organitzar el Consell Militar que planificaria l'Aixecament de Pasqua.

Va ser afusellat el 4 de maig del 1916 per la seva participació en aquests fets.

 

 

Anar al contingut