Dijous, 24 de maig, a les 23.00, al 33

"Dones víkingues", a "Cronos"

"L'herència de Jova i la caiguda d'Haithabu", segon capítol de la mini-sèrie

Els víkings van canviar Europa per sempre, però una part del món dels víkings ha desaparegut gairebé del tot de la memòria col·lectiva: les dones. Les dones víkingues van jugar un paper molt important, protagonitzant fets extraordinaris, com capitanejar vaixells, dirigir colònies assentades, prendre les armes o negociar amb emperadors. Les seves restes així ho demostren, des d'Amèrica fins a Kíev. Sense les seves biografies, la història dels víkings resta incompleta.

La docuficció "Dones víkingues" ("Die frauen der wikinger"), en dos capítols, vol reparar aquesta injustícia alhora que amplia els nostres coneixements sobre una cultura de la qual no sabem tant com ens pensàvem. Entrevistes exclusives amb experts de tot el món dibuixen una imatge autèntica d'aquell món d'acord amb els últims descobriments científics. Recreacions d'alta qualitat ens transporten a principis del món medieval dels víkings i ens fan reviure una època fascinant, perduda fa molt de temps.

Basat en els personatges de les sagues nòrdiques, la minisèrie mostra les històries de dues d'aquelles dones víkingues: Sigrun i Jova.

 

Capítol 2: L'herència de Jova i la caiguda d'Haithabu

Dinamarca a l'any 1064. Jova viu com a serventa a la casa del comerciant Óttar, que dirigeix ​​el seu negoci a la ciutat d'Haithabu. Un dia s'assabenta que el seu pare va ser un guerrer famós que va marxar cap a l'est poc després del seu naixement i no va tornar. Des d'aleshores Jova només en porta una de cap: trobar el seu pare. Un dia fuig, es vesteix com un home i s'embarca en un vaixell que navega cap a la terra de Rus.

La història de Jova ens transporta a una societat víkinga molt canviant. En aquell moment, Haithabu és un dels centres comercials més importants dels víkings, amb els seus nombrosos negocis que van des del Bàltic fins al Mar Negre. A través d'una progressiva connexió amb altres pobles, la influència del cristianisme es va intensificant en la vida dels víkings. Especialment els reis, els comerciants i les dones es converteixen en ferms partidaris d'aquesta nova religió. Durant aquest temps, la meitat dels principats víkings es converteixen en regnes forts, però la cristianització i els regnes emergents representen alhora una benedicció i una maledicció, que anuncia la destrucció de la cultura víkinga.

 

Joc interactiu

La docuficció "Dones víkingues" té un webjoc de rol interactiu amb informació addicional per als nens i adolescents –de 10 a 14 anys–, que permet descobrir la història i la cultura víkingues: http://www.isungur.de/.