Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
"Crims" explica la desaparició de tots els habitants d'un xalet d'Abrera

Les desaparicions de Ca n'Amat

El juliol del 2009 desapareixen 4 persones que viuen a la mateixa casa a la urbanització Ca n'Amat, a Abrera. Són dos germans i les seues parelles. A l'interior del domicili, tot està normal i cap veí ha sentit o vist res, però no hi ha ni rastre dels germans ni de les seves parelles

Juliol del 2009, mentre tot Catalunya està pendent de com avança el foc a la zona d'Horta de Sant Joan, desapareixen quatre persones que viuen a la urbanització Ca n'Amat, al costat de la Seat, a Abrera. Són dues parelles que conviuen en una mateixa casa. Dos germans, l'Hugo i l'Héctor, i les seues parelles, la Xianzhi i la Susana. Què els ha passat? On són? Intentarem posar llum a la foscor. Comencem.

Imatge de la casa, a la urbanització Ca n'Amat
Imatge de la casa, a la urbanització Ca n'Amat

 "Nosaltres quedàvem de tant en tant per fer unes partides "online" en una vivenda, ja fos la meva o la d'algun altre amic. Portàvem allà tots els ordinadors carregats, els cables i muntàvem allà les xarxes. En vam organitzar una i jo li vaig escriure: "Estamos aquí, pásate si puedes". I ja no em va contestar." Nicolás Gámez, amic Hugo


El 28 de juliol del 2009, el subinspector Vives, de la divisió d'investigació criminal, rep una trucada de la comissaria de Martorell. L'informen d'una desaparició.

"M'informen que hi pot haver una desaparició inquietant. Estem parlant d'una parella que convivien junts. Diuen que no saben res d'aquesta parella des del cap de setmana anterior.", sotsinspector Vives divisió d'investigació criminal (1992-2020), 

La parella desapareguda són l'Hugo i la Xianzhi, a qui els amics diuen Xiao. Tenen molta vida social, i per això els han trobat a faltar. El dissabte havien quedat amb amics i no s'hi van presentar ni van avisar. Mentre Catalunya està pendent d'un incendi en què han mort 5 bombers, la mare truca als Mossos perquè no pot obrir la porta del xalet on viuen els seus fills.

"Quan arribem al lloc, parlem amb la mare. Està molt espantada, està molt nerviosa", sergent, regió policial metropolitana sud (2008-2009)

Porten tot el dia sense poder localitzar la parella. La mare explica que en aquest domicili familiar també hi viu el germà de l'Hugo, l'Héctor, i la parella d'aquest, la Susana. Totes les persones que viuen al xalet de Ca n'Amat han desaparegut. Els amics de l'Hugo i la Xianzhi estan preocupats perquè diuen que no és normal. L'Héctor i la Susana fan una vida més solitària, no tenen vida social, i fins ara ningú els havia trobat a faltar. 

"No poden obrir la porta principal. Nosaltres els sol·licitem que ens deixin la clau de la porta lateral per poder fer un registre d'aquesta casa. La casa està correcta, no veiem cap indici que s'hi hagi pogut produir cal fet delictiu, i l'únic que sí que trobem és que la porta principal té la clau posada per dins. Clar, això ens estranya", Sergent, regió policial metropolitana sud (2008-2009)

Imatge aèria de la casa, a la urbanització Ca n'Amat
Imatge aèria de la casa, a la urbanització Ca n'Amat

És una casa de tres plantes: un soterrani, una primera planta i una segona planta. La porta de l'habitació de la planta baixa està tancada amb cadenat. Forcen la porta, però no hi troben ningú. Aparentment, tot està correcte, però a dins d'una taula petita hi troben una bossa. És la de la Xianzhi i, a dins, hi ha la seva documentació i el passaport de l'Hugo.

"Això encara ho feia més inquietant. Quan algú desapareix de forma voluntària, se'n va amb els seus documents, passaports i targetes de crèdit, o sigui, qualsevol cosa que acrediti qui ets.", sotsinspector Vives, divisió d'investigació criminal (1992-2020)

En paraules de la mateixa policia, "la casa és un desordre general, esta molt deixada". Els Mossos continuen inspeccionant les estances i troben una caixa amb marihuana. En un moment donat podria ser una línia d'investigació a tenir en compte. 

"Baixem a la planta de sota, que hi ha com un porxo. Hi ha bastant desordre. Hi ha una nevera, un congelador, hi ha diverses coses. Fem una recerca, no veiem res que ens cridi l'atenció... I bé, en aquell moment donem per finalitzada la recerca.", sergent, regió policial metropolitana sud (2008-2009)

La mare està molt neguitosa. Per una banda no localitzen l'Hugo i la Xianzhi, i per l'altra l'Héctor i la Susana no li contesten. A la casa no s'ha trobat res que doni pistes d'on són. La mare viu a Premià, i els Mossos li recomanen que passi la nit al xalet dels fills per si truquen o apareixen. Creuen que si la Xianzhi ha deixat la bossa de mà amb tota la documentació, poden tornar en qualsevol moment.

Els mossos troben la bossa de la Xianzhi amb documentació dins
Els mossos troben la bossa de la Xianzhi amb documentació dins

L'endemà, quatre dies després de la desaparició i encara sense cap notícia dels seus fills, la mare reuneix alguns amics de l'Hugo i la Xianzhi per dinar.

"Vam seure allà tranquil·lament, i vam estar xerrant, a veure què podia passar... La mare estava molt il·lusionada que havien de sortir, que havien d'estar bé. Així que... vam decidir anar a dinar.", Nicolás Gámez, amic Hugo

Just abans de dinar, la mare baixa a buscar gel i coca-coles al soterrani. El que hi trobarà ho capgirarà tot.

El congelador del soterrani de ca n'Amat conté la clau de volta que capgira el cas
El congelador situat al soterrani de la casa

"Crims" tracta el cas de les desaparicions de ca n'Amat en el capítol "Crims - Ca n'Amat". Trobaràs altres casos de la crònica negra al podcast del programa "Crims", que pots escoltar a través d'iTunesiVoox, Google Podcast o Spotify.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut