L'assassí del Putxet: pànic als pàrquings de Barcelona
A principis del 2003, un assassí va crear una gran alarma social a la ciutat de Barcelona després de matar una dona en un pàrquing subterrani
L'assassí del Putxet: pànic als pàrquings de Barcelona
Així va ser el cas de l'assassí del Putxet

L'assassí del Putxet: pànic als pàrquings de Barcelona

A principis del 2003, un assassí va crear una gran alarma social a la ciutat de Barcelona després de matar una dona en un pàrquing subterrani

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Dissabte 11 de gener de 2003. Al barri del Putxet de Barcelona apareix morta una dona de 49 anys sota les escales que van a parar a l'última planta subterrània d'un pàrquing. La notícia s'escampa ràpidament. A la zona del crim, les úniques pistes que hi troben són dues marques de sabata i una burilla de cigarret.

L'assassí s'havia endut la bossa de mà de la víctima, amb el mòbil i les targetes de crèdit.  Mentre el marit de la víctima identifica el cos a l'escenari del crim, rep un SMS enviat des del mòbil de la dona morta. El missatge diu: "Demà et truco". Aquest missatge descol·loca els investigadors.

"Tot feia pensar que podia haver estat un intent d'assalt violent amb una finalitat econòmica, però hi havia coses que no quadraven gaire", Alberto L, inspector d'homicidis de la Policia Nacional (1996 – 2006)

La policia demana les imatges enregistrades per les càmeres de seguretat de la zona i el llistat dels últims moviments de les targetes bancàries de la víctima. Comproven que l'assassí ha efectuat una sèrie d'operacions amb les targetes: ha tret 300 euros d'un caixer del carrer Balmes i prova de treure'n en un altre caixer al carrer Bruc de Barcelona. Aquest cop, la càmera de seguretat capta la imatge del sospitós.

Imatge del sospitós captada per la càmera de seguretat d'una oficina bancària
Imatge del sospitós captada per la càmera de seguretat d'una oficina bancària

"Es podia apreciar que es tractava d'un home jove, de complexió prima i vestit de negre", explica José J. Pérez, cap d'homicidis de la Policia Nacional en aquell moment, "però no era un fotograma que tingués qualitat per arribar a fer-ne una identificació". La imatge, de moment, no serveix per a res.

A partir dels punts on s'ha intentat de fer servir les targetes de la víctima, la policia marca les possibles rutes que hauria seguit el sospitós i demana les imatges de les càmeres de seguretat de cada trajecte. Surten milers d'hores enregistrades per bancs, botigues i tota mena d'edificis. El cas es complica cada vegada més.

Es comença a pensar en algú que vol jugar amb els investigadors, i de seguida s'adonen que està utilitzant el marit de la víctima per al seu joc. Es descarta que el mòbil sigui només econòmic.

"Va ser sorprenent, jo no havia vist mai que al marit de la víctima se li comenci una extorsió on se li demanaven dos mil euros per facilitar-li informació de la seva esposa", José J. Pérez, cap d'homicidis de la Policia Nacional (1997 – 2010)

La policia parla amb el marit de la víctima i li demana que segueixi les ordres que rep de l'assassí. La periodista Neus Sala recorda que "el presumpte homicida li dona instruccions, el va citant en determinades cabines..., que deixi els diners en determinats llocs... I aquests moviments són seguits molt de prop per la policia".

Les instruccions de la Policia Nacional són que intenti mantenir una conversa amb el sospitós i li tregui informació. "El que passa és que aquesta persona tampoc està gaire estona parlant, de seguida talla la conversa", recorda Alberto L., l'inspector d'homicidis de la Policia Nacional. Però de les converses sí que en treuen un perfil: "És una persona que entén el català, té entre 25 i 30 anys i, al parlar, sembla que té una cultura mitjana."

Empremta dactilar trobada en una tarja bancària
Empremta dactilar trobada en una targeta bancària

La policia científica avança amb l'ADN de la burilla, les empremtes de la targeta de crèdit que s'ha empassat el caixer, les petjades... i totes les proves que poden analitzar. Però sense un sospitós no poden comparar-les i no serveixen de res. La imatge de la càmera de seguretat del caixer del carrer Bruc tampoc no serveix de res.

Han passat 11 dies des del crim del pàrquing del Putxet. Quan menys s'ho esperen, reben un avís: han trobat una altra dona morta al mateix pàrquing. Al Telenotícies, Raquel Sans i Carles Francino donen la notícia:

Raquel Sans i Carles Francino presenten el Telenotícies
Raquel Sans i Carles Francino presenten el Telenotícies

"En un barri acomodat de Barcelona, el barri del Putxet, els veïns viuen atemorits per la possibilitat que hi estigui actuant una mena d'assassí en sèrie", Carles Francino.

"La troballa ahir del segon cadàver d'una dona al mateix aparcament del carrer Bertran ha generat la lògica preocupació i, fins i tot, una certa psicosi", Raquel Sans.

Aquest cas fa saltar totes les alarmes a la ciutat: un possible assassí en sèrie estava actuant a Barcelona. Segons la periodista Neus Sala, "la gent, al Putxet, va entrar en pànic absolut. Ningú aparcava el cotxe al pàrquing al Putxet ni pràcticament en cap pàrquing de Barcelona".

Es crea una gran alarma social perquè hi ha un assassí lliure que pot tornar a matar. La policia creu que l'assassí reincidirà. I no tenen temps per perdre.

El capítol de "Crims" dedicat al cas de l'assassí del Putxet explica què va fer, qui era i com es va aconseguir detenir el jove que va matar dues dones en un pàrquing d'aquest barri al districte de Sarrià - Sant Gervasi de Barcelona. La versió radiofònica a Catalunya Ràdio també ha tractat altres casos de la crònica negra catalana. Els pots trobar a la carta, al podcast del programa, que pots escoltar a través d'iTunesiVoox i Spotify.

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut