Cas Talleda: qui pot haver matat una nena a Sant Hilari?
El juliol del 1987, va aparèixer a Sant Hilari Sacalm el cos sense vida d'una nena de 14 anys, morta d'un cop molt fort al cap. La inquietud i els rumors es van apoderar del poble i, en poques hores, tothom tenia el seu sospitós. Moltes mirades assenyalaven el mateix home, però amb rumors no es tanca ningú a la presó.
Cas Talleda: qui pot haver matat una nena a Sant Hilari?
"Crims" lidera el "prime time" amb 508.000 espectadors (19.6%)

Cas Talleda: qui pot haver matat una nena a Sant Hilari?

El juliol del 1987, va aparèixer a Sant Hilari Sacalm el cos sense vida d'una nena de 14 anys, morta d'un cop molt fort al cap. La inquietud i els rumors es van apoderar del poble i, en poques hores, tothom tenia el seu sospitós. Moltes mirades assenyalaven el mateix home, però amb rumors no es tanca ningú a la presó.

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Diumenge 12 de juliol de 1987, la tranquil·litat es trenca a Sant Hilari de Sacalm. A primera hora del matí, un veí del poble troba al voral de la carretera el cadàver d'una nena de 14 anys amb un fort cop al cap. La informació corre de pressa en un poble i, poca estona després, tothom s'ha assabentat de la troballa.

"Sobre les nou del matí em truquen del quarter i m'expliquen que una senyora del poble deia que una filla seva no havia anat a dormir i que possiblement podria ser la víctima", Gregorio Pacheco, caporal de la Guàrdia Civil (1983-1991)

La germana de la nena que ha desaparegut es desplaça acompanyada d'un home fins al lloc on s'ha trobat el cos. Aixequen la manta que tapa el cadàver i, efectivament, és la nena desapareguda. És filla d'una família de 8 germans, el pare és transportista i la mare neteja cases. L'amic de la família que ha acompanyat la germana es diu Josep Talleda, un torner molt conegut al poble.

Sant Hilari és un poble molt tranquil de prop de 5.000 habitants, en aquell moment. La mort violenta d'una nena de 14 anys provoca una commoció molt important.

"Al poble pràcticament es coneix tothom i, per tant, el primer que es pregunten és qui pot haver fet una bestiesa d'aquest tipus", Jordi Grau, periodista

La Guàrdia Civil intenta reconstruir les últimes hores de la víctima. El pare la va veure a les 8 a la plaça Gravalosa; la mare la va deixar sopant a casa a les 11, quan va marxar cap al bar Centro a ajudar un fill; un germà petit diu que a dos quarts de 12 la nena va marxar de casa per anar a la torneria de Josep Talleda. I quan van tornar els pares, a la una de la nit, es van trobar la tele engegada i ningú mirant-la.

Qui és Josep Talleda?

Josep Talleda era el torner de Sant Hilari i la gent del poble li deia l'Espereu-me. "Tenia una torneria i l'anaven a ajudar la víctima i la seva germana", explica Manel Mir, advocat de Josep Talleda, "hi havia molt bona relació entre les dues famílies".

"Era un senyor molt tranquil i quan li deien alguna cosa deia ‘bueno, espereu-me, que ja vindré", Gregorio Pacheco, caporal de la Guàrdia Civil (1983-1991)

Segons la periodista Tura Soler, la família "sabia i consentia que les filles anessin al taller d'en Talleda per fer petites feines de torneria a canvi d'algun regal o un petit premi".

Vista aeria de Sant Hilari de Sacalm
Vista aeria de Sant Hilari de Sacalm

La Guàrdia Civil cita Talleda a declarar. Diu que no va veure la víctima en tota la nit i que fins a quarts de dotze va ser a la torneria. Va plegar, va anar a casa, es va rentar, va menjar una mica de fruita i que a quarts d'una ell i la seua dona van anar al bar Tívoli a fer una copa i s'hi van estar fins a dos quarts de tres de la matinada. Josep Talleda assegura que s'havia assabentat de la mort de la noia a les vuit del matí del diumenge fent un tallat en un bar del poble.

Josep Talleda diu la veritat?

Tothom assenyala Josep Talleda tot i la coartada. Hi ha determinats aspectes que, malgrat la coartada, fan dubtar que digués la veritat.

"A les tantes de la nit, a una hora absolutament inusual, es deixa veure per un dels bars més coneguts del poble, fet que és comentat per molta gent en el sentit de dir: ‘Què hi feia aquest aquí ahir si mai surt de casa?'", Jordi Grau, periodista

La gent va veure Talleda al Tívoli a la mateixa hora que els pares de la nena van tornar a casa i ja no la van trobar. La Guàrdia Civil escorcolla la torneria "perquè ells tenen la teoria que la va matar allà, però no troben cap resta de sang" assegura l'advocat de Talleda, Manel Mir.

Les dones de Sant Hilari prenen partit

 

Ja fa un mes del crim i encara no ha estat resolt. Mentre els homes semblen més partidaris de passar pàgina i acceptar que no hi ha proves, les dones insisteixen a culpar Talleda. La tensió creix de tal manera que l'alcalde fa un missatge radiofònic demanant serenitat i que s'evitin falses acusacions. Som a finals dels 80, les dones de Sant Hilari s'uneixen i convoquen una manifestació per demanar el ràpid esclariment de la mort de la nena de 14 anys.

"I són aquestes dones", explica el periodista Jordi Grau, "que es treuen diners de la seva butxaca, contracten un prestigiós advocat penalista de Girona i li encarreguen que sigui l'acusació particular per tal d'evitar que el crim pugui quedar impune".

"El jutjat instructor no tenia un possible autor, ni incriminat, ni processat. I quasi et diria que la causa estava a punt de ser arxivada per manca de coneixement d'autor conegut", Carles Balbín, equip advocats família de la víctima

Un mes després del crim passarà una cosa que ho canviarà tot. Lluny de Sant Hilari, a Figueres, un home va tot sol a veure el metge del seu fill. Narcís Bardalet, a més de forense, també és pediatre. "Venia molt espantat -recorda Bardalet- i em diu: 'He vist als diaris que Josep Talleda diu que ell no sap res, que ell no va sortir de casa seva. Això és fals'".

Porta metàlica del taller de Josep Talleda
Porta metàl·lica del taller de Josep Talleda

Aquest veí que ha anat a veure el pediatre i forense Bardalet li explica que viu molt a prop de la casa de Josep Talleda i que la nit del crim no podia dormir perquè tenia el fill a l'hospital. I li fa una confessió que serà decisiva.

"No pot dormir, i com que no pot dormir perquè està molt angoixat, de matinada sent que s'obre una porta metàl·lica", Narcís Bardalet, metge forense

Per l'equip d'advocats de la família de la víctima la fressa de la porta metàl·lica que sent el testimoni correspon a la del garatge d'en Talleda. "L'important d'aquesta percepció és que en aquesta zona del carrer no hi ha cap altra porta de garatge similar, és a dir, és impossible que aquesta fressa vingués d'un altre garatge que no sigui del d'en Talleda", assegura Carles Balbín, de l'equip d'advocats de la família de la víctima.

Aquest primer testimoni és clau i fa que els veïns del poble s'adonin que qualsevol petit detall pot ser determinant. No serà l'únic testimoni, en vindran més. Però encara haurà de passar molt temps fins que es resolgui definitivament el cas. El primer capítol de "Josep Talleda, l''Espereu-me'" descriu la tasca d'investigació que es desencadena a partir de la revelació del soroll de la porta metàl·lica i revela nous testimonis que dónen una nova dimensió al crim.

 

 

La versió radiofònica del programa també ha tractat la primera part del cas de Josep Talleda i ho ha fet amb dos capítols que pots trobar a la carta:

- Cas Montse Ávila (Capítol 1): Es pot empresonar algú només amb rumors?
- Cas Montse Àvila (Capítol 2): Tothom l'assenyala, però la jutge deixa en llibertat Josep Talleda

També els trobaràs al podcast del programa, que pots escoltar a través d'iTunes, iVoox o Spotify.

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut