Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'estrena de la 2T de "Crims" fa una audiència acumulada de 832.000 espectadors

El cas Piris, l'home que no tenia enemics

El Piris és un parroquià habitual del bar Pensión Rosi, però fa uns quants dies que no se'l veu a la barra. Quan la policia el va a cercar a casa seva el troben cosit a punyalades al mig d'un bassal de sang i amb una sorpresa inesperada

L'agost de l'any 2000 desapareix a Lloret de Mar un home senzill que no tenia enemics. Aparentment, és clar. La imatge de quan el troben i la història que hi ha al darrere de la seua mort és increïble. Elements clau: un ganivet i un condó. Intentarem posar llum a la foscor. Comencem.

"L'any 2000 jo era encarregat de portar el grup de policia científica de la unitat d'investigació de Blanes.  La població de Lloret era el nucli central de problemes. Es muntaven unes 'tanganes' increïbles. I nosaltres teníem molts detinguts: han entrat a robar aquí, hi ha hagut lesions allà... Si, normalment, durant l'hivern anaves al 80%, a l'estiu anaves al 120%, o sigui, no paraves mai", sotsinspector Godall, regió policial Girona (1998-2000)

Imatge aèria de Lloret de Mar
Imatge aèria de Lloret de Mar

El vespre del 27 d'agost del 2000, el propietari d'un bar de Lloret denuncia la desaparició d'un client. Ricardo Piris és un habitual, i ara fa dies que no en saben res. Té el cotxe aparcat davant de casa, però no obre la porta ni agafa les trucades. Estan preocupats. Quan la policia arriba al domicili es troba que els llums estan apagats i la finestra una mica oberta. El vehicle del Piris està estacionat davant del domicili i té l'aparença, per la brutícia que ha acumulat, que fa uns dies que no es mou del lloc.  

"Revisem la planta baixa, el menjador, el bany... No trobem res anormal. I veiem les escales que donen a la part superior del domicili, on suposàvem que hi havia altres estances. Comencem a sentir una fortor a mesura que anem pujant les escales", inspector Rubia, regió policial Girona (1997 - 2001) 

Quan arriba al pis de dalt, la policia es troba una escena que, en paraules del sotsinspector Godall, "passa a ser l'infern". Hi ha molta sang damunt del llit i esquitxos també de sang a la paret.

"A l'accedir al dormitori i observar aquella escena punyent i, a sobre, veure-la en petits trossos, a mesura que anaves enfocant amb la lot, encara feia més impactant el que ens vam trobar en aquell espai. Hi havia un cos estirat bocaterrós a terra, entremig de dos llits petits. I hi havia molta sang", inspector Rubia, regió policial Girona (1997 - 2001) 

Notícia de la mort del Piris al diari El Punt
Notícia de la mort del Piris al diari El Punt

La víctima té marques a l'esquena i a les natges, són d'un parell de centímetres i apunten que la mort s'hauria causat, segurament, amb algun ganivet o amb algun element punxant que li havien clavat diverses vegades. Quan donen la volta al cos, es troben amb una sorpresa.

"En el moment en què la metge forense va girar-lo, es va trobar una cosa curiosa: tenia un preservatiu ficat al penis", Enrique Barata, fiscal

Més enllà de l'anècdota, el detall és important per a la investigació. La víctima havia mantingut relacions sexuals probablement amb l'agressor o agressora. Al domicili, els mobles, calaixos, no estan regirats, no hi ha desordre. La víctima tenia una cartera i, al seu interior, hi ha 12.000 pessetes. Tot plegat fa pensar als investigadors, ja des de bon principi, que el mòbil del crim no és econòmic.

"La hipòtesi que més natural semblava era que Ricardo estigués mantenint relacions sexuals amb una dona casada o que tingués parella, que fos descoberta per la parella i llavors, l'home, mogut per gelosia, acabés amb la vida de Ricardo", inspector Domènech, investigació criminal (1999 - 2007)


El mòbil del crim sembla clar, el preservatiu agafa un protagonisme important. Els forenses compten 24 punyalades; una li ha seccionat l'artèria femoral. Calculen que el van matar 6 dies abans, el 21 d'agost. L'autòpsia explica més coses. 

El cadàver del Piris presentava nombroses ferides a esquena i natges
El cadàver del Piris presentava nombroses ferides a l'esquena i les natges

L'informe d'autòpsia dona alguns detalls curiosos, "com el fet que algunes ganivetades havien travessat el cos, tenien orifici d'entrada i de sortida: una de frontal a la zona de l'engonal que entrava i sortia, i una altra d'entrada per l'esquena i que sortia, tenia l'orifici de sortida pel pit", recorda el fiscal Enrique Barata. Per l'inspector Domènech, això demostra "una força molt gran a l'hora de clavar el punyal. Encara que un punyal estigui molt afilat, travessar un cos humà és difícil". La policia planteja la hipòtesi que, pel nombre de punyalades i la força emprada, podia haver estat una o més d'una persona les que haguessin apunyalat en Ricardo, i que, en tot cas, havia de tenir una complexió forta. "Mentalment era inevitable imaginar-nos un home corpulent, un home i corpulent", assegura l'inspector Domènech. 

Amb la llum del dia, els investigadors tornen a revisar el pis de la víctima i es multipliquen els detalls que troben al cotxe i a la casa. Troben gotes de sang que pensen que podrien ser de l'assassí. Recullen mostres biològiques i empremtes de molts llocs de la casa. Però no troben cap element que els connecti amb un sospitós. El rastre de l'assassí es perd al llindar de la porta.

"Nosaltres vam prendre declaració a tot el seu entorn. Una d'aquestes persones, quan vam adreçar-nos-hi per prendre-li declaració, ens va comentar que tenia moltes coses a dir, però que tenia por per la seva integritat física", inspector Domènech, investigació criminal (1999 - 2007)

El Bar Pensión Rosi, d'on era client habitual el Ricardo Piris
El Bar Pensión Rosi, d'on era client habitual el Ricardo Piris

Aquesta persona que té por coneix molt bé el Bar Pensión Rosi, d'on era client habitual el Ricardo Piris, la víctima. Els investigadors li ofereixen declarar com a testimoni protegit i els informa d'una sospita de qui és l'autor de l'homicidi.

"Explica que al Bar Pensión Rosi hi ha una noia que es diu Paloma i que acostumava a tenir relacions sexuals amb molts homes. Estava convençut que mantenia relacions sexuals amb en Ricardo. El que ens acaba d'adreçar la investigació és que el marit de la Paloma és un home fort, corpulent i molt gelós", inspector Domènech, investigació criminal (1999 - 2007)

Tot condueix al Bar Pensión Rosi. El propietari, Francisco, o Paco, és qui va denunciar la desaparició del Ricardo, i ara els sospitosos també en són clients habituals. És un establiment que hi ha en un carrer estret de Lloret, amb clients que fan la vida allà quan no són al seu domicili, que es coneixen molt entre ells, arriben a un punt de coneixença com si fossin familiars. 

"Aquest bar tenia unes condicions una mica especials, era una mica sòrdid. Hi havia un senyor a qui li deien 'el Cojo', a un altre, 'el Ciego', a un altre, 'el Moro'. Tots aquests clients els vam entrevistar, parlaven que tenien relacions sexuals amb aquest o amb l'altre. Hi havia allà un... un micromon...", mossa Parramon, regió policial Girona (1999 - 2003)

Després de sis mesos investigant i prenent declaració a tots els habituals del Bar Pensión Rosi, una carta ho canvia tot. Potser no havien buscat on calia buscar.  

"Crims" tracta el cas en el capítol "Crims - Piris", el primer capítol de la segona temporada del programa. La versió radiofònica del programa també ha tractat el cas Piris i ho ha fet amb dos capítols que també pots trobar a la carta:

Cas Piris: "El cadàver amb un preservatiu al penis" (capítol 1)
Cas Piris: "Qui va matar Ricardo Piris?" (capítol 2)
 

També els trobaràs al podcast del programa "Crims", que pots escoltar a través d'iTunesiVoox, Google Podcast o Spotify.

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut