"Crims", de Catalunya Ràdio, i "Polònia", de TV3, reben els Premis Nacionals de Comunicació 2021
"Crims", de Catalunya Ràdio, i "Polònia", de TV3, reben els Premis Nacionals de Comunicació 2021
Lliurament al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat

"Polònia" i "Crims" reben els Premis Nacionals de Comunicació 2021

"Polònia", de TV3, i "Crims", de Catalunya Ràdio, han estat distingits en la categoria de televisió i en la de radiodifusió, així com Júlia Otero, per la seva trajectòria professional

La tarda del 23 de novembre, s'han adjudicat els Premis Nacionals de Comunicació 2021, que han recaigut en el programa "Polònia", en la categoria de televisió, i en "Crims", en la de radiodifusió.

L'acte, en un format que emulava un programa de ràdio, s'ha retransmès en directe pel 3/24 i per Catalunya Informació i ha estat conduït per la periodista Gemma Nierga.

A l'acte hi han intervingut Carles Porta, director i presentador de "Crims"; l'actor de "Polònia" Queco Novell; el director del programa, Roger Rubio, i la cap de caracterització, Elena Fenoy. També hi ha assistit la presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach; els consellers del Consell de Govern de la CCMA Rita Marzoa i Antoni Peman; el director de TV3, Vicent Sanchis; el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, i part dels equips dels programes guardonats

En la categoria de Radiodifusió, el jurat va decidir premiar el programa de ràdio "Crims", dirigit i presentat per Carles Porta, per "l'excel·lència dels seus continguts, i també per la seva capacitat d'innovació, amb un format que va començar com a radiofònic i podcast i que posteriorment s'ha traslladat a la televisió". Segons el jurat, el programa "no només ha estat capaç d'arriscar, sense caure en el sensacionalisme en un gènere on aquest podria ser un recurs fàcil, sinó que també ha obtingut èxits rotunds d'audiències i ha aconseguit arribar a públics joves que no són consumidors habituals dels mitjans de comunicació tradicionals".

Conversant amb Gemma Nierga, Carles Porta, director i presentador de "Crims", ha explicat que, quan va començar el programa, no es podia imaginar que tingués l'impacte que ha tingut, i que "aquest èxit ha estat gràcies al fet que tothom hi va apostar: Catalunya Ràdio, TV3 i la CCMA." També ha agraït la feina de l'equip del programa -"sense un bon equip no vas enlloc"- i ha reconegut "la sort de tenir el respecte de les víctimes i les seves famílies. Això és molt important i més en mitjans públics". Quan Nierga li ha preguntat pel secret de l'èxit, ha respost que "apliquem la regla de les tres erres: rigor informatiu, respecte per les víctimes i ritme narratiu, sense la qual no funcionaríem". Porta ha parlat de la comunicació directa amb l'oient que s'esdevé a la ràdio: "Entres a l'orella de la persona directament i això et dona un retorn també molt directe. És una química molt màgica i això és molt bonic". Finalment, Porta ha volgut dedicar el premi a la seva mare, de qui diu que sobretot li agrada "l'èxit col·lectiu de ‘Crims' i que tothom s'ha fet seu el programa".

"Crims" també ha estat reconegut recentment amb el Premi Ondas al millor programa de ràdio de tot l'Estat i té per objectiu recuperar amb rigor periodístic la narrativa radiofònica de la crònica negra. La quarta temporada del programa a Catalunya Ràdio porta setmana rere setmana històries reals que han acabat amb la mort d'algun dels protagonistes, amb una gran acollida dels oients i reunint cada vegada més seguidors.

L'espai de sàtira política que dirigeix Toni Soler, "Polònia", i que compta amb actors com Queco Novell, David Olivares, Agnès Busquets, Xavi Serrano i Pep Plaza, entre altres, ha rebut el premi de televisió pels seus 15 anys, "durant els quals han consolidat un programa que connecta directament amb el bo i millor de la llarga tradició de sàtira política del país, aportant pluralitat i higiene democràtica a l'espai català de comunicació".

L'actor Queco Novell ha destacat la capacitat d'encaixar de la classe política catalana a l'hora de veure's caracteritzada al programa, perquè "no és fàcil veure's parodiat cada dijous. I jo crec que, últimament, tots els polítics que van arribant als llocs de poder ja saben que hauran de conviure amb això. Al començament potser era més delicat, però cada vegada ho accepten millor". Roger Rubio, director del programa, ha destacat que el premi del programa és a la trajectòria i ha tingut un reconeixement "per a tot l'equip que hi ha hagut durant 16 anys de programa. Alguns encara hi són, altres han deixat el seu llegat, però tots hi han aportat el seu gra de sorra". Entre el públic, també ha intervingut Elena Fenoy, cap de caracterització del programa, que ha explicat com ha canviat la caracterització dels personatges. "Ha evolucionat des del no-res fins on som ara, perquè aquest tipus de maquillatge no s'havia fet mai a televisió abans del ‘Polònia'."

Els Premis Nacionals de Comunicació també han distingit Júlia Otero, per la seva trajectòria professional, molt vinculada també a Televisió de Catalunya.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut