Quatre moments de la segona temporada de "Cosins germans"
Quatre moments de la segona temporada de "Cosins germans"
Els capítols de la segona temporada de "Cosins germans"

Calendari pagès
Les festes i tradicions del món rural parlen d'una manera de viure arrelada al cicle de la natura. L'homenatge als pagesos comença sota la portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll, on un calendari esculpit en pedra representa el cicle anual dels treballs al camp. Allà, Empar Moliner encarrega a Ferran Torrent una tasca d'investigació sobre la cultura popular, al llarg d'un any de festes i tradicions. Una missió que, aquest cop, haurà de fer sense ella. Tot i això, en Ferran trobarà la complicitat de quatre companyes de luxe: Sílvia Bel, Elisabet Carnicé, Llucia Ramis i Araceli Segarra. Amb la seva companyia, Torrent participarà en les corrides de cavalls, rucs i matxos de Sant Antoni d'Ascó, a la Fatarella festejarà la collita d'olives, travessarà les muntanyes del Maestrat acompanyant un dels últims pastors transhumants, i a Mallorca, després d'un dia de matança, omplirà el rebost amb la sobrassada més bona.

Cicle solar
Quan els dies s'escurçaven, els nostres ancestres pregaven perquè el Sol guanyés la batalla a la nit. D'aquesta dèria, encara es conserva el costum de festejar les fites astronòmiques més importants. En aquest capítol, Torrent celebrarà el solstici d'hivern buscant els lligams entre el Nadal i els antics ritus pagans, amb Sílvia Bel. I a Menorca, s'endinsarà amb Llucia Ramis a les festes de Sant Joan de Ciutadella. Entre cavalls i cavallers viurà el dia més llarg i la nit més curta de l'any.

Cultura de l'aigua
L'aigua és la font de la vida i és present en molts dels nostres rituals. A la Pobla de Segur, Ferran Torrent perd una aposta i Araceli Segarra l'hi fa pagar baixant pels ràpids de la Noguera Pallaresa, en la Festa dels Raiers. A les aigües plàcides de l'Albufera de València, Ferran tindrà la seva revenja particular, i junts s'embarcaran per conèixer els secrets de la vela llatina, un dels sistemes de navegació més antics. Acabarà amb la companyia d'Elisabet Carnicé al barri del Serrallo de Tarragona, on seran testimonis de la processó marítima del Carme, una de les més genuïnes.

El patró de la corona
Soldat romà, màrtir cristià, cavaller matadracs o sant guerrer protagonista de la reconquesta: són els rostres sota els quals s'ha venerat la figura de Sant Jordi. Però què hi ha de realitat i de mite al voltant del patró de l'antiga Corona d'Aragó? Per esbrinar-ho, en Ferran i Sílvia Bel viuran a Barcelona la diada cívica del llibre i la rosa. I a Alcoi, s'endinsaran en les festes de moros i cristians més importants i sumptuoses del País Valencià.

Patrimoni immaterial
El patrimoni immaterial és l'essència de la nostra diversitat cultural. Alguns dels tresors de la nostra cultura popular tenen el suport de la UNESCO. La Patum de Berga, el Misteri d'Elx, el Tribunal de les Aigües de València i la representació mallorquina del Cant de la Sibil·la són algunes d'aquestes joies locals que, avui en dia, compten amb el reconeixement mundial, i que Torrent coneixerà en companyia de Sílvia Bel, Llucia Ramis i Araceli Segarra.

L'Alguer
En Ferran visita els cosins més llunyans, a l'Alguer, l'indret més oriental del nostre domini lingüístic. Però com és l'Alguer del present? Per trobar la resposta es comprovarà la salut de la llengua. En Ferran navegarà entre penya-segats, i reviurà antigues batalles navals, visitarà Franca Masu, una de les veus alguereses més universals, anirà a classe de català i, fins i tot, presentarà un premi literari. Benvinguts a la ciutat catalana de Sardenya.

Temptats pel mal
El bé i el mal habiten en cadascun de nosaltres i moltes de les nostres festes escenifiquen aquesta lluita de forces. En Ferran i Sílvia Bel seran a la Santantonada del Forcall, on l'ànima virtuosa de sant Antoni haurà de resistir la temptació del pecat. Aniran també a Prats de Molló per participar en la Festa de l'Ós, perquè surti a lloure l'animal que tots tenim a dins. En Ferran i Elisabet Carnicé tocaran amb les mans les flames de l'infern, al Correfoc de la Mercè de Barcelona.

Calendari lunar
Cada any, tres festes oscil·len al calendari per acoblar-se amb el cicle lunar. Són el Carnaval, la Setmana Santa i el Corpus. Per conèixer-les millor, en Ferran i Sílvia Bel batallaran en una guerra de merenga al Carnaval de Vilanova i la Geltrú. A Verges, Lluís Llach els explicarà el significat de la Dansa de la Mort. A València, durant la celebració del Corpus, en Ferran viurà amb Araceli Segarra com els actes religiosos i lúdics es barregen en una amalgama singular.

Cultura del foc
Dels quatre elements de la natura, el foc és el més màgic. De festes amb foc, n'hi ha moltes, però n'hi ha dues que, tot i que són diferents, comparteixen el nom: les Falles. A València, en Ferran convida Sílvia Bel a viure com el cap i casal es vesteix de llum, festa i fum, en una celebració universal. I amb Elisabet Carnicé, anirà fins a Taüll, per fer baixar el foc de la muntanya, en un ritual tan primitiu com captivador.

Terra de músics
La música forma part de la nostra vida diària. Però poques vegades ens hem parat a pensar qui són els nostres músics, quin n'és l'origen i la funció social. Corals i bandes de música han estat responsables d'acostar la cultura al poble, a les classes humils. Creen identitat i promouen la socialització del seu entorn. Amb Llucia Ramis com a companya de viatge, en Ferran viurà un dia d'estrena al Liceu de Barcelona. Per Santa Cecília, patrona dels músics, acompanyarà una jove de Pego el dia que entra a la banda del poble. Visitaran un dels millors fabricants de trompetes a Xirivella, i descobriran la rivalitat centenària de dues de les millors bandes de música, les de Llíria.

Entre dos mons
Hi ha cultures paganes que dividien l'any en dos grans períodes: el temps clar, associat a la vida, i el fosc, relacionat amb la mort. Simbòlicament, la tardor marca l'època de transició entre tots dos mons. Al Matarranya, en Ferran i Araceli Segarra buscaran bolets en els boscos màgics de la tardor. Amb Elisabet Carnicé, viuran la vigília de Tots Sants a Viladrau, en companyia de bruixes de tota mena. I al cementiri de Montjuïc, Ferran i Llucia Ramis recordaran alguns difunts emblemàtics.

El judici final
Al llarg d'un any, Ferran Torrent ha recorregut bona part del nostre territori. Quatre còmplices l'han acompanyat en la seva recerca sobre la cultura popular, però també hi ha hagut un personatge fonamental: Juli Mira, la veu en off del programa, i també convidat d'en Ferran per revisar els programes. Avui, tots dos surten al carrer amb una missió: cuinar una paella i cruspir-se-la. Al mercat, davant de la foguera i a la taula, els diferents elements d'un procés sagrat per a dos valencians –el foc, la carn, l'aigua o les hortalisses– els serviran com a punt de partida per repassar les vivències que ha viscut, gaudit i patit el Ferran durant aquest any, reflexionar sobre allò que n'ha après, i descobrir moments inèdits i anècdotes del rodatge.

La roda del temps
En aquest capítol es redescobriran els millors moments de la temporada. Se seguiran els viatges d'en Ferran i les seves companyes per comprendre quina ha estat la seva vivència personal. Un trajecte d'emocions que porta als quatre cantons del territori. Un viatge al llarg del calendari festiu, que parla d'un país arrelat a les tradicions i a la terra, amb paisatges i expressions culturals populars diversos i amb un teixit associatiu viu.
Anar al contingut