Aquest programa està plantejat com un espai de gènere documental amb format de càpsula de cinc minuts de durada en què hi puguin tenir cabuda tota mena d'històries humanes i d'actualitat.

El programa està format per uns seixanta programes dividits en dotze categories diferents, una per setmana, en què s'hi inclouran cinc programes que compartiran una mateixa temàtica general (per exemple, la medicina) però que tindran, cadascun, una subtemàtica diferent (l'esperança, la mort, la perícia del cirurgià...).

En tots els casos, els cinc minuts que s'expliquen, aquesta preparació, i per tant el caràcter del documental, variarà d'una manera o altra en funció de la personalitat del protagonista i de la feina per a la qual es prepari, però en tots es desvelarà la incògnita de què fan aquests protagonistes abans de crear les seves pròpies històries, just en el moment més privat d'aquest procés de creació.

Quantes vegades no hem imaginat com deu ser el vestidor d'un equip aquells cinc minuts abans de sortir al terreny de joc a disputar un partit excepcional; o com es prepara mentalment un cirurgià que té la vida d'una persona a les seves mans en aquell període de temps que queda emboirat entre el dia a dia a l'hospital i l'operació.

Molts cops ho hem vist en la ficció, però mai abans en la realitat se li ha donat la importància necessària a aquest moment. Precisament per aquest motiu la història s'acaba sempre just abans que els protagonistes "entrin a escena" i no es mostra mai el desenllaç del partit o de l'operació. Aquest fet, que es podria considerar contraproduent, en realitat aporta un alt grau de suspens al programa que juga a favor de l'interès i la tensió narrativa de la història.

"Compte enrere" és un espai ideal per donar a conèixer de manera gairebé informativa l'existència dels espais culturals del nostre país (obres de teatre, pel·lícules, exposicions, concerts) i dels creadors que en són responsables (actors, directors de cinema, fotògrafs, novel·listes, periodistes, músics), però també, i de manera molt significativa, la d'aquells altres professionals que centren la seva vida en la medicina (cirurgians plàstics, infermeres d'oncologia, equips d'urgències, cirurgians cardiovasculars), en l'esport d'elit (entrenadors, jugadors de pòquer, boxadors, paracaigudistes d'elit, tiradors, d'esgrima, nedadors olímpics, equips de rugbi i de beisbol), a la religió i la filosofia (comunitats de sikhs, capellans catòlics, fidels sefardites, bahaistes, religiosos en general), en els serveis d'emergències (advocats, policies, bombers, conductors d'ambulància i ATS, antiavalots, guàrdies civils de l'aeroport) i de la mateixa manera en totes les vessants de la vida.
Anar al contingut