Careta d'"El viatge de Companys"
Careta d'"El viatge de Companys"
TV3 completarà la programació especial del 75è aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys amb l'emissió de dos documentals de 60 minuts  "El viatge de Companys". 
 
Des que va ser afusellat per l'exèrcit franquista, el 15 d'octubre de 1940, Lluís Companys ha estat recordat com el president màrtir que va defensar la dignitat del país i la institució fins a la mort. Però la figura de Companys és molt més que això. Lluís Companys va viure intensament les primeres quatre dècades del segle XX, que van ser les més difícils i convulses de la història contemporània catalana i europea: la Primera Guerra Mundial, la revolució soviètica, l'ascens del feixisme i del nazisme, els fronts populars, la Guerra Civil Espanyola i la II Guerra Mundial. Tots aquests fets van canviar la història i Lluís Companys tampoc en va sortir indemne. "El viatge de Companys" ressegueix la seva vida política i el resultat és una de les biografies més complexes, contradictòries i apassionants de la primera meitat del segle XX.
 
Seguint el format de la sèrie "300", el presentador, Antoni Tortajada, ens acompanya en un viatge fascinant que reconstrueix aquest gran trencaclosques que va ser la vida política de Lluís Companys. La sèrie fa servir fragments dramatitzats, imatges d'arxiu i la intervenció d'un equip d'historiadors que analitzen i situen cada una de les històries sobre la vida de Companys.
 
En el primer capítol, el documental explica tres històries:
-"Els tres amics", que narra les peripècies del jove Companys, un estudiant de Dret, més llest que aplicat, que comença a mostrar el seu compromís amb la defensa dels més desfavorits i que trobarà en les idees republicanes el seu espai polític. La història d'"Els tres amics" és la més tràgica del primer episodi: Lluís Companys, Francesc Layret i Salvador Seguí, "el noi del sucre", es coneixien des de petits i de joves es retroben per promoure un partit republicà català que pugui atraure el vot dels treballadors. Però la història acaba amb l'assassinat dels seus dos amics en mans dels pistolers de la patronal.
-"Tot per la República!", explica la lluita de Companys, ja com a responsable polític, per ampliar la base social del republicanisme, a través de la Unió de Rabassaires, i unir les forces d'esquerra, republicanes i catalanistes en un nou partit, Esquerra Republicana de Catalunya. La història acaba amb un dels grans moments de la biografia política de Companys: el gest audaç de proclamar la república des del balcó de l'Ajuntament de Barcelona.
-"I ara, l'Estatut!" és la història que tanca el primer episodi i que explica com Companys es converteix en el portaveu de la minoria parlamentària al Congrés dels Diputats de la República i que serà l'encarregat de defensar l'Estatut de Núria aprovat pels ciutadans catalans. Això el converteix en número dos de Macià. 

En el segon capítol, el programa repassa els anys de Companys com a president de la Generalitat:
- "El moment balcó de Companys" recorda els Fets d'Octubre de 1934, quan Companys creu que els valors de la República estan en perill per l'emergència de l'extrema dreta espanyola i decideix saltar-se la legalitat i provocar una ruptura amb el govern de Madrid, proclamant l'Estat Català dins de la República Federal espanyola.
- "L'amic dels revolucionaris?" narra les conseqüències del fracàs del cop d'estat del 19 de juliol del 1936, considerat pels historiadors com el moment més crític del  president Companys.
- "El complot", explora per primera vegada en televisió els intents dels sectors més radicals de l'independentisme català de fer caure el president Companys durant els primers mesos de la guerra, amb la intenció d'aturar la violència revolucionària i, probablement, buscar una pau separada per a Catalunya amb el suport europeu.
-"La història de Lluís jr." representa el final de la minisèrie i, també, el final del president Companys, un president exiliat, abandonat i menyspreat per gairebé tothom. 

"El viatge de Companys" està dirigida per Joan Gallifa i Antoni Tortajada, de l'Àrea de Nous Formats de TV3, que han preparat els guions juntament amb Eloi Vila. El director històric és Borja de Riquer, que encapçala l'equip d'historiadors format per Soledad Bengoechea,  Jordi Casassas (UB), Joan B. Culla (UAB), Arnau Gonzàlez Vilalta (UAB), Manel López (Universitat de Lleida), Andreu Mayayo (UB), Anna Sallés (UAB), Susana Tavera (UB) i Enric Ucelay-Da Cal (UPF). La producció va a càrrec d'Albert Espel.
 
"El viatge de Companys" és una coproducció de Televisió de Catalunya amb les productores Batabat i Lastor Media. 
Anar al contingut