Moment de l'execució de Lluís Companys al Castell de Montjuïc
Moment de l'execució de Lluís Companys al Castell de Montjuïc
El 3 d'octubre del 1940 Lluís Companys, president de la Generalitat a l'exili, és traslladat i empresonat al castell de Montjuïc, a l'espera de ser jutjat.

Les autoritats franquistes l'acusen de promoure l'assassinat d'innocents i de delictes de rebel·lió contra l'Estat. Companys, ensorrat, espera la mort convençut que aquest judici serà una fal·làcia i la seva condemna, un mer tràmit. Però l'advocat i capità d'artilleria Ramon de Colubí, franquista convençut a qui assignen la defensa, intenta que la paraula "justícia" no sigui només un eslògan del règim buit de contingut, i fa tot el que està a les seves mans per salvar Companys, malgrat les diferències ideològiques que els separen i l'odi que li professa.

Mentrestant, el règim fa tot el que pot per amagar el procés, jutjar a corre-cuita Companys i afusellar-lo sense fer gaire soroll, per impedir que esdevingui un màrtir i un símbol per Catalunya. L'advocat De Colubí, durant la defensa, descobreix l'home que s'amaga rere el polític; la seva dignitat i la seva força. Un Lluís Companys que durant tretze dies d'octubre afronta la mort amb les seves circumstàncies, les seves pors i les seves contradiccions.

​"13 dies d'octubre" és una coproducció de Televisió de Catalunya amb les productores Batabat i Lastor Media, amb la col.laboració del Departament de Cultura i del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.
Anar al contingut