Pep Cruz en el paper de Joan a "El tros"
Pep Cruz en el paper de Joan a "El tros"
Una coproducció de TV3

S'inicia el rodatge de la coproducció "Tros"

S'ha començat a rodar la pel·lícula "Tros", una coproducció de TV3 dirigida per Pau Calpe. Aquest film, protagonitzat per Roger Casamajor i Pep Cruz, és l'adaptació cinematogràfica de la novel·la homònima de Rafael Vallbona, que va rebre el XXVè Premi Ferran Canyameres de Novel·la.

Alcastrer, Ponent. Un poble d'un centenar d'ànimes. Joan (Pep Cruz), un pagès vell i malcarat, cansat de patir robatoris al mas, decideix sumar-se a la ronda nocturna de pagesos que vigila les terres... el sometent. El seu fill Pepe (Roger Casamajor), que acaba de tornar de ciutat, l'acompanya. Durant la ronda, Joan i Pepe topen amb un lladregot al tros.

Aquest és l'argument de "Tros", la novel·la de Rafael Vallbona que el director Pau Calpe ha adaptat al cinema, amb guió de Marta Grau ("Tornarem", "Cançó per tu", "Les de l'hoquei, "Com si fos ahir"). Fa pocs dies ha començat el rodatge d'aquesta pel·lícula, relat que va rebre el XXVè Premi Ferran Canyameres de novel·la.

La trama passa a Alcastrer, un poble fictici del Segrià, en què es viu la duresa de la feina agrícola, la ingratitud de la vida al camp i les condicions climàtiques extremes que suporten els que hi treballen. Allà, el món rural està despoblat, envellit i a punt de desaparèixer. Però, en contrast, la pel·lícula també reflecteix la bellesa del paisatge de secà: camps sembrats d'ordi, oliveres, cabanes de pedra seca i la calidesa i proximitat de la seva gent. En aquest entorn, els pagesos se senten abandonats i desprotegits tot i l'augment de recursos policials. Per això han creat el sometent, patrulles nocturnes organitzades que ronden per les terres per evitar robatoris de maquinària agrícola. Aquestes patrulles han acabat entrant en conflicte amb les forces policials de la zona.

La pel·lícula està protagonitzada per Roger Casamajor ("Salvatges", "El laberinto del Fauno", "Pa negre", "L'escollit", "Clara Campoamor, la dona oblidada") i Pep Cruz ("Nit i dia", "Gran Nord", "Ventdelplà", "La memòria dels cargols" "Oh!, Europa", "Clara Campoamor, la dona oblidada"), tot i que gran part del càsting està format per actors amateurs locals: Ana Torguet (Cinta), Annabel Castan (Eli), Eduard Muntada (Duard), Montserrat Trepat (Puri), Xavi Iglesias (Rogelio), Ivan Caelles (Sánchez), Belén Gallego (Begoña), Ramon Bonvehí (Gus), que parlen el dialecte nord-occidental que, entre altres trets, reflecteix l'aspecte genuí dels que viuen entre la boira d'aquesta terra ferma.

La fotografia és de Gina Ferrer ("Isaac") i la música de Bernat Vivancos. Amb producció executiva de Pau Calpe Rufat, Nati Escobar, Conxa Orea (TVC) i Oriol Sala-Patau (TVC), "Tros" és una coproducció de la CCMA, Galápagos Media i Cepa Audiovisual (Argentina), amb la col·laboració de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).

Anar al contingut