Compradors amb bosses de plàstic
Compradors amb bosses de plàstic
5 de juny - Dia Mundial del Medi Ambient

Com puc reduir la contaminació per plàstics?

La quantitat de plàstics als mars i oceans no para d'augmentar: l'any 2050 hi haurà al mar més plàstics que peixos. Amb el lema "Un planeta #SenseContaminacióPerPlàstics" se celebra avui el Dia Mundial del Medi Ambient. Als programes de TV3, hem parlat de la minimització dels productes de plàstic.

De tot el plàstic que es produeix, només un 10% es recicla. I què passa amb la resta? Cada minut es llença als oceans l'equivalent a un camió carregat de productes plàstics. Uns 8 milions de tones l'any. Avui, Dia Mundial del Medi Ambient, l'ONU posa èmfasi en aquesta contaminació i, en especial, a conscienciar sobre el plàstic d'un sol ús. Per això el lema d'enguany és "Un planeta #SenseContaminacióPerPlàstics". Es calcula que l'any 2050 hi haurà al mar més plàstics que peixos. Què podem fer per aturar-ho? 

Al Mediterrani, els plàstics ja representen tres quartes parts dels residus. Per posar-hi fre, la Comissió Europea vol prohibir la comercialització de productes de plàstic d'un sol ús com els bastonets de les orelles, els plats i coberts, les canyetes, els bastonets per remenar i els pals de globus. Són articles que tenen alternatives assequibles.

 

Les tones i tones de deixalles abocades al mar formen illes de brossa. N'hi ha cinc al món. L'"InfoK" ha mostrat la més grossa, una que està perduda enmig de l'oceà Pacífic i que no para de créixer. Ja fa 50 anys que s'investiga, però no esperaven que creixés tan de pressa. Ara han saltat les alarmes, perquè els experts de la fundació Ocean Cleanup, que lluita contra la contaminació al mar, s'han adonat que aquesta taca s'ha fet gegant. De fet, és 16 vegades més gran del que es pensaven: és tan gran com gairebé 3 vegades França.


Què fem amb les tones de plàstic que enviem al mar? Un centenar d'espècies ja estan en perill d'extinció per culpa d'aquestes deixalles. Boyan Slat, un jove holandès creador del projecte The Ocean Cleanup, proposa una solució: "En comptes d'anar darrere els plàstics, deixem que vinguin cap a nosaltres. Utilitzem barreres flotants molt llargues, perquè l'oceà es netegi per si sol, aprofitant els mateixos corrents marins".

 

Viure 30 dies sense produir residus. És el repte "Objectiu #Rezero" que han acceptat cinc famílies. L'ha plantejat la fundació per a la prevenció de residus REZERO i les seves seves vivències s'han seguit en una sèrie per internet.

 

Com podem aconseguir un residu zero? Comprar a granel i fer servir carmanyoles i embolcalls duradors són algunes de les mesures que contribuiran a disminuir les escombraries que generem. Una cosa és reciclar, i una altra és, simplement, no generar cap residu que després necessitarà ser reciclat. Aquesta revolució hauria de començar per un mateix, pels hàbits que tenim en el nostre dia a dia a casa. Un exemple: fent servir sabó líquid per rentar-se les mans es generen quatre quilos i mig de residus l'any, i costa cent euros. Fer-ho amb pastilla, costa poc més de 5 euros i genera només 70 grams de residus. Ho hem vist en aquest reportatge del "Valor afegit".

 

Deixalles a la natura, no, gràcies. A "Els matins" vam conèixer dues ONGs que es dediquen a denunciar aquesta mala pràctica i a recollir la brossa: Lotus Blau i SEO BirdLife. L'Eloi Cordomí es va apuntar a una neteja de la platja de Sitges, on hi van trobar una plàstics, teles, soles de sabates i fins i tot una nança de pescar.

 

A més de reciclar, reduir i reutilitzar, el futur pot passar per notícies com aquesta: Descobert un enzim que desfà el plàstic. Científics britànics i nord-americans han dissenyat un enzim que es menja el plàstic. Al laboratori han pogut millorar un enzim que van trobar per casualitat en un abocador del Japó. Desfà el plàstic conegut com a "PET", que és el que es fa servir per a la majoria d'envasos i per als gots i ampolles de plàstic. 

Anar al contingut