Arròs
L'arròs forma part de l'alimentació del 70% de la població mundial. A Catalunya aquest cereal es cultiva a dues zones úniques: a Pals i, sobretot, al Delta de l'Ebre.
L'arròs forma part de l'alimentació del 70% de la població mundial. A Catalunya aquest cereal es cultiva a dues zones úniques: a Pals i, sobretot, al Delta de l'Ebre.
Carn
Catalunya és un país productor de carn d'altíssima qualitat. Però, curiosament, molta d'aquesta carn es destina a l'exportació, mentre que bona part de la que mengem aquí és d'importació.
Catalunya és un país productor de carn d'altíssima qualitat. Però, curiosament, molta d'aquesta carn es destina a l'exportació, mentre que bona part de la que mengem aquí és d'importació.
Fruita seca
La fruita seca forma part de la tradició culinària del nostre país, especialment pel que fa a la part més dolça. Però també arrossega una merescuda fama de menjar molt calòric.
La fruita seca forma part de la tradició culinària del nostre país, especialment pel que fa a la part més dolça. Però també arrossega una merescuda fama de menjar molt calòric.
Oli
Catalunya produeix olis de gran qualitat, però molts consumidors encara no sabem distingir un oli verge d'un de refinat.
Catalunya produeix olis de gran qualitat, però molts consumidors encara no sabem distingir un oli verge d'un de refinat.
Peix
Catalunya té gairebé 600 quilòmetres de costa i una tradició marinera de segles. "Collita pròpia" barreja en aquest capítol la bellesa del nostre litoral amb les meravelles culinàries que hi pesquem.
Catalunya té gairebé 600 quilòmetres de costa i una tradició marinera de segles. "Collita pròpia" barreja en aquest capítol la bellesa del nostre litoral amb les meravelles culinàries que hi pesquem.
Ous i aviram
El pollastre és la carn més consumida a Catalunya. La seva producció intensiva ens ha posat fàcil el consum d'una proteïna barata i de qualitat. En el programa d'avui ens volem fixar en les races autòctones que lentament es van recuperant.
El pollastre és la carn més consumida a Catalunya. La seva producció intensiva ens ha posat fàcil el consum d'una proteïna barata i de qualitat. En el programa d'avui ens volem fixar en les races autòctones que lentament es van recuperant.
Productes de l'hort
Els horts urbans han deixat de ser una moda per convertir-se en un element habitual a les nostres ciutats. Però a "Collita pròpia" ens dedicarem sobretot als "professionals" de l'hort, els que omplen els nostres cistells cada dia.
Els horts urbans han deixat de ser una moda per convertir-se en un element habitual a les nostres ciutats. Però a "Collita pròpia" ens dedicarem sobretot als "professionals" de l'hort, els que omplen els nostres cistells cada dia.
Fruita
Lídia Heredia fa un recorregut per gairebé tots els tipus de fruita que es produeixen a Catalunya, seguint el ritme del calendari. I Xuriguera i Faixedas viatjaran fins a Girona per tastar una cervesa artesana feta amb poma.
Lídia Heredia fa un recorregut per gairebé tots els tipus de fruita que es produeixen a Catalunya, seguint el ritme del calendari. I Xuriguera i Faixedas viatjaran fins a Girona per tastar una cervesa artesana feta amb poma.
Llegums
Menystinguts durant molts anys com un "menjar de pobre", els llegums han recuperat terreny darrerament i són cada cop més presents en la nostra alimentació. A Catalunya se'n produeixen pocs, però de molta qualitat.
Francesc Mauri sembrarà pèsols de Llavaneres i, després de la collita, els tastarà al restaurant Hispània d'Arenys de Mar. El programa també visitarà el nucli de Gallecs per collir llenties ecològiques; el Vallès, per descobrir la mongeta del ganxet, i Osona, per parlar amb els recuperadors del cigró d'Oristà.
I per aprendre els trucs per coure bé els llegums, Francesc Mauri acabarà el programa visitant una parada del Mercat Central de Sabadell.
Per arrodonir-ho tot, a la Fundació Alícia ens redescobriran el pèsol negre del Berguedà, i en Xuriguera i en Faixedas arribaran amb la seva furgoneta a Santa Pau per tastar els seus famosos fesols.Menystinguts durant molts anys com un "menjar de pobre", els llegums han recuperat terreny darrerament i són cada cop més presents en la nostra alimentació. A Catalunya se'n produeixen pocs, però de molta qualitat. Francesc Mauri sembrarà pèsols de Llavaneres i, després de la collita, els tastarà al restaurant Hispània d'Arenys de Mar. El programa també visitarà el nucli de Gallecs per collir llenties ecològiques; el Vallès, per descobrir la mongeta del ganxet, i Osona, per parlar amb els recuperadors del cigró d'Oristà. I per aprendre els trucs per coure bé els llegums, Francesc Mauri acabarà el programa visitant una parada del Mercat Central de Sabadell. Per arrodonir-ho tot, a la Fundació Alícia ens redescobriran el pèsol negre del Berguedà, i en Xuriguera i en Faixedas arribaran amb la seva furgoneta a Santa Pau per tastar els seus famosos fesols.
El pa
El pa d'avui ja no aguanta com el d'abans, però la moda dels forns de degustació i les mil i una varietats de pa confirmen que és important trobar-ne de ben bo.
Lídia Heredia aprendrà a fer pa amb Xavier Barriga, del forn de pa Turris, i tastarà totes les varietats d'un dels millors forns de llenya de Barcelona, el Baluard d'Anna Bellsolà, al barri de la Barceloneta.
El programa també es desplaçarà a Agramunt per ajudar en la collita del blat i visitarà el molí on s'elaboren les farines. "Collita pròpia" anirà a trobar Xevi Ramon, un forner que treballa per als millors cuiners del país: per al Celler de Can Roca ha creat un extraordinari pa de vi.
Xuriguera i Faixedas es llevaran ben d'hora per anar a buscar pa en un petit forn d'Arenys de Munt que té cues a la porta cada matí, i viatjaran als Hostalets d'en Bas per tastar la millor coca de forner.El pa d'avui ja no aguanta com el d'abans, però la moda dels forns de degustació i les mil i una varietats de pa confirmen que és important trobar-ne de ben bo. Lídia Heredia aprendrà a fer pa amb Xavier Barriga, del forn de pa Turris, i tastarà totes les varietats d'un dels millors forns de llenya de Barcelona, el Baluard d'Anna Bellsolà, al barri de la Barceloneta. El programa també es desplaçarà a Agramunt per ajudar en la collita del blat i visitarà el molí on s'elaboren les farines. "Collita pròpia" anirà a trobar Xevi Ramon, un forner que treballa per als millors cuiners del país: per al Celler de Can Roca ha creat un extraordinari pa de vi. Xuriguera i Faixedas es llevaran ben d'hora per anar a buscar pa en un petit forn d'Arenys de Munt que té cues a la porta cada matí, i viatjaran als Hostalets d'en Bas per tastar la millor coca de forner.
El porc
Si hi ha un animal lligat a la tradició gastronòmica catalana és, sense cap dubte, el porc. Francesc Mauri comprovarà en aquest capítol de "Collita Pròpia" que la dita "Del porc tot s'aprofita" és una veritat com un temple.
Si hi ha un animal lligat a la tradició gastronòmica catalana és, sense cap dubte, el porc. Francesc Mauri comprovarà en aquest capítol de "Collita Pròpia" que la dita "Del porc tot s'aprofita" és una veritat com un temple.
Patata i tomàquet
La patata i el tomàquet van arribar d'Amèrica fa 500 anys i s'han convertit en dos ingredients bàsics de la nostra dieta. Amb la Lídia Heredia en descobrirem varietat autòctones mentre en Xuriguera i en Faixedas buscaran les millors patates braves.
La patata i el tomàquet van arribar d'Amèrica fa 500 anys i s'han convertit en dos ingredients bàsics de la nostra dieta. Amb la Lídia Heredia en descobrirem varietat autòctones mentre en Xuriguera i en Faixedas buscaran les millors patates braves.
Formatges i làctics
Lídia Heredia i Francesc Mauri descobreixen el ressorgir dels formatges artesans. A la Fundació Alícia tastarem l'almadroc, una salsa de formatge del receptari medieval català i en Xuriguera i Faixedas aniran a Montserrat a comprar mató.
Lídia Heredia i Francesc Mauri descobreixen el ressorgir dels formatges artesans. A la Fundació Alícia tastarem l'almadroc, una salsa de formatge del receptari medieval català i en Xuriguera i Faixedas aniran a Montserrat a comprar mató.