Pel·lícules de la 3a Setmana del Cinema en Català
Pel·lícules de la 3a Setmana del Cinema en Català
Del 10 al 21 de març

Cinc produccions participades per TV3, a la 3a Setmana del Cinema en Català

Fins al 21 de març, cinc municipis projectaran totes les pel·lícules en llengua catalana nominades als Premis Gaudí. Són dues coproduccions de TV3, "L'ofrena" i "La vampira de Barcelona", i "La dona il·legal", "Terra de telers" i "Les dues nits d'ahir", que compten amb la participació de TV3.

La revista de cinema El Cinèfil organitza per tercer any consecutiu la Setmana del Cinema en Català. Aquest any, malgrat la dificultat del moment, la Setmana amplia fronteres. La primera gran novetat és que, per primer cop, la mostra de cinema en llengua catalana es farà a Madrid. Serà del 10 al 14 de març al Cinema Artístic Metropol, situat al centre de la capital espanyola. Les projeccions, en aquest cas, seran subtitulades al castellà per atraure també el públic madrileny. A més, Ramon Térmens i Joan Frank Charansonnet, directors de "La dona il·legal" i "Terra de telers", aniran a Madrid per presentar els films i fer un col·loqui posterior.

Aquest no serà l'únic punt d'expansió de la Setmana… També acolliran films en català els Cinemes Sant Cugat, el Las Vegas, a Figueres, i el CineBaix, a Sant Feliu de Llobregat. L'epicentre, però, continuarà sent Barcelona i aquest 2021 serà en un nou espai al centre de la ciutat: els Boliche Cinemes acolliran la Setmana del Cinema en Català del 17 al 20 de març.

El programa està format a tots els municipis per cinc films en català, quatre dels quals estan nominats al Gaudí a la millor pel·lícula. No per casualitat la Setmana es fa els dies abans de la gala de lliurament dels Premis Gaudí, que enguany serà el dia 21 de març. Un dels objectius, de fet, és donar la possibilitat a un gran nombre de persones de veure els films nominats que van passar pels cinemes mesos enrere.

Els films de la Setmana del Cinema en Català

"LA VAMPIRA DE BARCELONA", de Lluís Danés (14 nominacions als Premis Gaudí)
A la Barcelona de principis del segle XX conviuen dues ciutats: una de burgesa i modernista, l'altra de sòrdida i bruta. La desaparició de la petita Teresa Guitart, filla d'una rica família, commociona el país i la policia té aviat una sospitosa: Enriqueta Martí, coneguda com "La vampira del Raval". El periodista Sebastià Comas s'endinsarà en el laberint de carrers, bordells i secrets del barri del Raval, on sap que trobarà la veritat sobre les desaparicions i assassinats macabres de nens dels quals s'acusa la vampira. Aviat descobrirà que allà s'amaga una elit disposada a ocultar els seus vicis a qualsevol preu. És una producció de Brutal Media i Filmax, en coproducció amb TV3 compta amb la direcció de Lluís Danés i en el càsting destaquen Nora Navas, Roger Casamajor, Bruna Cusí, Núria Prims, Francesc Orella, Mario Gas i Sergi López.

Nora Navas, a 'LA VAMPIRA DE BARCELONA'
Nora Navas, a "LA VAMPIRA DE BARCELONA"

"L'OFRENA", de Ventura Durall (4 nominacions als Premis Gaudí)
"L'ofrena" és la segona pel·lícula de Ventura Durall, després de "Les dues vides d'Andrés Rabadán". És un thriller sentimental protagonitzat per Àlex Brendemühl ("Petra", "En la ciudad", "Vorbik", "Remake", "Las dos vidas de Andrés Rabadán", "Insensibles", "7 años" i "Las horas del día"), Verónica Echegui ("Yo soy la Juani", "Katmandú, un espejo en el cielo", "No culpes al karma de lo que te pasa por gilipollas", "La niebla y la doncella", "Déjate llevar") i Anna Alarcón. Completen el cartell artístic Pablo Molinero, Josh Climent (en Jan de jove) i Clàudia Riera (la Violeta de jove). El film comença quan la Violeta, una famosa psiquiatra, rep la visita de la Rita, la dona d'un antic amor de la seva adolescència (en Jan) que va marcar la seva vida i que la va abandonar de manera traumàtica. La Rita va a la consulta amb l'excusa que necessita la seva ajuda per recuperar l'amor d'en Jan. El que la Violeta no sap és que la visita de la Rita és el primer pas d'en Jan per intentar reescriure la seva història. Durant el recorregut dels esdeveniments, es descobrirà que venen d'un passat ple de secrets en què ningú és qui sembla. És una producció de Nanouk Films, Fasten Films, Suica Films i Bord Cadre Films, amb el finançament de l'ICAA, ICEC i IVAC, amb la producció associada de TV3 i amb la participació d'À Punt Mèdia.

 

"LA DONA IL·LEGAL", de Ramon Térmens (2 nominacions als Premis Gaudí)
Fernando Vila (Daniel Faraldo) és un advocat d'immigració que accepta un cas aparentment senzill: evitar la deportació d'una jove kosovar, Zita Krasniqi (Klaudia Dudová). Tot canvia quan la noia apareix morta al CIE (Centre d'Internament d'Estrangers) i les autoritats declaren que s'ha suïcidat. Fernando busca l'ajuda de l'única amiga de la víctima, Juliet Okoro (Yolanda Sey), una immigrant nigeriana atrapada en una xarxa de prostitució. Mentre el Fernando prova d'aclarir els fets, troba la fèrria oposició del cap de policia, Oriol Cadenas (Isak Férriz), i aviat comença a descobrir la corrupció, els abusos sexuals i els "falsos suïcidis" que tenen lloc dins del sistema de deportacions de l'estat espanyol. El Fernando lluitarà contra aquest sistema arriscant la seva vida. Produïda per Segarra Films, en coproducció amb Mimesis Film, amb la participació de Televisió de Catalunya i l'ICEC - Generalitat de Catalunya.

'LA DONA IL·LEGAL', de Ramon Termens
"LA DONA IL·LEGAL", de Ramon Térmens

"LES DUES NITS D'AHIR", de Pau Cruanyes, Gerard Vidal (1 nominació als Premis Gaudí)
Una nit d'estiu, l'Èric roba les cendres del Pol, el seu amic que acaba de morir. La mateixa nit, l'Èric i els seus dos millors amics, l'Ona i el Marcel, van en cotxe a llançar-les. L'escapada, però, acaba convertint-se en una bombolla que els separa de la realitat i els allunya del retorn a casa i del seu objectiu inicial. "Les dues nits d'ahir" és una producció de Pau Cruanyes i Gerard Vidal, de Verkami, Benecé Produccions SL, amb la participació de TV3.

'LES DUES NITS D'AHIR', 1 nominació als Gaudí
"LES DUES NITS D'AHIR"', 1 nominació als Gaudí

"TERRA DE TELERS", de Joan Frank Charansonnet
1923. La família de la petita Julieta, de sis anys, fuig de la misèria del camp per establir-se en una colònia, però començar de nou en un nucli tancat no és fàcil. Els records d'una infància feliç marcats per la industrialització. L'ànima viva d'una nena que es converteix en dona, la duresa de la guerra fins a la caiguda de la dictadura, acompanyaran l'espectador durant més de 60 anys, mostrant-li tots els camins que el destí li ofereix. Finalment, els seus ulls madurs i savis es tancaran a l'únic lloc que ha conegut: la seva estimada colònia. Una producció de Patchouli Films Sl, Víctor Perxachs i Joan Frank Charanonnet, amb la participació de TV3.

Anar al contingut