Les produccions guanyadores

Cinc premis per a produccions participades per TV3 en la cloenda del FIC-CAT

"Sinjar", d'Anna M. Bofarull; "Escape room", d'Héctor Claramunt; "Robin Bank", d'Anna Giralt, i "El fred que crema", de Santi Trullenque, han estat les gran premiades al Fic-Cat 2022.

Les produccions guanyadores del Festival Fic-Cat 2022 han estat cinc produccions participades per TV3: "Sinjar", d'Anna M. Bofarull, premi de la crítica i premi al millor llargmetratge; "Escape room", d'Héctor Claramunt, premi del públic presencial; "Robin Bank", d'Anna Giralt, premi al millor documental, i "El fred que crema", de Santi Trullenque, premi a la millor producció. La gala de cloenda va estar conduïda per l'actor Joan Pera, amb la col·laboració de la veu en off de l'actor Roger Pera.   

Durant els dies de festival han passat 10.000 espectadors i espectadores pel Teatre del Casino Municipal, als quals cal sumar-hi els 12.000 que han visionat els treballs allotjats a la plataforma TV3 a la carta. L'organització en fa una valoració més que positiva. 

 

PREMI DE LA CRÍTICA I PREMI AL MILLOR LLARGMETRATGE

"Sinjar"

El llargmetratge escrit i dirigit per Anna M. Bofarull ("Sonata per a violoncel") és una ficció basada en històries reals al voltant de l'ISIS que compta amb Nora Navas, Halima Ilteri Iman Ido Koro. Amb un equip format majoritàriament per dones, "Sinjar" va ser seleccionada per L'Atélier de la Cinéfondation del Festival de Canes 2019 i va ser finalista a la segona ronda del Sundance Creative Production Lab. 

A Barcelona, ​​la Carlota emprèn desesperadament la recerca del Marc, el seu fill adolescent que ha fugit de casa sense deixar rastre. A milers de quilòmetres, Sinjar, la regió situada a la frontera entre l'Iraq i Síria, viu sota l'amenaça de la guerra. Allà la Hadia és obligada a viure com a esclava al costat de tres dels seus fills al servei d'una família. En canvi, Arjin aconsegueix escapar-se del captiveri i, en el seu intent de tornar a casa, acaba unint-se a les milícies kurdes. Tres dones separades dels seus éssers estimats. Fins on estaran disposades a arribar per recuperar-los? Ès una producció de KaBoGa amb la participació de TV3. La pel·lícula té el suport de l'ICEC. Filmax distribueix la pel·lícula. 

Premi de la crítica: lliurat pel jurat de la crítica, format per Pere Vall, Irene Solanich i Jordi Sardiña.  
Premi al millor llargmetratge: lliurat per Marta Bayarri, membre del jurat de la Selecció Oficial.  

Nora Navas a 'Sinjar', d'Anna M. Bofarull 
Nora Navas a "Sinjar", d'Anna M. Bofarull 

PREMI DEL PÚBLIC PRESENCIAL 

"Escape room"

El film d'Héctor Claramunt combina elements de thriller i grans dosis d'humor. Neix després de quatre temporades d'èxit al teatre, amb més de 200.000 espectadors. L'adaptació cinematogràfica, també amb el segell de Joel Joan i Héctor Claramunt, està protagonitzada per Joel Joan ("Porca misèria", "El crac", "Plats bruts"), Paula Vives ("Nit i dia"), Ivan Massagué ("Benvinguts a la família") i Mònica Pérez ("Polònia").

Una de les estances de l'escape room
Una de les estances de l'escape room

El llargmetratge, debut en la direcció cinematogràfica d'Héctor Claramunt, és una comèdia esbojarrada que situa els quatre protagonistes dins un escape room, una de les opcions d'oci més en voga en l'actualitat. La pel·lícula ens fa reflexionar sobre com actuem els éssers humans davant de situacions límit, el joc de confiança en els rols de parella i l'equilibri entre la veritat i la mentida. Llargmetratge d'Héctor Claramunt, amb la participació de TV3. És una producció d'Arriska Films, Focus Audiovisual i Nakatomi Films, i té la participació de Televisió de Catalunya i el suport de l'ICEC

Premi del públic: lliurat per Clàudia Rosa i Guillem Jurado, voluntaris del FIC-CAT, en representació de totes les persones que formen part del festival treballant de manera altruista. 

PREMI AL MILLOR DOCUMENTAL

"Robin Bank", d'Anna Giraltés un thriller íntim sobre Enric Duran, el Robin Hood del segle XXI. Durant la crisis del 2008, l'activista català va robar mig milió als bancs, que va donar a projectes socials, i va anunciar la seva proesa als mitjans per denunciar les pràctiques del sistema bancari. Va ser condemnat a la presó, però va aconseguir fugir i desaparèixer.

Anna Giralt filma la mare de Duran, que fa anys que no veu el seu fill.  A través d'ella aconsegueix contactar amb l'activista, via un xat encriptat. Amb unes meravelloses seqüències d'animació, Giralt retrata un personatge fascinant i ens fa preguntes incòmodes: On són els límits entre la legalitat i la legitimitat? Quin és el preu de ser fidel als ideals? És una producció de Gusano Films, en coproducció amb TV3 (Barcelona, 2022).

Premi al millor documental: lliurat per Daniel Condeminas, jurat de la Selecció Oficial. 

'Robin bank', d'Anna Giralt
"Robin Bank", d'Anna Giralt

PREMI A LA MILLOR PRODUCCIÓ

Ha estat per a Sandra Forn, Alfons Teruel i David Ortiz pel llargmetratge, coproducció de TV3,"El fred que crema", de Santi Trullenque . És una coproducció entre Catalunya i Andorra, amb Televisió de Catalunya, el suport de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i el Govern d'Andorra.

Santi Trullenque debuta en la direcció amb un film intens i eminentment plàstic, un thriller dramàtic que agita passions primàries, venjança, gelosia, traïció i odi, per deixar-les anar enmig d'una naturalesa espectacular. Basat en la premiada obra de teatre d'Agustí Franch, la pel·lícula està interpretada per Greta Fernández, Roger Casamajor, Adrià Collado, Daniel Horvath, Ksawery Szlenkier i Pedro Casablanc.

Hivern del 1943 als Pirineus. Les remors de la Segona Guerra Mundial ressonen al poble fronterer on viuen la Sara (Greta Fernández) i l'Antoni (Roger Casamajor), un jove matrimoni que espera el seu primer fill. L'arribada d'una família de jueus que fugen de la persecució nazi trastocarà la vida a la vall. La Sara haurà d'afrontar una decisió difícil: obeir la raó o seguir el que li dicta el cor. El passat i els secrets que la neu ha mantingut enterrats durant anys estan a punt de sortir a la llum. 
Coproducció entre Catalunya i Andorra, amb Televisió de Catalunya, el suport de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i el Govern d'Andorra, la pel·lícula s'estrenarà als cinemes de la mà de Filmax.

Premi a la millor producció: lliurat per Norbert Llaràs, jurat de la Selecció Oficial. 

Greta Fernández és Sara, a 'El fred que crema', de Santi Trullenque 
Greta Fernández és Sara a "El fred que crema", de Santi Trullenque 

 

 

 

Anar al contingut