"Las niñas" aconsegueix nou nominacions als Goya
"Las niñas" aconsegueix nou nominacions als Goya
La gala es farà el 6 de març a Màlaga

Cinc pel·lícules amb participació de TV3 aconsegueixen 21 nominacions als Goya

Pluja de nominacions per a cinc pel·lícules que compten amb la participació de TV3 als Goya 2021. Encapçala la llista "Las niñas", amb un total de 9 nominacions de les 21 aconseguides entre les cinc nominades

La 35a edició dels Premis Goya té un gran nombre de nominacions per a les produccions amb participació de la Televisió de Catalunya. Hi ha cinc pel·lícules nominades, amb 21 nominacions, tal com ha anunciat l'Acadèmia de Cinema a través d' Ana Belén i Dani Rovira, i és una de les cites amb més nominacions de la història per a TV3. "Las niñas" ha aconseguit nou nominacions; "Sentimental", cinc; "No matarás", tres; "Los europeos", tres, i "Uno para todos", una.

"Las niñas", de Pilar Palomero, opta al Goya a millor pel·lícula, direcció novell, actriu de repartiment (Natalia de Molina), guió, direcció de fotografia, muntatge, direcció artística, disseny de vestuari i cançó original.

La pel·lícula es va estrenar el 4 de setembre del 2020 i va aconseguir la Bisnaga d'Or a la millor pel·lícula espanyola i la de Plata a la millor fotografia, al Festival de Màlaga. A banda, va guanyar el Premi Dunia Ayaso (concebut com a homenatge a la guionista i directora canària, traspassada fa cinc anys), a la 64 edició del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià; el Premi Feroz Puerta Oscura 2020 al millor llargmetratge de secció oficial, el Premi del Jurat al 23è BRIFF (Brussels International Film Festival), i el Premi al millor guió al CiBRA, Festival de Toledo. Fa poc ha rebut el premi a millor llargmetratge de ficció a la 26a edició dels Premis Cinematogràfics José María Forqué.

La pel·lícula la protagonitza Andrea Fandos, la Celia, una nena d'11 anys que estudia en un col·legi de monges a Saragossa i viu amb la seva mare (Natalia de Molina). La Brisa, una nova companya acabada d'arribar de Barcelona, l'empeny cap a una nova etapa en la seva vida: l'adolescència. En aquest viatge, a l'Espanya de l'Expo i dels Jocs Olímpics del 92, la Celia descobreix que la vida està feta de moltes veritats i algunes mentides.

És una producció d'Inicia Films i Bteam Prods. Compta amb la participació de Radiotelevisió Espanyola, Televisió de Catalunya, Televisió d'Aragó i Movistar Plus, i té el suport de l'ICAA i de l'ICEC. També hi participen el programa Media i d'Ibermedia, el govern d'Aragó i l'Ajuntament de Saragossa.

 Andrea Fandos i Natalia de Molian en una escena de 'Las niñas'
Andrea Fandos i Natalia de Molina en una escena de "Las niñas"

 

"Sentimental", de Cesc Gay ("Truman", "Una pistola a cada mà", "Jet lag", "V.O.S."), està nominada a millor pel·lícula, actor protagonista (Javier Cámara), actor de repartiment (Alberto San Juan), actriu revelació (Griselda Siciliani) i guió.

La trama gira al voltant d'en Julio i l'Anna, una parella que fa més de quinze anys que són casats. Un matrimoni que ja no es mira ni es toca i que ha fet del combat diari el llenguatge i l'essència de la seva relació. Aquesta nit, l'Anna ha convidat els seus veïns Salva i Laura a sopar, una parella més jove que ells i que, des del primer dia, els han acollit amb molta amabilitat i simpatia. Tot i que els seus "sorolls" nocturns s'han convertit en un malestar per al Julio i l'Anna... o potser en un estímul. Durant aquest sopar, els veïns seran causants i víctimes d'un tsunami amb una proposta inusual i sorprenent. Tots quatre no podran evitar una vetllada excessiva i catàrtica.

Javier Cámara ha estat reconegut com a millor intèrpret masculí per la seva interpretació en aquesta pel·lícula en l'última edició dels Premis Cinematogràfics José Maria Forqué. "Sentimental" es va poder veure, amb una bona acollida per part del públic, en la 68a edició del Festival de Sant Sebastià, el setembre passat. És una coproducció d'Imposible Films amb Sentimentalfilm AIE, i amb la participació de TV3, TVE i Movistar+.

'Sentimental', la pel·lícula de Cesc Gay que opta a cinc Goyas
"Sentimental", la pel·lícula de Cesc Gay que opta a cinc Goyas

 

"No matarás", opta a millor actor protagonista, actriu revelació (Milena Smit) i actor revelació (Fernando Valdivieso). El thriller dirigit per David Victori mostra la història d'en Dani, el protagonista, un jove tranquil que es veurà, de manera inesperada, implicat en un doble assassinat que l'obligarà a afrontar tot tipus de situacions. Del repartiment de la pel·lícula destaca la participació de Mario Casas i el debut de l'actriu Milena Smit, que protagonitzen el llargmetratge. És una producció de Filmax amb la participació de Movistar, TVE i TV3.

Mario Casas i Milena sit a 'No matarás'
Mario Casas i Milena Smit a "No matarás"

 

"Los europeos" està nominada a millor actor de repartiment (Juan Diego Botto), guió i disseny de vestuari. Dirigida per Víctor García León, Juan Diego Botto comparteix repartiment amb Raúl Arévalo, Stéphane Caillard, Carolina Lapausa, Boris Ruiz i Georgina Latre. El film narra la història de Miguel Alonso, que es guanya la vida com a delineant, i Antonio, el fill tarambana del seu cap, que l'arrossega a estiuejar a Eivissa, on li han parlat de com és de fàcil lligar amb europees. Després dels primers passos desesperats amb unes noies valencianes que es troben quan hi arriben, els dos amics van coneixent la particular fauna de gresca que pul·lula per l'illa amb ganes de passar-s'ho bé. Mentre Antonio enllaça festes i sortides nocturnes, Miguel, més escèptic, prefereix mantenir-se'n al marge. Fins que se sent seduït per Odette, una francesa encantadora.

Juan Diego Botto i Raúl Arévalo van guanyar el premi a la millor interpretació masculina per "Los europeos" en el Festival CiBRA de Toledo celebrat el 2020. És una producció de Gonita Filmacción, Apache Films, A Contraluz Films, Los Europeos La Película A.I.E. i In Vivo Films (França), amb la col·laboració de RTVE, l'ICAA, l'ICEC, TV3, IB3 i Orange.

Juan Diego Botto i Raúl Arévalo a 'Los europeos'
Juan Diego Botto i Raúl Arévalo a "Los europeos"

"Uno para todos", amb una sola nominació a millor actor protagonista (David Verdaguer), és el llargmetratge de David Ilundain que parla sobre un professor interí que assumeix la tasca de ser tutor de sisè de primària en un poble completament desconegut per a ell. David Verdaguer ("Estiu 1993", "Els dies que vindran", "Tierra firme") és aquest professor que descobreix que ha d'integrar un alumne malalt a l'aula, però quan prova de fer-ho es troba que cap dels seus companys no vol que torni a classe amb ells. El repartiment el completen Clara Segura ("Una pistola en cada mano", "Nit i dia", "Porca misèria"), Patricia López Arnaiz ("La peste"), Ana Labordeta ("Planes para mañana") i Betsy Túrnez ("El rei borni"), a més dels actors infantils no professionals. El guió el firmen Coral Cruz ("Incerta glòria") i Valentina Viso ("María y los demás"). "Uno para todos" ha estat premiada amb el Premi Cinema i Educació en Valors a la 26a edició dels Premis Cinematogràfics José María Forqué. Esta produïda per Inicia Films, Fasten Films, A Contracorriente Films, Bolo Audiovisual, Uno para todos AIE i Amalur AIE, amb la participació de TV3, TVE, Movistar+, Aragón TV i el suport d'ICAA, ICEC, el govern de Navarra i MEDIA Europa Creativa. La pel·lícula s'ha estrenat el 2020.

David Verdaguer, al centre, protagonista del film 'Uno pra todos'
David Verdaguer, al centre, protagonista del film "Uno para todos"

L'edició 2021 dels Goya es farà el 6 de març a Màlaga. El president de l'Acadèmia, Mariano Barroso, ha comunicat que l'edició serà extremadament reduïda per la situació de pandèmia de Covid-19 i que només hi assistiran els nominats i els que lliurin el guardó. Tampoc hi haurà les tradicionals festes de després de la cerimònia.

Anar al contingut