Mentre dura la segona gran guerra, una allau de refugiats jueus que fugen del nazisme travessen clandestinament la frontera entre França i Espanya pels Pirineus. Molts són detinguts i empresonats a Figueres, Girona i a la Model de Barcelona. Els joves en edat militar són traslladats al camp de Miranda de Ebro, a prop de Burgos.

Una organització americana, l'American Jewish Joint Distribution Comitee, envia a Barcelona dos jueus portuguesos, els germans Sequerra, per ajudar tots aquests refugiats. Els alliberen de les presons, els aconsegueixen papers i els envien a Lisboa, des d'on s'embarquen cap a països més segurs. L'equip de "Boira negra" ha parlat amb la dona de Joel Sequerra, que actualment viu a Haifa, i amb el seu fill.

Al mateix temps que els Sequerra actuen a Barcelona, els franquistes augmenten la seva col·laboració amb el règim nazi. Des de l'any 1938 hi ha un acord de cooperació signat entre la policia espanyola i l'alemanya. L'any 1940, Henrich Himmler, Reichfürher de les SS, visita Espanya i fa parada a Montserrat. A la sèrie s'entrevisten dos monjos, testimonis presencials de la visita del mandatari alemany.

A part de l'estructura policial i d'espionatge que els nazis creen en territori català i espanyol, diferents col·lectius alemanys de la Península viuen el drama de la guerra de primera mà. És el cas de la colònia alemanya de Flix, creada al voltant de la indústria química d'aquesta localitat. També es viu l'exaltació del nazisme a l'escola alemanya de Barcelona. Ens ho expliquen dos exalumnes il·lustres, Jordi Pujol i Esther Tusquets.

"Boira negra" és una sèrie documental de quatre capítols d'una hora cadascun. L'objectiu és explicar una història que ningú no havia desvelat fins ara: la presència de nazis i jueus a Catalunya als anys 40. Per aconseguir-ho, s'han hagut de fer més de trenta entrevistes a Catalunya, Alemanya, els Estats Units i Israel. També s'han hagut de remenar arxius documentals i fílmics de tot el món. El resultat: una història inèdita que els diferents testimonis expliquen en primera persona.
Anar al contingut