Presentació del programa

TV3 convida a conèixer el patrimoni del país amb rigor i diversió al programa "Batalla monumental", que triarà el monument favorit dels catalans

Aquest matí, TV3 ha presentat als mitjans el programa, que s'estrenarà diumenge, a les 22.45. La presentació s'ha fet en una roda de premsa per videoconferència, amb la presència de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Àngels Ponsa; el director de TV3, Vicent Sanchis; el cap d'Entreteniment i Culturals de TV3, Cristian Trepat; el productor executiu de Sàpiens (Som*), Marc Roma, i el director de "Batalla monumental", Uri Garcia. També hi han participat el presentador del programa, Roger de Gràcia, i els reporters que defensaran els monuments seleccionats, Candela Figueras i Ivan Medina.

TEMA:
Patrimoni

La roda de premsa ha començat amb les paraules de Vicent Sanchis, que ha saludat els assistents i ha destacat el valor que té "Batalla monumental": "És un programa d'entreteniment fet amb una idea de servei públic, per conèixer el patrimoni cultural i arquitectònic, i el país, millor. Els monuments que han entrat a la selecció del programa ens donen una idea molt aproximada de la riquesa monumental de Catalunya".

També ha agraït el suport del Departament de Cultura per poder tirar endavant el programa, un dels projectes seleccionats a la convocatòria per fomentar la producció audiovisual i reactivar el teixit empresarial d'aquest sector.

Amb aquest agraïment, ha donat pas a la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, que ha començat posant en valor "l'aliança que hem fet amb els mitjans públics, en aquesta proposta amb TV3 i la cooperativa cultural Sàpiens (Som*), perquè les aliances i treballar conjuntament porten a dur a terme bones propostes". També ha expressat la voluntat ferma del Departament de Cultura de treballar amb els mitjans públics per fer més visible la cultura en aquests moments complicats. En el cas de "Batalla monumental", la consellera ha augurat que serà un projecte amb una gran acceptació i amb molt valor, "sobretot des de l'àmbit patrimonial". Segons Ponsa, "el coneixement que dona un programa com aquest, la difusió que fa del nostre patrimoni i el gaudi que fa venir ganes de visitar el monument, acaba fent que la gent estimi el patrimoni, que en siguem més curosos i el tinguem més present".

Des d'Entreteniment i Culturals de TV3, Cristian Trepat ha destacat que, de tots els projectes presentats, "Batalla monumental" era el que "reflectia millor la voluntat d'hibridar entreteniment i cultura. Té elements molt habituals d'entreteniment, competició, concurs, personatges i ‘reality', però també hi haurà divulgació cultural, patrimonial, geogràfica... I aquest és el repte principal: com acostar el patrimoni del país de manera entretinguda i divertida a un públic molt ampli". Sobre el projecte, que va néixer abans de la pandèmia, Trepat ha felicitat Sàpiens (Som*) per "com ha sabut transformar el projecte per poder-lo dur a terme en l'actual escenari". El cap d'Entreteniment i Culturals també ha explicat que el dia i l'hora d'emissió del programa són "una aposta molt clara per recuperar els diumenges a la nit per a un espai d'entreteniment, que creiem que pot funcionar, en un ‘prime time' molt competit". I encara ha parlat d'un altre repte: "la selecció de monuments, en un país petit, ple de joies arquitectòniques. Triar dotze monuments no ha estat fàcil, però teníem la tranquil·litat que tots serien una meravella i les parelles són molt orgàniques. Esperem que hi hagi més acords en el futur per fer més monuments".

Pel que fa al productor executiu de Sàpiens (Som*), Marc Roma, ha explicat que fa temps que tenien la idea de traslladar aquest format de la revista Sàpiens a la televisió "amb pretensions de participació ciutadana molt grans, que hem hagut de redimensionar per la Covid. L'objectiu és mostrar el patrimoni des de l'amor que la gent del poble té pels seus monuments". Segons Roma, "hem fet un format que ens acosta al patrimoni de manera entretinguda, hem fet un acostament de molta bellesa visual, descobrint espais molt íntims i fent algunes recreacions molt modestes. Mostrem històries particulars de ciutadans del país i de persones conegudes que ens parlen de la seva relació amb el monument". A més, ha destacat que l'objectiu és fer "televisió de qualitat i buscant audiència". Marc Roma també ha valorat la tasca de l'equip de producció, "que ha fet possible l'impossible per tirar endavant el rodatge", i del comitè d'experts especialistes en patrimoni i de diverses institucions per arribar a la selecció dels dotze monuments que competiran a "Batalla monumental".

El director del programa, Uri Garcia, ha parlat del privilegi que ha suposat sortir a rodar tots aquests monuments i dels canvis que ha comportat fer un rodatge en temps de pandèmia: "Ha estat un rodatge molt diferent, ens havíem de fer el test d'antígens i hem incorporat fins i tot una infermera al nostre equip, que ens donava seguretat a l'hora de rodar. Hem hagut d'adaptar-nos a la situació, segons les circumstàncies de cada moment". També ha destacat que les condicions de mobilitat reduïda "ens han permès tenir els monuments en exclusiva, de manera que veureu postals úniques". Sobre el funcionament del programa, Uri Garcia ha explicat que "cada setmana viurem una batalla d'oponents que compartiran característiques, amb l'Ivan i la Candela buscant els millors espais, disfressats, volant i lluitant perquè el seu monument guanyi cada batalla. I amb el Roger, entremig, repartint joc entre l'un i l'altre amb humor. Serà un programa divertit, amb ritme, interessant, que creiem que pot generar ganes renovades de veure aquests monuments i generar una ruta de "Batalla monumental"; seria bonic".

Roger de Gràcia, que torna a TV3 fent de mestre de cerimònies del programa, s'ha mostrat "supercontent de formar part d'aquest projecte, hi ha molts Rogers i moltes possibilitats, i n'hi ha un que els uneix, que és el coneixement, fer de la vida un camí en què no paris de descobrir coses. En aquest cas, es tracta de donar valor al patrimoni, una missió dels mitjans públics d'aquest país, i fer-ho amb humor, també". El presentador ha afegit que s'hi ha sentit molt còmode, "mirant el món amb passió pel coneixement i passant-ho bé, també amb un punt de conya, de manera espectacular i rient del format també, un equilibri complicat que necessita una temporada més o dues".

Els dos reporters del programa, Candela Figueras i Ivan Medina, han destacat que participar-hi ha estat un "regal" per a ells. Per Figueras, ha estat un plaer formar part del projecte, com a "fan de la història i acostant-m'hi des de la meva professió". Sobre els monuments que defensa, "ara mateix soc fan dels sis que m'han tocat. Encara que vagis amb idees preconcebudes, quan els vas descobrint t'hi vas acostant i te n'acabes enamorant, els defenses amb totes les armes que tens". Segons Medina, un enamorat de la història de l'art, "si féssim una llista, els monuments que m'han tocat són els sis que jo hauria triat". Del rodatge, en què han pujat en globus, a cavall i en un sidecar, ha destacat un repte que va sorgir durant la gravació amb Joan Roca, que el cuiner va acceptar i que es veurà durant el programa.

Després de totes les intervencions, la consellera Àngels Ponsa ha tancat la presentació agraint la participació de tothom, defensant la continuïtat del programa i les aliances del Departament de Cultura amb TV3 i Catalunya Ràdio per fomentar el consum cultural. Com a punt final, ha fet arribar als assistents una reflexió de la Direcció General de Patrimoni Cultural: "el patrimoni no és res sense la ciutadania, el que volem és que aquest programa fomenti el coneixement i l'estima pel patrimoni i la terra".

L'estrena, diumenge, serà amb un capítol dedicat al duel entre dos jaciments arqueològics: Empúries i Tàrraco. El programa constarà de sis capítols en què s'enfrontaran els dotze monuments seleccionats, dels quals sis arribaran a la final, prevista per al 28 de febrer, en què les votacions seran en directe durant l'emissió d'aquest setè capítol, encara pendent d'escenari segons la situació de la pandèmia. Un cop triat el guanyador, a l'últim episodi, es veurà l'altra cara de "Batalla monumental".

ARXIVAT A:
Cultura Patrimoni Televisió

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut