El monestir de Santa Maria de Ripoll és un dels monuments de més transcendència del país, no només pel seu interès artístic i arquitectònic, sinó també pel seu significant històric. Fundat per Guifré el Pelós l'any 879 en la seva tasca de repoblar el territori i emprendre la reconquesta, és considerat un símbol del naixement de la nostra nació i ostenta el sobrenom de 'bressol de Catalunya'.

Sota la direcció de l'abat Oliba, va esdevenir un centre religiós i cultural de primer ordre, un dels més importants de l'Europa medieval. La portalada del monestir, del segle XII, és la gran protagonista del conjunt. És una de les peces escultòriques més destacades del romànic europeu, i està totalment esculpida amb escenes de l'Antic Testament. Per això és coneguda com 'la Bíblia en pedra'.

El claustre, de doble planta i amb capitells d'estil corinti, és també una obra mestra del romànic català. Es va construir entre el segle XII i el XVI, però gran part del que avui es conserva correspon a una restauració del segle XIX. L'interior de l'església també és fruit de la restauració, però la planta respon al pla de l'edifici impulsat per l'abat Oliba i consagrat per ell mateix el 1032.

A "Batalla monumental" s'enfronta a la Cartoixa d'Escaladei, a la "Batalla de la fe"!

 

>> Descobreix més detalls sobre el monument al web de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya

Anar al contingut