El monestir de Sant Pere de Rodes és la part més visible d'un conjunt monumental format pel poble medieval de Santa Creu i el castell de Verdera.

Va ser un destacat centre de pelegrinatge durant la Catalunya medieval per les relíquies que custodiava i, del segle XI al XIV, va ser el monestir més important del comtat d'Empúries. Els elements principals del conjunt monacal són l'església i el claustre, al voltant dels quals s'organitzen la resta d'edificis.L'església està considerada una joia del romànic català per l'alçària de la nau central i per la riquesa ornamental dels capitells i de la portalada, obra del Mestre de Cabestany. Aquesta tenia diferents escenes de la vida de Crist esculpides en marbre blanc, però l'única peça que es conserva íntegra és un relleu que representa l'aparició de Jesús als seus deixebles en el mar.

Del conjunt monacal també destaquen el claustre, el campanar, les sagristies, les dependències convencionals per fer-hi vida, el Palau de l'Abat. 


La situació del monestir, un dels cims de la serra de Rodes, fa que aquest estigui construït en terrasses per adaptar-se al terreny i, també, que regala al visitant una vista impressionant del golf de Roses i del cap de Creus.

A "Batalla monumental" s'enfrontarà a Sant Climent de Taüll, a la "Batalla del Romànic"!

 

>> Descobreix més detalls sobre el monument al web de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya

Anar al contingut