Consagrada l'any 1123 per Ramon Guillem, bisbe de Roda, Sant Climent de Taüll és avui un dels tresors arquitectònics del Principat i la nau capitana del romànic de la vall de Boí.

El seu pantocràtor és la imatge emblemàtica del romànic català, i tot i que l'original es conserva al Museu Nacional d'Art de Catalunya, la totalitat de les pintures es pot veure a l'església gràcies a una espectacular projecció virtual.

 Amb un campanar de torre de sis pisos i planta quadrada, Sant Climent de Taüll és el prototip d'església romànica de planta basilical, sostre de fusta a dues aigües i capçalera amb tres absis.

Forma part d'un conjunt monumental que va ser declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco l'any 2000 i que concentra, en aquesta petita vall del Pirineu, nou joies arquitectòniques que configuren un exemple únic de l'estil romànic llombard. Són Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d'Erill la Vall, la Nativitat de Durro, Sant Feliu de Barruera, Santa Maria de Cardet, l'Assumpció de Cóll, Sant Quirc de Durro, Santa Maria de Taüll i la seva representant a Batalla Monumental, Sant Climent de Taüll.

A "Batalla monumental" s'enfrontarà a Sant Pere de Rodes, a la "Batalla del Romànic"!

 

>> Descobreix més detalls sobre el monument al web de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya

Anar al contingut