Sens dubte, el Poble Vell de Corbera d'Ebre és el testimoni més simbòlic de la violència i la brutalitat de la batalla de l'Ebre. L'antiga vila, ubicada al capdamunt d'un turó abocat sobre la plana de la Terra Alta, va ser completament destruïda durant la contesa més sagnant de la Guerra Civil, que es va allargar 115 dies entre el 25 de juliol i el 16 de novembre de 1938.

Mentre els seus habitants refeien les seves vides en un nou nucli construït a la falda del tossal, les ruïnes del Poble Vell van romandre intactes, tal com l'havien deixat les bombes. Passejar pels seus carrers, les cases derruïdes, permet comprendre els esdeveniments que hi van tenir lloc aquell estiu de 1938 i fer-se una idea del brutal impacte que la guerra va deixar sobre les Terres de l'Ebre. Pobles arrasats, cases abandonades, trinxeres i refugis per tot arreu... Un paisatge que va canviar per sempre.

L'únic edifici que es manté dret és la imponent església de Sant Pere, malmesa i parcialment rehabilitada, de la qual es conserva un esquelet que avui s'utilitza com a espai de memòria i centre d'activitats culturals. Als carrers del nucli, declarat bé d'interès cultural per la Generalitat de Catalunya, el visitant també hi trobarà les 28 obres que formen l'Abecedari de la Llibertat, 28 expressions artístiques que conviden a reflexionar sobre el diàleg en la construcció d'una societat justa. 

A "Batalla monumental" s'enfronta al Born Centre de Cultura i Memòria, a la "Batalla de batalles"!

 

>> Descobreix més detalls sobre el monument al web de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya

Anar al contingut