Al segle XIV, Montblanc vivia un moment d'esplendor: era una de les principals ciutats del sud de Catalunya. El 1387 s'hi va crear el ducat que porta el seu nom i d'aquella prosperitat va néixer una ciutat medieval única, abraçada per una imponent muralla des d'on s'aprecien unes vistes magnífiques sobre la ciutat.

Montblanc es va fortificar a mitjan segle XIV per ordre de Pere III el Cerimoniós, dins del procés de fortificació de les principals poblacions del Principat durant la guerra contra Castella. Es va construir un cercle d'un perímetre de 1.500 metres de muralla, amb una alçada de prop de sis metres, reforçat per una trentena de torres i envoltat per un fossar. Els quatre portals d'entrada delimitaven els quatre trams del recinte: el portal de Sant Antoni, el portal de Sant Francesc, la torre-portal de Sant Jordi i la torre-portal de Bové.

El conjunt és, a més a més, l'escenari de la llegenda més romàntica de Catalunya, segons la qual va ser aquí on Sant Jordi va matar el drac. Alguns dels racons de visita imprescindible dins de la vila intramurs són l'església de Sant Miquel, que va acollir la celebració de tres Corts Catalanes al segle XIV, el Palau Reial, el call jueu i, a la part més alta de la vila, l'església gòtica de Santa Maria, coneguda com la catedral de la Muntanya.

A "Batalla monumental" s'enfronta a les Muralles de Cervera, a la "Batalla de muralles"!

 

>> Descobreix més detalls sobre el monument al web de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya

Anar al contingut