En grec, "Empòrion" significa mercat i és la paraula que resumeix el que es feia en aquesta ciutat que es va fundar fa 2.600 anys en un lloc idíl·lic de la Mediterrània. Els grecs van triar el golf de Roses per crear-hi una colònia que es va convertir en una gran polis i en un important port comercial obert al món. L'arribada dels romans el 218 aC va convertir Empúries en el primer campament romà de la Península Ibèrica i en l'únic jaciment, també de la Península, on conviuen les restes de les ciutats grega i romana.Avui dia és un escenari privilegiat per entendre la nostra història. S'hi pot passejar pels carrers urbanitzats que porten fins a l'àgora o plaça pública, tot recorrent els espais consagrats als déus Asclepi i Serapis. Del passat grec, també es poden veure les restes de paviment d'una sala de banquets amb una inscripció en grec. L'escultura original d'Asclepi es troba al museu de les excavacions. La seva rèplica és un dels perfils més fotografiats del jaciment.

D'època romana destaquen el fòrum, la domus dels mosaics, la joia de l'Emporiae romana; les restes de la basílica i la cúria i les tabernae o botigues. Fa uns anys es va habilitar el criptopòrtic de la domus, un espai subterrani ubicat sota el jardí principal d'aquesta gran casa romana que va obrir les seves portes al públic amb un audiovisual 3D.

Amb tanta història al darrere, no és d'estranyar que el jaciment sigui, avui dia, una de les seus del Museu d'Arqueologia de Catalunya.

A "Batalla monumental" s'enfrontarà a Tàrraco, a la "Batalla de Clàssics"!

 

>> Descobreix més detalls sobre el monument al web de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya

Anar al contingut