Màxim exponent modernista a la comarca del Baix Llobregat, la Colònia Güell és una colònia poc comuna, ja que Eusebi Güell en va encarregar la construcció lluny del riu, a la seva finca de Can Soler de la Torre, a Santa Coloma de Cervelló. Per aquest motiu, aquesta fàbrica de confecció de vellut feia servir carbó en lloc d'energia hidràulica.

La construcció de la Colònia Güell va començar l'any 1890. Hi van participar alguns dels millors arquitectes de l'època, que la van dotar d'edificis singulars amb personalitat pròpia i un gran valor patrimonial i artístic adscrit al corrent modernista. El nucli conserva les cases dels obrers, al voltant de la fàbrica, i tots els equipaments del segle XIX, entre els quals hi ha l'escola i la casa del mestre, l'ateneu, el teatre, la cooperativa o el centre parroquial.

La perla del conjunt és la Cripta Gaudí, el laboratori de proves on Antoni Gaudí va experimentar les innovacions que més tard aplicaria a la Sagrada Família. Construïda entre el 1908 i el 1914, Gaudí hi va aplicar per primer cop, de manera unitària, pràcticament totes les seves innovacions arquitectòniques. El fet que quedés inacabada no va ser un impediment perquè fos inscrita a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO.

A "Batalla monumental" s'enfronta amb el Palau de la Música Catalana, a la "Batalla modernista"!

 

>> Descobreix més detalls sobre el monument al web de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya

Anar al contingut