Per arribar-hi cal pujar una escalinata de 90 graons que porten al punt més elevat de la Força Vella, la ciutat antiga de Girona. La construcció de la primera catedral romànica es va iniciar el 1015 sobre el temple romà de Gerunda. En quedar petita, s'hi va construir la catedral gòtica a partir del segle XIV i al llarg de les centúries va acumular elements de diversos estils arquitectònics.

De l'època romànica en queda la torre de Carlemany (l'antic campanar, del segle XI) i el claustre, un dels més importants de Catalunya per la riquesa escultòrica dels seus 122 capitells, que contenen escenes de l'Antic i del Nou Testament. De l'època barroca en queda la façana, que, tot i que va començar a construir-se el 1606, no es va acabar fins al segle XX.

El més espectacular és la imponent nau gòtica, que amb 23 metres és la segona més ampla del món, superada només per la basílica de Sant Pere del Vaticà.

Al costat de l'església es troba el tresor de la Catedral. Conté l'excepcional tapís de la Creació, que il·lustra l'origen del cel i de la terra tal com eren concebuts al final del segle XI, i el Beatus de Girona, una còpia del segle X del Comentari de l'Apocalipsi realitzat pel Beat de Liébana. El manuscrit conté 115 miniatures, la majoria a pàgina sencera.

A "Batalla monumental" s'enfrontarà a la Seu Vella de Lleida, a la "Batalla de Catedrals"!

 

>> Descobreix més detalls sobre el monument al web de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya

Anar al contingut