Diu la llegenda que els monjos cartoixans van construir el seu monestir allà on un pastor havia vist, en somnis, uns àngels baixar del cel i pujar-hi per unes escales. D'aquí ve el nom de la cartoixa d'Escaladei, que significa "escala cap a Déu"; un monestir que reposa en un marc paisatgístic únic protegit per la serra de Montsant.

El primer monestir cartoixà de la península Ibèrica va ser fundat l'any 1194, fruit de l'impuls d'Alfons I el Cast per repoblar la Catalunya Nova. La cartoixa d'Escaladei va ser un centre cultural, artístic i espiritual de referència fins a la desamortització del 1835. Durant segles, els monjos van dinamitzar el territori, van impulsar el cultiu de la vinya i van establir un priorat que va acabar donant nom a la comarca.

Aquest indret tan majestuós estava reservat només per als homes, i aquest fet va ser l'inici d'una altra llegenda que es remunta al segle XV, quan la reina Maria, dona d'Alfons el Magnànim, es va disfressar d'home per entrar a la cartoixa. Explica la història que, quan la comitiva ja s'acomiadava, el pare prior va dir al rei: "Sa Majestat, saludi la reina de part dels cartoixans d'Escaladei". I llavors ella es va treure el casc i va dir: "No fa falta".

A "Batalla monumental" s'enfronta a Santa Maria de Ripoll, a la "Batalla de la fe"!

 

>> Descobreix més detalls sobre el monument al web de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya

Anar al contingut