Descobreix més detalls sobre dos castells majestuosos de Catalunya

10 curiositats que no sabies sobre els castells de Miravet i Cardona

Aquesta setmana, a "Batalla monumental", el duel es lliura entre Miravet i Cardona. Qui guanyarà la "Batalla de castells"? Pots votar pel teu favorit a les xarxes socials del programa, a @BatallaTV3, fins dissabte a les 15h!

TEMA:
Patrimoni

Al segon duel de "Batalla monumental", el nou programa de TV3 que escollirà el nou monument favorit dels catalans, hem descobert dos dels castells més bonics i majestuosos de Catalunya a la "Batalla de castells", però estem convençuts que hi ha detalls i secrets que no coneixes sobre els castells de Miravet i Cardona! En una propera visita als monuments, ben segur que us fixareu en detall en tot el que ara us explicarem!

 
Miravet, un escenari amb molta història

📍 #Miravet és un espai amb molta història: per la Guerra Civil i la batalla de l'Ebre però també per l'inici de les reunions per l'Estatut d'Autonomia de Catalunya del 2006 🗣 Ho hem descobert a la #BatallaCastellsTV3 👇 🗳 VOTA pel teu castell favorit fins les 15h 👉 https://tv3.video/BatallaVota ▶️ https://tv3.video/BatallaCastells

Posted by Batalla monumental TV3 on Saturday, January 23, 2021
 

Cinc curiositats del castell de Miravet

 1. Les muralles fan fins a 25 metres d'alçària i 5 de gruix
  El 1153, el comte Ramon Berenguer IV va conquerir als sarraïns el territori on hi ha Miravet i va donar el castell a l'orde del Temple. Van ser els templers els que van transformar el castell andalusí i el van convertir en una fortalesa inexpugnable, edificant-hi unes muralles que fan fins a 25 metres d'alçària. Aquests monjos guerrers van habitar el castell fins al 1308, quan, després de gairebé un any de setge, van entregar-lo al rei Jaume II. Aquest va donar-lo a l'orde de l'Hospital.
   
 2. El pati es coneix com la ‘plaça de la Sang'
  D'acord amb una llegenda va ser aquí on van ser degollats els frares del Temple que es van resistir a les forces de Jaume II i el veguer de Tortosa en la persecució ordenada pel papa Climent V. A la realitat, cap d'ells va ser executat i en aquest espai del castell s'hi arriba a través d'un passadís. Separa les dues parts en què es divideix el castell: el recinte sobirà (el superior) del jussà (l'inferior).
   
 3. La cisterna tenia una capacitat per a 380.000 litres
  A la part inferior del castell (recinte jussà) hi havia els serveis bàsics que garantien el bon funcionament del recinte. Estava dividit en tres terrasses per salvar els desnivells: una de superior, on hi ha la cavallerissa i una cisterna, una terrassa sud i una terrassa inferior, on hi havia magatzems i corrals, un hort i un olivar destinats al consum intern dels habitants del castell. La cisterna tenia capacitat per a 380.000 litres d'aigua! També hi havia un aljub que recollia l'aigua de la platja.
   
 4. Al voltant de l'església hi ha set creus
  És la suma dels quatre elements terrenals (la terra, l'aigua, l'aire i el foc) i dels tres nivells superiors (l'esperit, el discerniment i el pensament abstracte) és igual a set. I per això, al voltant de l'església del castell es conserven set creus gravades a la pedra. L'església és una capella romànica, fosca i severa, de nau única i absis semicircular, amb cinc finestres estretes i una rosassa per on entra un fil de llum. A l'absis hi ha l'accés a un estret passadís que duia a la torre del Tresor, pràcticament derruïda.
   
 5. Al mes de desembre, un fantasma recorre la fortalesa
  Miravet és ple de llegendes. Algunes estan relacionades amb la caiguda dels monjos de l'orde del Temple, que van lliurar la fortalesa al rei Jaume II el desembre de 1308. És per això que aquest mes, a les dotze en punt de la nit, el fantasma del mestre dels cavallers templers immolats, vestit amb el mantell blanc i la creu vermella, recorre la fortalesa i convoca els seus companys per anar a conquerir els llocs sagrats. Com que no hi compareix ningú, l'esperit torna, decebut, a la seva tomba.
   
 
Cardona, un escenari de pel·lícula!

🎥 Orson Welles va convertir #Cardona en un plató de cinema, i a la #BatallaCastellsTV3 hem conegut la Sílvia, que va viure el rodatge de "Campanades a mitjanit" des de dins! 🎬 "Cut, cut, cut!" 👇 🗳 VOTA pel teu castell favorit fins les 15h 👉 https://tv3.video/BatallaVota ▶️ https://tv3.video/BatallaCastells

Posted by Batalla monumental TV3 on Saturday, January 23, 2021
 

Cinc curiositats del castell de Cardona

 1. La seva història està lligada a la sal
  Al segle IX, el comte Guifré el Pelós va manar construir-hi una estructura defensiva en un lloc que es considerava estratègic. L'objectiu era dominar la vall del Cardener, des d'on es pot arribar als principals camins que creuen el cor de Catalunya, i defensar les salines que hi ha als peus del castell. La sal, que servia per conservar el menjar en un temps en què no hi havia neveres, era un recurs molt valuós. Or blanc que es convertiria en la font del poder dels senyors de Cardona, una nissaga nobiliària molt influent que acabaria sent coneguda com els reis sense corona.
   
 2. Orson Welles va rodar-hi 'Campanades a mitjanit'
  L'octubre del 1964, el cineasta nord-americà Orson Welles va passar dues setmanes a Cardona per rodar Campanades a mitjanit. La col·legiata de Sant Vicenç es va convertir en l'abadia de Westminster, en el palau d'Enric IV i en una base rebel. El protagonista i director de "Ciutadà Kane" es va passejar per la vila fumant cigars, bevent whisky i menjant escudella, carn d'olla i botifarra. Fruit de tot plegat, la col·legiata és considerada tresor de la cultura cinematogràfica d'Europa. Tot plegat es recorda a la col·legiata de Sant Vicenç amb una placa commemorativa que diu: "Tresor de la cultura cinematogràfica europea".
   
 3. A vista d'ocell, té forma de rosa
  Al final del segle XVII es va construir una corona de set baluards que abraçaven el castell a través de la muntanya per tal d'adaptar els murs medievals a la guerra moderna. Potser els enginyers que van planificar-ho no n'eren conscients, però aquests baluards convertirien el castell de Cardona en un bastió inexpugnable. Passejar entre els baluards d'època moderna, que, vistos a vol d'ocell, donen a tota fortificació una característica forma de rosa, permet entendre les diferències entre la guerra medieval i la moderna. En la primera, el més important era tenir un mur ben alt per fer front a les màquines de setge; en la segona, calia créixer cap als costats per evitar l'abast de l'artilleria.
   
 4. Una minyona hi va morir presa per la tristesa
  Bé, o això almenys és el que conta la llegenda associada a la torre de la Minyona. Segons aquesta història, Adalés, filla del duc de Cardona, es va enamorar d'un príncep musulmà i com a càstig va ser confinada a la base de la torre, on moriria presa de la tristesa. No és estrany, perquè la torre era un calabós totalment fosc i amb un terra sorrenc i irregular, amb pendent als costats, per dificultar l'escalada. Avui dia fa 13 metres, però segles enrere en feia uns vint.
   
 5. Va ser l'última plaça que va capitular durant la guerra de Successió
  Un dels moments clau de la història de la fortalesa de Cardona va ser el setge que va patir entre el novembre i el desembre del 1711, durant la guerra de Successió. L'èpica defensa dels austriacistes durant el conflicte, que van resistir contra un enemic que els superava en nombre i recursos, forjaria el mite del bastió inexpugnable: el castell no va ser pres per les armes i va ser l'última plaça a capitular del Principat. Ho va fer el 18 de setembre de 1714, una setmana després que Barcelona.

Et vas perdre el capítol de "Batalla monumental"? El pots recuperar quan vulguis a la carta, i recorda que fins dissabte a les 15.00 pots votar entre els dos monuments a les xarxes socials del programa a Facebook, Twitter i Instagram per decidir quin mereix passar a la gran final! Qui creus que guanyarà?

ARXIVAT A:
Cultura Patrimoni Televisió

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut