Regidoria escènica
El regidor escènic fa que un esdeveniment pensat per a escena comenci i acabi com s'havia previst. A partir de la informació del director artístic, el regidor és el responsable de la coordinació de tots els departaments que treballen sobre un escenari. És una tècnica o és un art? Aquest és un debat etern. L'Escola Superior de Tècniques de les Arts de l'Espectacle de l'Institut del Teatre forma aquests futurs professionals i els transmet les tècniques i l'empatia necessàries per treure el millor de cada un dels treballadors implicats en la producció.
 
Il·lustració
Entendre la realitat pot ser una ciència; crear-la és tot un art. Els Il·lustradors, a partir d'un espai en blanc ens conviden a reflexionar, a interpretar l'entorn. D'il·lustradors i d'il·lustracions n'hi ha per triar i remenar, i per a tota mena de clients: nacionals, internacionals, llibre infantil, moda, publicitat, videojocs, ciència, etc. L'Escola Massana forma il·lustradors perquè aprenguin a desenvolupar-se en funció de l'aplicació que més els interessa.
 
Disseny de so
Loïda és una font inesgotable d'informació sobre el món que ens envolta. Els dissenyadors de so són especialistes en l'art de captar, modificar i crear nous sons. SAE Institute és una de les escoles que s'ocupa de formar-ne per als oficis que giren al voltant del disseny sonor. Una formació que requereix una posada al dia contínua. És també una formació amb sortides molt diverses: tècnic o productor de so; enginyer de so per al cinema, la música, la publicitat, els videojocs, executiu d'editores musicals, discogràfiques, etc. Si l'oïda és, potser, el menys conegut dels sentits, els oficis derivats de la seva aplicació cultural potser també ho són.
 
Disseny de moda
La moda crea i segueix tendències per trobar punts de confort en el nostre vestuari i maneres d'explicar com som a través de la nostra imatge. Els dissenyadors de moda són els responsables d'orientar-nos en aquest procés. Les escoles del ram, com l'Institut Català de la Moda, fa trenta anys que formen des de la reivindicació de l'ofici (patronatge i disseny) i capaciten per a la gestió de proveïdors (de complements, merceria, fornitura tèxtil) i relacions amb els mitjans de comunicació. L'activitat del disseny de moda viu, estressadíssima, al voltant de dues dates: les desfilades de les col·leccions de primavera/estiu i de tardor/hivern
  
Escenografia
Objectes, colors, estructures i éssers vius són un paisatge que conformen la nostra percepció de la realitat. Aquests escenaris poden ser naturals, però hi ha un ofici, el d'escenografia, que crea escenaris artificials per a les diferents necessitats humanes. L'Institut del Teatre forma aquests professionals a través d'assignatures com ara espai, llum,  personatge, dramatúrgia, moda, maquetisme... espais efímers que permeten guanyar-se la vida com a escenògraf i també en les activitats que en deriven: director d'art, figurinista, ambientador de televisió, etc.
 
Ceramista
Els ceramistes tenen el do de convertir un bloc de fang en una obra artística, en un estri útil o en totes dues coses alhora. Al segle XXI, els tallers i estudis de ceràmica, s'han adaptat a les noves exigències, artístiques o funcionals, que enfronta aquesta artesania. A l'Escola Superior de Disseny i Art "Llotja" tradició i tecnologia es fonen per a la formació en l'ofici de ceramista. A Llotja, també inculquen als estudiants que cal paciència per crear l'obra i vehemència per aconseguir encàrrecs que modelin una trajectòria professional sòlida.
 
Disseny de Videojocs
El més difícil a l'hora de dissenyar un joc és aconseguir que flueixi. El sector dels videojocs ja és el gran referent del present i el futur del negoci digital. Molts consideren que el videojoc és el fill híbrid de totes les arts. En un joc hi ha dosis de narrativa, il·lustració, animació i realització al servei d'una història on el protagonista és el jugador. L'Escola de Noves Tecnologies Interactives forma amb l'experiència per oferir sortides professionals per als que vulguin pensar, desenvolupar i produir els jocs ideals per a totes les edats i nivells.
 
Dansa
Ballar forma part del nostre ser i amb bons mestres tothom pot ser un ballarí excepcional. L'Institut del Teatre fa de la necessitat virtut i converteix aquesta necessitat en un ofici. La seva Jove Companyia de Dansa és un pas intermedi entre l'escola i la professió. La vocació de ballarí cal posar-la en pràctica des de ben petits. Per això els centres de formació regulats ofereixen la possibilitat d'estudiar i ballar alhora.
  
Edició literària
Darrere de cada llibre i de cada autor hi ha la feina d'un editor. L'editor treballa per endreçar les obres que vol publicar, per fer que vegin la llum i per preservar-les de l'oblit. Sempre hi haurà obres per descobrir, per rescatar i per donar a conèixer. Els editors estan disposats a millorar el món que ens envolta transformant les idees en llibres. El Màster d'Edició de la Universitat Pompeu Fabra intenta formar els futurs editors entre el difícil equilibri entre la passió i la sostenibilitat econòmica
 
Cantant d'òpera
De totes les necessitats comunicatives que tenim, la de cantar és la més comuna. El cantant parteix d'aquest instint per fer de la seva vocació un ofici. I, en el món de l'òpera, aquest ofici esdevé una de les especialitats més preuades del panorama cultural. L'Escola Superior de Música de Catalunya, l'ESMUC, forma els estudiants de cant clàssic i saben que els cantants d'òpera són artistes polifacètics que viuen dedicats a una professió que requereix la vocació d'un músic, la flexibilitat d'un intèrpret i el sacrifici d'un esportista.
 
Arts aplicades
Tota expressió artística parteix d'una necessitat expressiva o utilitària que, amb el pas del temps, donarà pas a l'entreteniment i la reflexió. En el camp de les arts aplicades, però, la finalitat d'una obra de teatre, una peça musical o un ball es barreja  amb la importància del mateix procés. I és que els intèrprets d'aquests espectacles pateixen, en el curs de producció de l'obra, un procés de transformació similar al que sentiran els espectadors quan la consumiran. Els professionals de les arts aplicades posen el seus coneixements al servei de persones i continguts que tenen a veure amb la discapacitat, la integració, l'educació o la salut. L'Institut del Teatre és pioner en els Ensenyaments Superiors en aquest camp.
 
Pianista
De totes les arts, la música és la més coneguda i reconeguda. Els humans ens comuniquem a través de les notes musicals creades per nosaltres mateixos o per instruments que ens hem inventat. Fruit d'aquesta necessitat s'han creat instruments de tots tipus. El més influent és el piano, element essencial en el procés formatiu musical. L'ESMUC, l'Escola Superior de Música de Catalunya forma els pianistes per a una mirada universal perquè siguin capaços d'expressar el llenguatge de la música sense restriccions de contingut, format o manera.
 
Galerista
La relació amb els artistes és una part important de la feina dels galeristes però no n'és l'única. També cal tenir cura dels col·leccionistes que demanen assessorament i complicitat. Aquest ofici requereix entendre els mecanismes de la creativitat i del mercat  de l'art. Cal tenir curiositat, iniciativa i una constant formació.  El Màster d'Art Actual de la UB ofereix formació contínua per aquells que volen tenir les claus dels mecanismes de gestió del sector.
Anar al contingut