Hermenegildo Miralles (Barcelona, 1859-1931)
empresari, editor, impressor

Carles Llobet i Busquets (Lleida, 1857-1927)
artista plàstic

Les obres d'arquitectura que es van desenvolupar durant el modernisme van posar en valor moltes de les arts aplicades. Una de les que van aportar un resultat més sorprenent i satisfactori és potser la més desconeguda. La indústria gràfica al servei de la construcció està lligada a la personalitat creativa i emprenedora d'Hermenegildo Miralles, editor i impressor de renom amb tallers a Barcelona. Es va inventar la "rajola d'imitació", d'aspecte semblant a la ceràmica, però feta a base de capes de paper i cartró premsats. Eren molt més resistents i econòmiques que les rajoles tradicionals, i arquitectes com Gaudí, Audet o Puig i Cadafalch les van incorporar amb bon resultat en les seves obres. Van formar part de revestiments, arrambadors o enteixinats en hotels com el Terminus o el Colon i en establiments tan famosos com el també desaparegut Cafè Torino, del Passeig de Gràcia.
"Art Endins" visita dues de les construccions on encara es conserven aquestes rajoles: la Font de l'Oca, al Paratge Natural de Poblet, i la Casa Vicens, l'obra de Gaudí del carrer Carolines de Barcelona, que es troba en plena restauració. I per parlar dels dissenys de les rajoles i dels artistes que les van projectar, ens acostem al Museu d'Art Jaume Morera, de Lleida, on es conserva una de les obres més emblemàtiques del modernisme creada pel lleidatà Carles Llobet.

Agraïments:
Museu d'Art Jaume Morera / Xarxa de Museus d'Art de Catalunya / Masia Font de l'Oca (l'Espluga de Fancolí) / Casa Vicens (Barcelona) / Aitor Quiney / Archivo Gráfico Espasa-Calpe

GALERIA DE FOTOS:

Detall de la part superior de la façana de la Casa Vicens, a Barcelona.

 

"Paó", ca 1900. Plafó decoratiu per a les Indústries Gràfiques Hermenegildo Miralles. Disseny de Carles Llobet.

 

"Habitació dels fumadors". Interior de la Casa Vicens, durant la seva restauració.

 

Detall d'una rajola de cartró pedra.

 

Instruccions de muntatge de les "rajoles d'imitació".

 

Interior de la Masia Font de l'Oca, a l'Espluga de Francolí.

 

Alguns dels dissenys d'un catàleg de "rajoles d'imitació".

Anar al contingut