Un moment del rodatge d'"Art Endins"
Un moment del rodatge d'"Art Endins"

"Art Endins", neix amb la clara idea d'acostar l'espectador a l'immens patrimoni en arts plàstiques que hi ha a Catalunya; de convidar-lo a fer una immersió en les històries i anècdotes, sovint desconegudes, que acompanyen les obres i els objectes de museus, fundacions, palaus, esglésies o col·leccions privades del país. Moltes de les coses que n'aprendrem són curioses, però també rigoroses i acadèmiques, i es posarà en contacte l'espectador amb el món fascinant dels historiadors, restauradors i conservadors d'art.
Descobrirem, entre d'altres, pintures que es troben al Palau Güell o al monestir de Sant Benet de Montserrat. Ens fixarem en el treball escultòric procedent d'Erill la Vall i en el que atresora la Basílica del Pi de Barcelona. Ens deixarem seduir per l'art del Renaixement i el barroc, pel modernisme i el noucentisme. Visitarem els fons de reserva i les sales de molts museus, a Olot, a Lleida, a Reus, a Vic, a Solsona, a Figueres, a Valls… per fer una nova mirada a la nostra història de l'art, a la gran riquesa del nostre patrimoni artístic.

 

Format

Cada capítol explica a fons tres o quatre obres principals. De vegades, tot gira al voltant d'una sola obra, de vegades, al voltant d'un artista; aleshores, les seves obres formen el context. Una veu en off n'explica les històries i converteix els elements de la narració artística en un relat que pretén ser captivador i suggeridor. De tant en tant, els experts aporten les valoracions necessàries per completar el punt de vista acadèmic.
En cada capítol també es presenten dues obres més, part d'un catàleg particular del programa. Durant un minut veiem l'obra des d'un nou "punt de vista", condicionat per una banda sonora que l'acompanya com a so ambient.

 

Sobre el nom

"Art Endins" és un nom senzill i directe que intenta expressar amb claredat la intencionalitat del programa: explorar el nostre patrimoni artístic. Com en l'expressió que l'ha inspirat, "mar endins", el nom també ens parla de la immensitat del nostre patrimoni, que compta per milions les obres dipositades en museus, col·leccions privades, esglésies, fundacions... I com en el cas del mar, també convida a navegar pels seus espais, a capbussar-s'hi per descobrir els tresors que amaga.
Com a viatge interior, "Art Endins" proposa una recerca i també una troballa: pintures, escultures i arts decoratives, moltes d'elles part creativa de la nostra identitat, de les nostres arrels culturals.

 

"Art Endins" és una producció de l'Àrea de Programes Culturals de Televisió de Catalunya amb la col·laboració tècnica de Calidos.

Anar al contingut