Rodatge de "Vasil", de la directora Avelina Prat
Rodatge de "Vasil", de la directora Avelina Prat
Un projecte amb un marcat segell personal de la directora

Arrenca el rodatge de "Vasil", amb la participació de TV3

Karra Elejalde, Alexandra Jiménez i Susi Sánchez, juntament amb el búlgar Ivan Barnev i la britànica Sue Flack, protagonitzen "Vasil", l'òpera prima d'Avelina Prat, que s'ha començat a rodar a València. La pel·lícula, participada per TV3, parla d'amistat i planteja situacions i conflictes de moviments migratoris, identitat cultural i integració.

Fa uns dies que ha començat el rodatge de "Vasil", pel·lícula que suposa el debut d'Avelina Prat en la direcció de llargmetratges de ficció, ja que fins ara s'havia centrat en els documentals ("Los niños de Ropavejera"), els curtmetratges ("La fábrica de la luz", "El abrigo rojo") i els guions ("3/105").

Protagonitzada pel búlgar Ivan Barnev, la britànica Sue Flack i els espanyols Karra Elejalde, Alexandra Jiménez i Susi Sánchez, "Vasil" explica els dos mesos que en Vasil, un singular immigrant búlgar, passa a Espanya, a casa de l'Alfredo, i ho fa a través de les vivències dels quatre personatges que l'acompanyen.

"Vasil" és la història d'una amistat, però també parla d'immigració i acollida, i planteja situacions i conflictes que suposen una realitat comuna a tots els països europeus: moviments migratoris, identitat cultural, integració o diferents mirades cap a l'estranger. A més, proposa una reflexió sobre la dificultat de connectar amb l'altre i la poca traça per relacionar-nos, especialment si l'altre és "diferent", però també amb aquells que tenim més a prop.

El guió s'inspira en l'experiència personal de la directora. "El meu pare em va trucar un matí per explicar-me que tenia un búlgar a casa seva. Tal qual. Així és com va començar tot. Jo soc aquesta filla que, perplexa i desconcertada, es dedicava a observar tot el que passava com si fos una pel·lícula. Ho explicava als meus companys, fascinada amb cada nou succés, amb les relacions d'uns i altres, redescobrint el meu pare... I quan tot es va acabar vaig entendre que només n'havia estat això, una espectadora, que m'havia perdut alguna cosa pel camí. I em vaig adonar que, sense coneixe'l, aquest home havia despertat alguna cosa en mi. Així que vaig fer l'única cosa que podia fer, escriure aquesta història", declara Avelina Prat.

Va ser així com Prat va sentir la necessitat de plasmar la història en imatges i el resultat és "Vasil", un treball que ha rebut el suport del Berlinale Talents 2018, en què va ser un dels deu projectes seleccionats a la secció Script Station d'entre més de 500 propostes d'arreu del món, i l'aval de professionals com Isabel Coixet, mentora del projecte durant el seu pas pel Laboratori d'Escriptura de Guió de Cinema de la SGAE.

La trama ens presenta en Vasil, un immigrant búlgar que dorm al carrer. És un home peculiar, és un crac jugant al bridge i als escacs, i explica històries fascinants. Malviu del que guanya jugant al bridge en un club de la ciutat on algunes senyores es barallen per jugar amb ell i millorar la seva posició en el rànquing. Però no tothom al club veu de bon ull la presència d'un home que pertany a un món tan diferent del seu. Tot i això, la Carmen, una elegant viuda jugadora de bridge, i la Maureen, una irlandesa combativa i defensora de la justícia social, en seran les valedores.

L'Alfredo, un jubilat intel·lectual a qui agraden els escacs, acull en Vasil a casa seva. Però el que havia de ser només per a un parell de dies es converteix en un parell de mesos. A partir d'aquí es desenvolupa entre ells una particular relació que fascinarà la Luisa, la filla de l'Alfredo. En Vasil es convertirà en el nexe de tots, transformant la relació entre pare i filla per sempre.

"Vasil" està previst que s'estreni el 2022 i és una producció de Distinto Films en coproducció amb Activist 38, que compta amb la participació de Televisió de Catalunya i RTVE, i té el suport de l'ICAA, l'Institut Valencià de Cultura (IVC), l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i el Programa Creative Europe Media de la Unió Europea.

Anar al contingut