TOTS ELS CLIPS

 • El càncer de l'economia submergida
  Veure vídeo

  El càncer de l'economia submergida

  Espanya és líder mundial en atur, però també està al capdavant dels que tenen més economia submergida. És potser per això que, malgrat els milions de d'aturats, es viu poca tensió social? Analitzem a fons l'economia en negre i ho fem amb l'ajuda d'un dels especialistes en aquest tema, el professor Antoni Argandoña, de l'IESE, que ha col·laborat en un extens estudi coordinat pel Círculo de Empresarios, que es diu "Implicaciones de la economía sumergida en España".

 • Antoni Argandoña, professor d'economia de l'IESE
  Veure vídeo

  Antoni Argandoña, professor d'economia de l'IESE

  Avui analitzem a fons l'economia en negre, i ho farem amb l'ajuda d'un dels especialistes en aquest tema, el professor Antoni Argandoña, de l'IESE, que ha col·laborat en un extens estudi coordinat pel Círculo de Empresarios, que es diu "Implicaciones de la economía sumergida en España".

 • Els comptes de l'Església
  Veure vídeo

  Els comptes de l'Església

  La visita del Papa Benet XVI a Barcelona ha polaritzat l'opinió pública sobre les relacions de l'Església catòlica amb els governs central i autonòmic. Els crítics amb l'actual estat de coses utilitzen sovint els arguments econòmics. Per això hem cregut convenient recuperar el reportatge sobre "Els comptes de l'Església", emès al maig passat. Una peça periodística que conté informacions inèdites sobre el grau d'autofinançament de l'Església i aporta, també, la visió crítica de l'associació Ateus de Catalunya.

 • "Expats" i nous emigrants
  Veure vídeo

  "Expats" i nous emigrants

  Està obligant la crisi a marxar del país, a emigrar per trobar una feina a fora? Doncs, de moment, això no són els anys seixanta, amb centenars de milers de persones marxant d'Espanya i la seva misèria, però les xifres comencen a ser significatives. Al setembre, hi havia 135.000 espanyols censats a l'estranger, cosa que suposa un vuit per cent més que al setembre del 2009. Per una banda, tenim els anomenats "expats", els que senzillament busquen millors experiències professionals a l'estranger. Però, per una altra, i aquest és el fenomen més nou, gent que marxa, com abans, perquè aquí ja no troba feina.

 • Miquel A. Torres, nissaga de vinaters
  Veure vídeo

  Miquel A. Torres, nissaga de vinaters

  Les bodegues Torres són tot un clàssic, un referent en l'univers de les empreses familiars catalanes. Una empresa de les que s'han fet un nom, i que el passegen des de fa molts anys per Espanya i per tot el món amb un èxit considerable. I ara que el món s'ha fet més complicat que mai, què en pensa, el patriarca de la família, Miquel Torres?

 • Història econòmica de la postguerra
  Veure vídeo

  Història econòmica de la postguerra

  Tanquem la sèrie sobre història econòmica que hem fet amb les màximes autoritats en la matèria a Catalunya, Jordi Nadal i Francesc Cabana. En aquest tercer capítol, expliquem el període de la postguerra, caracteritzat per un tracte de càstig a Catalunya, l'intervencionisme de l'Estat, el tancament a l'exterior i el retard econòmic.

 • Compact Habit, fàbrica d'habitatges
  Veure vídeo

  Compact Habit, fàbrica d'habitatges

  Convertir la feina pràcticament artesanal dels paletes en un procés industrial és l'objectiu d'aquesta firma amb seu a Cardona, que ha patentat un sistema per desenvolupar construcció modular amb formigó.

 • Cristóbal Colón, president de la Fageda
  Veure vídeo

  Cristóbal Colón, president de la Fageda

  Hem visitat la fàbrica de lactis de la Garrotxa i n'hem entrevistat el president i fundador, que ens ha explicat que la Fageda va ser una empresa muntada a partir del projecte social de donar feina a persones amb malalties mentals. I està funcionant molt bé. Segons Cristóbal Colón, el secret passa per entendre que els treballadors de la Fageda no són discapacitats, sinó persones amb capacitats diferents.

 • Irlanda: el tigre esventrat
  Veure vídeo

  Irlanda: el tigre esventrat

  Irlanda, amb una població semblant a la de Catalunya, acumula unes pèrdues bancàries equivalents a una tercera part de tot el producte interior brut anual. Hi hem anat per saber com s'ho fan per sortir del forat negre, enmig d'autèntiques ciutats fantasma i un panorama de retallades fiscals i socials que no ha servit per frenar el desastre.

 • Controlar les finances
  Veure vídeo

  Controlar les finances

  Hem viatjat a Estrasburg per conèixer els entrellats de les mesures aprovades per la Unió Europea per controlar les finances. Unes propostes que, en bona part, provenen de les iniciatives de tres eurodiputats espanyols.

 • Història econòmica
  Veure vídeo

  Història econòmica

  Els professors Jordi Nadal i Francesc Cabanes ens donen algunes de les claus per entendre la història econòmica de Catalunya.

 • Esport, un "cluster" a l'alça
  Veure vídeo

  Esport, un "cluster" a l'alça

  Parlarem dels diners que mou el món de l'esport a Catalunya, on es concentren el 80% de les empreses del sector a tot Espanya. Més enllà dels espectacles esportius, Catalunya s'ha especialitzat en productes i serveis que donen feina a 22.000 treballadors i mouen més diners que el tèxtil o la informàtica.

 • Antoni Soy, secretari general d'Indústria
  Veure vídeo

  Antoni Soy, secretari general d'Indústria

  Entrevistem el secretari general d'Indústria, Antoni Soy, sobre les possibilitats que la marca xinesa Chery instal·li una fàbrica de cotxes a Catalunya. A principis de setembre el president de la Generalitat, José Montilla, va negociar amb els directius de la marca crear un grup de treball per estudiar aquesta possibilitat. Soy també parla de la nova etapa de la fàbrica de Sony a Viladecavalls, que passarà a mans de Ficosa i Comsa Emte.

 • La logística, clau per competir
  Veure vídeo

  La logística, clau per competir

  En aquest món tan globalitzat, i tan castigat per la crisi, cada cop és més difícil per a les empreses trobar marges amb què competir. Sobretot, en sectors o productes de gran consum, on la competència és a mort. Si ja no es poden esgarrapar més els salaris, ni els beneficis, ni els costos financers o de proveïdors, un dels pocs camps on encara es troben millores és la logística. En veiem dos exemples.

 • L'automòbil, l'altra bombolla
  Veure vídeo

  L'automòbil, l'altra bombolla

  Els anys del crèdit fàcil no només van inflar la bombolla de la construcció, sinó que també van incrementar el consum i, entre els béns de consum, el cotxe. Les vendes d'automòbils durant aquells anys es van disparar i el nombre de vehicles per mil habitants ha arribat a 475. La mala noticia és que tres quartes parts d'aquests vehicles eren d'importació i, per tant, no beneficiaven els treballadors de les fàbriques espanyoles. Hem entrevistat concessionaris de cotxes, tallers de reparació, intermediaris i financers per retratar l'esclat d'aquesta altra bombolla, que reflecteix el repartiment de papers en la unió monetària europea: Alemanya ven crèdits als bancs espanyols i els consumidors es gasten els diners a comprar cotxes alemanys.

Anar al contingut