TOTS ELS PROGRAMES

 • Nòmades (1)
  Veure vídeo

  Nòmades (1)

  La Fundació Secretariat Gitano de Catalunya treballa des de fa deu anys pel desenvolupament laboral, social i cultural dels 80.000 gitanos que viuen al nostre país. La Paqui Maya i el Manuel Cortés fa temps que hi fan feina, i malgrat haver vist avenços significatius pel que fa a la inclusió social dels gitanos, diuen que la societat catalana encara té massa prejudicis i continuen sentint el pes de la discriminació.

 • Com ajudar
  Veure vídeo

  Com ajudar

  El Francesc Mateu fa vint anys que treballa amb ONGs. Ara és president de la Federació Catalana d'ONGs i, tot i que reconeix que defensa la cooperació, ens explica que la seva experiència li ha fet agafar consciència dels problemes que provoca als països receptors. Pensa que, per reduir les desigualtats socials, cal introduir canvis en la manera de viure dels països de l'anomenat "primer món". Mateu diu que, avui en dia, les empreses entenen la cooperació com a simples ajudes econòmiques, ajudes que, en realitat, acaben tornant als països del nord en forma de beneficis. Així és com es reprodueix el model cultural que s'imposa, sense donar l'opció que els altres països dibuixin el seu propi destí. Segons ell, aquestes polítiques estan desvirtuant l'essència de la cooperació, tot i que reconeix que el govern és cada vegada més present en aquest sentit. Malgrat que les ONGs són conscients de les seves limitacions, han progressat a passos de gegant, explica el Francesc.

 • La maternitat
  Veure vídeo

  La maternitat

  A través de la Valeria i la Chan, nascudes al Brasil i la Xina, respectivament, parlem de què comporta ser mares amb la família a un altre país, així com de l'entorn ideal per ser-ho.

 • Sobre tòpics
  Veure vídeo

  Sobre tòpics

  A Catalunya, hi viuen uns 10.000 filipins que treballen majoritàriament al servei domèstic i l'hostaleria. La realitat laboral d'aquesta comunitat reforça l'estereotip que es té sobre el col·lectiu i els dificulta l'accés a altres sectors productius. El Daniel Tuano treballa en una empresa de distribució de Wi-Fi i la Sheryl Soria en una oficina de CatalunyaCaixa. Formen part d'una nova generació de catalans d'origen filipí que fan altres feines i ens expliquen per què la majoria segueix treballant en cases particulars i restaurants i les conseqüències que això pot tenir.

 • Èxit o fracàs
  Veure vídeo

  Èxit o fracàs

  Hammid Benhammou treballa d'educador en el projecte d'activitats d'escolarització compartida, des d'on es vol donar resposta a les necessitats educatives específiques que tenen els alumnes, complementant la feina que fan els professors. Victòria Carrera ha estat mestra de diversos centres de Ciutat Vella, on ha treballat especialment en l'atenció a la diversitat.

 • Llibertat d'expressió
  Veure vídeo

  Llibertat d'expressió

  Fins a finals d'octubre, el Museu d'Història de Catalunya acull l'exposició "La Nova Cançó. La veu d'un poble". El cantautor Quico Pi de la Serra i el guitarrista Eulogio Dávalos van patir en pròpia carn el pes de les dictadures dels generals Franco i Pinochet. Avui fan memòria de les seves experiències i del que vol dir, per ells, la llibertat d'expressió.

 • Redescobrint Polònia
  Veure vídeo

  Redescobrint Polònia

  Els records d'infantesa a la ciutat de Lódz, a Polònia, inspiren la il·lustradora Zuzanna Célej. Nascuda en una família d'artistes, es va traslladar a Girona quan encara era una nena, però conserva l'idioma.

 • Inti Raymi
  Veure vídeo

  Inti Raymi

  Andins de Bolívia, l'Equador i el Perú celebren des de fa uns anys a Catalunya el solstici d'estiu amb l'Inty Raimi, una cerimònia que recupera els valors del respecte a la terra i de comunió amb la natura i que reivindica les cultures indígenes d'Amèrica. Sacha Rosero ens explica que Inty Raimi significa, en quítxua, "la festa del sol", l'astre considerat el déu més important pels pobles andins. És una manera d'agrair a la Pachamama, la mare terra, totes les coses bones que ha dut durant l'any i també de purificar-se. Acaba un cicle i en comença un de nou. En aquest ritual es contacta amb la natura, l'aigua, el foc, la terra i el vent, mentre un xaman bolivià dirigeix la Marataca, en llengua aimara, "la cerimònia de l'últim raig de sol".

 • L'àvia
  Veure vídeo

  L'àvia

  Mario Pérez Ruiz regenta L'Àvia, un restaurant de cuina catalana, uruguaiana i italiana al Raval de Barcelona. En aquest reportatge ens explica els seus orígens familiars i les seves dues passions, la cuina i la literatura. Pérez prové d'una família catalana exiliada durant el franquisme a l'Uruguai i que va tornar a Barcelona quan, l'any 1973, la dictadura va arribar a l'Uruguai. Mario Pérez té una gran admiració per les seves àvies, per això bateja el local com L'Àvia.

 • Euskera
  Veure vídeo

  Euskera

  L'èuscar o euskera és com el quítxua: una llengua atàvica, difícil d'aprendre i connectada a la terra. Així ho pensa Pablo Navarro, intèrpret de la llengua de signes i aficionat a la màgia. Fill de pare català exiliat i mare colombiana, el Pablo va néixer a l'Equador i fa deu anys que viu a Catalunya. Ens explica que, si s'hagués quedat a l'Equador, hauria après el quítxua, i que a Catalunya ha trobat l'equivalent en l'idioma basc. Dos cops a la setmana va a classe al Centre Cultural Euskal Etxea de Barcelona, on aprèn l'idioma i comparteix experiències amb els companys. També participa en trobades culturals diverses, on fa trucs de màgia o teatre que acosten l'art de les persones sordes a les oïdores i viceversa.

 • Una coral
  Veure vídeo

  Una coral

  L'escola d'adults de Trinitat Vella de Barcelona ofereix diferents tallers oberts a tothom. Erwin Charcape aprèn informàtica i català en aquest centre per, entre altres coses, entendre els seus fills, que han nascut a Catalunya. Una nova activitat que ofereix l'escola és la Coral Multiculturalina, en què canten persones provinents de diferents nacionalitats.

 • El go
  Veure vídeo

  El go

  Lluís Oh és professor de go o baduk, un joc de taula d'origen xinès amb més de 4.000 anys d'història. Mentre que a Corea del Sud hi ha 5.000 seguidors, a Catalunya, de moment, n'hi ha un centenar. El professor Oh, juntament amb la seva dona, l'Elena Moon, i el Marc González, el jugador impulsor del Club de Go La Pedra, expliquen de què va aquest joc. Per practicar-lo, només es necessita un taulell i dos jocs de pedres. El joc, si es practica sovint, millora la intel·ligència, la memòria, la facultat de pensar i de calcular. És fàcil d'aprendre i és indicat, sobretot, per als nens i per a la gent gran. Per guanyar una partida s'ha de tenir paciència i visió global. El go s'ha fet popular arreu del món gràcies a internet i fins i tot s'hi pot jugar des d'un telèfon mòbil.

 • D'aquí i d'allà
  Veure vídeo

  D'aquí i d'allà

  Aouatif Stiton, professora i traductora, fa una xerrada als alumnes de l'aula d'acollida de l'Institut Llagostera per parlar d'identitat, del paper de l'escola i de la complicitat de les famílies en l'educació. Aquesta conferència es fa per la preocupació per part dels professors de l'alt fracàs escolar entre l'alumnat nouvingut.

 • Còmic
  Veure vídeo

  Còmic

  El Saló del Còmic de Barcelona és una bona ocasió per donar a conèixer els nous talents. En l'edició d'aquest any s'hi presentaven, entre molts d'altres, els dibuixos dels estudiants de l'escola Joso. Un d'aquests joves estudiants és en Nando Libreros. Va venir fa tres anys a Barcelona per estudiar disseny, des de Santiago de Cali.

 • SonarKids
  Veure vídeo

  SonarKids

  El Sónar és un dels festivals de música electrònica amb més projecció internacional, i el cap de setmana passat començava l'edició amb el germà petit, el Sonarkids. A la cita, hi participen artistes i famílies cosmopolites que volen i poden gaudir de les noves tendències urbanes.