TOTS ELS CLIPS

 • Helena Legido-Quigley: "La Unió Europea es podria haver coordinat millor. En general, les institucions no han sabut treballar plegades"
  Veure vídeo

  Helena Legido-Quigley: "La Unió Europea es podria haver coordinat millor. En general, les institucions no han sabut treballar plegades"

  La pandèmia de la Covid-19 es podia haver evitat. Aquesta és la conclusió d'un informe independent encarregat per l'Organització Mundial de la Salut. Els experts internacionals han trobat errors crucials en la resposta global a començaments del 2020.
  Hem parlat amb una de les autores de l'informe, la catalana Helena Legido-Quigley, que és investigadora en salut pública i membre del secretariat del Panel Independent de l'OMS. Li hem preguntat què es va fer malament a l'inici de la pandèmia, per què no es va actuar al febrer, perquè va ser un error no posar ràpidament restriccions en els viatges internacionals, quina és la solució de la vacunació en països pobres, què n'opina, de les patents, i com valora el paper de l'OMS durant la pandèmia.
  També ha comentat com ha estat la resposta de la Unió Europea a la pandèmia, com s'ha actuat a Espanya i Catalunya i si es parlarà d'aquest informe a l'assemblea anual de l'OMS.

  La pandèmia de la Covid-19 es podia haver evitat. Aquesta és la conclusió d'un informe independent encarregat per l'Organització Mundial de la Salut. Els experts internacionals han trobat errors crucials en la resposta global a començaments del 2020. Hem parlat amb una de les autores de l'informe, la catalana Helena Legido-Quigley, que és investigadora en salut pública i membre del secretariat del Panel Independent de l'OMS. Li hem preguntat què es va fer malament a l'inici de la pandèmia, per què no es va actuar al febrer, perquè va ser un error no posar ràpidament restriccions en els viatges internacionals, quina és la solució de la vacunació en països pobres, què n'opina, de les patents, i com valora el paper de l'OMS durant la pandèmia. També ha comentat com ha estat la resposta de la Unió Europea a la pandèmia, com s'ha actuat a Espanya i Catalunya i si es parlarà d'aquest informe a l'assemblea anual de l'OMS.

 • Les dates de caducitat comencen a diluir-se
  Veure vídeo

  Les dates de caducitat comencen a diluir-se

  Els productes frescos estan vius i evolucionen. El científic i divulgador Pere Renom ens ho ha demostrat aquesta tarda amb un seguit d'exemples, i ens ha explicat que els éssers humans decideixen en quin moment s'han de consumir els aliments. Ara que s'ha decidit que els iogurts canviaran la data de caducitat, Renom ens fa plantejar quins aliments poden ser bons més enllà de la data de caducitat.
  També hem connectat amb la Montse Lorenz, que, des d'una fàbrica de iogurts de Danone, ens ha explicat que a partir d'ara es canviaran algunes etiquetes de productes, eliminarà la data de caducitat i es posarà una data de consum preferent com a mesura per evitar el malbaratament alimentari.

  Els productes frescos estan vius i evolucionen. El científic i divulgador Pere Renom ens ho ha demostrat aquesta tarda amb un seguit d'exemples, i ens ha explicat que els éssers humans decideixen en quin moment s'han de consumir els aliments. Ara que s'ha decidit que els iogurts canviaran la data de caducitat, Renom ens fa plantejar quins aliments poden ser bons més enllà de la data de caducitat. També hem connectat amb la Montse Lorenz, que, des d'una fàbrica de iogurts de Danone, ens ha explicat que a partir d'ara es canviaran algunes etiquetes de productes, eliminarà la data de caducitat i es posarà una data de consum preferent com a mesura per evitar el malbaratament alimentari.

 • La cua d'Iglesias i els pentinats dels líders polítics, les imatges de la setmana
  Veure vídeo

  La cua d'Iglesias i els pentinats dels líders polítics, les imatges de la setmana

  Com cada divendres, els periodistes Jordi Gil i Patrycia Centeno ens han mostrat les imatges més destacades de la setmana. Ens han destacat el canvi de look de Pablo Iglesias, que s'ha tallat la cua, i han exposat diverses teories sobre el motiu d'aquest canvi, i han recordat tots els canvis d'imatge de la seva trajectòria política. També han repassat els pentinats de polítics com Anna Gabriel, Carles Puigdemont, Albert Rivera, Alberto Rodríguez, Iñaki Anasagasti, Balti Picornell, Yanis Varoufakis i Angela Davis.
  També ens han destacat els fons de les imatges dels partits independentistes.

  Com cada divendres, els periodistes Jordi Gil i Patrycia Centeno ens han mostrat les imatges més destacades de la setmana. Ens han destacat el canvi de look de Pablo Iglesias, que s'ha tallat la cua, i han exposat diverses teories sobre el motiu d'aquest canvi, i han recordat tots els canvis d'imatge de la seva trajectòria política. També han repassat els pentinats de polítics com Anna Gabriel, Carles Puigdemont, Albert Rivera, Alberto Rodríguez, Iñaki Anasagasti, Balti Picornell, Yanis Varoufakis i Angela Davis. També ens han destacat els fons de les imatges dels partits independentistes.

 • Josep Corbella: "Un 10% dels citats per Salut no anaven a vacunar-se, i molts d'ells era perquè havien duplicat la cita"
  Veure vídeo

  Josep Corbella: "Un 10% dels citats per Salut no anaven a vacunar-se, i molts d'ells era perquè havien duplicat la cita"

  Hem parlat amb Josep Corbella per saber com veu que els nord-americans ja puguin anar sense mascareta, si són realistes les previsions de vacunació de Joe Biden, quan podrem anar sense mascareta; què passa amb la gent que demana cita i no hi va, què passa amb la duplicació de cites i com valora les imatges de festa nocturna als carrers.

  Hem parlat amb Josep Corbella per saber com veu que els nord-americans ja puguin anar sense mascareta, si són realistes les previsions de vacunació de Joe Biden, quan podrem anar sense mascareta; què passa amb la gent que demana cita i no hi va, què passa amb la duplicació de cites i com valora les imatges de festa nocturna als carrers.

 • Jordi Borràs: revisió del passat per projectar-te
  Veure vídeo

  Jordi Borràs: revisió del passat per projectar-te

  Com cada final de setmana, hem tancat el programa amb imatges del fotoperiodista Jordi Borràs. En aquesta ocasió, ens ha presentat unes instantànies que conviden a revisar el passat i a projectar-se cap al futur.

  Com cada final de setmana, hem tancat el programa amb imatges del fotoperiodista Jordi Borràs. En aquesta ocasió, ens ha presentat unes instantànies que conviden a revisar el passat i a projectar-se cap al futur.

 • Si arriba el col·lapse, què pot passar?
  Veure vídeo

  Si arriba el col·lapse, què pot passar?

  La pandèmia ens ha demostrat que els humans som més vulnerables del que pensàvem, però hi ha científics que, abans de la Covid-19, ja advertien que el món tal com el coneixem està destinat a desaparèixer. Les seves teories tenen nom: és la col·lapsologia.
  Hem parlat amb Pablo Servigne, coautor de "Colapsolagia", el llibre en què s'inspira la sèrie "El col·lapse", que va emetre TV3.
  Li hem preguntat què és la col·lapsologia, per què diu que la humanitat va en un cotxe sense frens i amb els ulls embenats i si la pandèmia és el primer avís que ens hem pres seriosament com a espècie.

  La pandèmia ens ha demostrat que els humans som més vulnerables del que pensàvem, però hi ha científics que, abans de la Covid-19, ja advertien que el món tal com el coneixem està destinat a desaparèixer. Les seves teories tenen nom: és la col·lapsologia. Hem parlat amb Pablo Servigne, coautor de "Colapsolagia", el llibre en què s'inspira la sèrie "El col·lapse", que va emetre TV3. Li hem preguntat què és la col·lapsologia, per què diu que la humanitat va en un cotxe sense frens i amb els ulls embenats i si la pandèmia és el primer avís que ens hem pres seriosament com a espècie.

 • Reus, ciutat on les cases tenen nom; les estàtues, vida, i els plats, colors
  Veure vídeo

  Reus, ciutat on les cases tenen nom; les estàtues, vida, i els plats, colors

  Aquesta temporada del "Tot es mou", la reportera Mireia Mallol s'ha marcat l'objectiu de conèixer tots els racons de Catalunya. Aquest divendres ens ha portat a Reus per descobrir totes les seves curiositats i per parlar amb els veïns i veïnes per saber fins a quin punt coneixen la història i tradicions del territori.

  Aquesta temporada del "Tot es mou", la reportera Mireia Mallol s'ha marcat l'objectiu de conèixer tots els racons de Catalunya. Aquest divendres ens ha portat a Reus per descobrir totes les seves curiositats i per parlar amb els veïns i veïnes per saber fins a quin punt coneixen la història i tradicions del territori.

 • Els secrets de la pasta, amb Carme Ruscalleda
  Veure vídeo

  Els secrets de la pasta, amb Carme Ruscalleda

  Aquesta tarda, la xef Carme Ruscalleda ens ha parlat d'un dels aliments més antics de la humanitat, i que agrada a gairebé tothom: la pasta. És un producte molt nutritiu i molt versàtil, perquè combina amb una gran llista de productes vegetals, de mar o de corral.
  Hem parlat amb ella per saber si el temps de cocció és clau per no espifiar-la, quines salses italianes destacaria, quines diferències hi ha entre la pasta fresca o de pasta seca, i entre la integral i la blanca i amb què estan fetes les pastes de colors.
  També li hem preguntat si cal tirar aigua freda a la pasta per refredar-la i quan se solen consumir els galets.

  Aquesta tarda, la xef Carme Ruscalleda ens ha parlat d'un dels aliments més antics de la humanitat, i que agrada a gairebé tothom: la pasta. És un producte molt nutritiu i molt versàtil, perquè combina amb una gran llista de productes vegetals, de mar o de corral. Hem parlat amb ella per saber si el temps de cocció és clau per no espifiar-la, quines salses italianes destacaria, quines diferències hi ha entre la pasta fresca o de pasta seca, i entre la integral i la blanca i amb què estan fetes les pastes de colors. També li hem preguntat si cal tirar aigua freda a la pasta per refredar-la i quan se solen consumir els galets.

 • Els robots i gadgets de neteja més efectius
  Veure vídeo

  Els robots i gadgets de neteja més efectius

  Netejar a casa ens fa mandra. Escombrar, fregar, treure la pols, etc. Hi ha poques persones a qui els agradi, però per sort cada cop és més fàcil gràcies a la tecnologia. Avui el nostre expert en dispositius i tecnologia, Toni Noguera, ens ha porta uns quants exemples de com els "gadgets" ens poden ajudar a tenir la casa neta de forma més còmoda.
  Ens ha explicat com és la tecnologia que fa funcionar els robots aspiradors autònoms a través d'una demostració pràctica, quines possibilitats tenen els nous models i com són els robots que netegen vidres.
  També ens ha demostrat com funcionen els aspiradors d'escombra o verticals, els purificadors d'aire, màquines que planxen i pleguen roba.

  Netejar a casa ens fa mandra. Escombrar, fregar, treure la pols, etc. Hi ha poques persones a qui els agradi, però per sort cada cop és més fàcil gràcies a la tecnologia. Avui el nostre expert en dispositius i tecnologia, Toni Noguera, ens ha porta uns quants exemples de com els "gadgets" ens poden ajudar a tenir la casa neta de forma més còmoda. Ens ha explicat com és la tecnologia que fa funcionar els robots aspiradors autònoms a través d'una demostració pràctica, quines possibilitats tenen els nous models i com són els robots que netegen vidres. També ens ha demostrat com funcionen els aspiradors d'escombra o verticals, els purificadors d'aire, màquines que planxen i pleguen roba.

 • Rotterdam acull el Festival d'Eurovisió
  Veure vídeo

  Rotterdam acull el Festival d'Eurovisió

  A Rotterdam se celebrarà la 65a edició del Festival de la Cançó d'Eurovisió, entre els dies 18, 20 i 22 de maig. Hem connectat amb un autèntic especialista en el tema, el periodista Joel Cava, per saber quin ambient s'ha trobat, si la gent en té ganes, com s'ha adaptat el Festival a la pandèmia, quines són les apostes dels favorits, per què hi ha hagut polèmica amb la cançó d'Itàlia i com s'espera que siguin els resultats d'Espanya.

  A Rotterdam se celebrarà la 65a edició del Festival de la Cançó d'Eurovisió, entre els dies 18, 20 i 22 de maig. Hem connectat amb un autèntic especialista en el tema, el periodista Joel Cava, per saber quin ambient s'ha trobat, si la gent en té ganes, com s'ha adaptat el Festival a la pandèmia, quines són les apostes dels favorits, per què hi ha hagut polèmica amb la cançó d'Itàlia i com s'espera que siguin els resultats d'Espanya.

 • Cristina Fallarás: "Quan la gent del 15M ha entrat a les institucions s'han trencat molts anys de silenci"
  Veure vídeo

  Cristina Fallarás: "Quan la gent del 15M ha entrat a les institucions s'han trencat molts anys de silenci"

  Demà farà 10 anys que la indignació de la ciutadania va sortir als carrers. Naixia el moviment del 15M, un moviment contra el sistema bancari, el sistema polític, la corrupció política i les desigualtats socials. Hem parlat amb Cristina Fallarás per saber quins són els seus records d'aquells dies, què queda d'aquell desig de canviar el sistema de dalt a baix, si els partits polítics que van portar les indignacions als parlaments van aconseguir fer realitat alguns dels desitjos dels indignats del 15M, i com veu les negociacions per formar govern a Catalunya.
  També hem connectat amb la plaça Catalunya de Barcelona, lloc que va ser l'epicentre del moviment, i hem parlat amb l'expert en moviments socials Jordi Mir, que hi va estar acampat durant aquells dies.

  Demà farà 10 anys que la indignació de la ciutadania va sortir als carrers. Naixia el moviment del 15M, un moviment contra el sistema bancari, el sistema polític, la corrupció política i les desigualtats socials. Hem parlat amb Cristina Fallarás per saber quins són els seus records d'aquells dies, què queda d'aquell desig de canviar el sistema de dalt a baix, si els partits polítics que van portar les indignacions als parlaments van aconseguir fer realitat alguns dels desitjos dels indignats del 15M, i com veu les negociacions per formar govern a Catalunya. També hem connectat amb la plaça Catalunya de Barcelona, lloc que va ser l'epicentre del moviment, i hem parlat amb l'expert en moviments socials Jordi Mir, que hi va estar acampat durant aquells dies.

 • El dia que Albert Om va marxar
  Veure vídeo

  El dia que Albert Om va marxar

  El nostre convidat d'avui és Albert Om, que el març del 2015 va decidir fer un parèntesi en la seva atrafegada vida professional i se'n va anar a la Provença per estudiar francès. Ara presenta un llibre, "El dia que vaig marxar", amb reflexions d'aquella estada, però també amb records de la seva vida personal i familiar.
  Li hem preguntat si el llibre va de desaparèixer un temps, què li ha aportat aquest viatge, per què va escollir Aix-en-Provence, per què va decidir visitar i fotografiar cementiris i què significaven per als seus pares les escapades a la Provença.
  També ha comentat si amb el descobriment d'aquesta llengua se li va obrir un món nou, si ha integrat bé l'absència dels seus pares i quines amistats va fer a la Provença.

  El nostre convidat d'avui és Albert Om, que el març del 2015 va decidir fer un parèntesi en la seva atrafegada vida professional i se'n va anar a la Provença per estudiar francès. Ara presenta un llibre, "El dia que vaig marxar", amb reflexions d'aquella estada, però també amb records de la seva vida personal i familiar. Li hem preguntat si el llibre va de desaparèixer un temps, què li ha aportat aquest viatge, per què va escollir Aix-en-Provence, per què va decidir visitar i fotografiar cementiris i què significaven per als seus pares les escapades a la Provença. També ha comentat si amb el descobriment d'aquesta llengua se li va obrir un món nou, si ha integrat bé l'absència dels seus pares i quines amistats va fer a la Provença.

 • Tomàs Pumarola: "Hem tingut algun brot de gent vacunada, però cap malaltia greu. Les vacunes són de gran efectivitat"
  Veure vídeo

  Tomàs Pumarola: "Hem tingut algun brot de gent vacunada, però cap malaltia greu. Les vacunes són de gran efectivitat"

  Hem parlat amb el doctor Tomàs Pumarola, cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, per saber si estan notant el volum de gent vacunada i la bona evolució de les xifres, a què respon el canvi de qualificatiu de l'OMS pel que fa a la variant índia, què fa que una variant s'imposi a una altra, si és una bona notícia que s'imposi una variant més contagiosa però no més greu i si hem d'esperar que continuïn sorgint noves variants. Per acabar, també ha comentat quina seria la seva recomanació sobre la segona dosi d'AstraZeneca, després que un estudi indiqui que combinar diferents vacunes de la Covid provocaria reaccions lleus i moderades més freqüents que amb dues dosis de la mateixa vacuna; i si es podria haver reaccionat d'una manera preventiva davant l'arribada de la pandèmia i què li sembla la proposta d'aixecar temporalment la patent de les vacunes per fer front a la pandèmia.

  Hem parlat amb el doctor Tomàs Pumarola, cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, per saber si estan notant el volum de gent vacunada i la bona evolució de les xifres, a què respon el canvi de qualificatiu de l'OMS pel que fa a la variant índia, què fa que una variant s'imposi a una altra, si és una bona notícia que s'imposi una variant més contagiosa però no més greu i si hem d'esperar que continuïn sorgint noves variants. Per acabar, també ha comentat quina seria la seva recomanació sobre la segona dosi d'AstraZeneca, després que un estudi indiqui que combinar diferents vacunes de la Covid provocaria reaccions lleus i moderades més freqüents que amb dues dosis de la mateixa vacuna; i si es podria haver reaccionat d'una manera preventiva davant l'arribada de la pandèmia i què li sembla la proposta d'aixecar temporalment la patent de les vacunes per fer front a la pandèmia.

 • Susana Segovia (En Comú Podem): "ERC segueix estant massa subordinada al que vol Junts"
  Veure vídeo

  Susana Segovia (En Comú Podem): "ERC segueix estant massa subordinada al que vol Junts"

  Després de l'acord de mínims d'ahir de les forces independentistes, aquest matí, els comuns han trencat les converses amb ERC. Des del Parlament de Catalunya hem parlat amb Susana Segovia, portaveu d'En Comú Podem, per saber per què han pres aquesta decisió, si aquesta decisió els allunya de formar part del govern i si encara veuen possible un acord entre PSC i ERC.

  Després de l'acord de mínims d'ahir de les forces independentistes, aquest matí, els comuns han trencat les converses amb ERC. Des del Parlament de Catalunya hem parlat amb Susana Segovia, portaveu d'En Comú Podem, per saber per què han pres aquesta decisió, si aquesta decisió els allunya de formar part del govern i si encara veuen possible un acord entre PSC i ERC.

 • Enric Rius: "La reforma dels autònoms és un globus sonda que es llança per saber quina reacció hi ha"
  Veure vídeo

  Enric Rius: "La reforma dels autònoms és un globus sonda que es llança per saber quina reacció hi ha"

  El govern espanyol proposa un nou sistema de cotització per als autònoms. L'últim esborrany del Ministeri de Seguretat Social proposa noves quotes entre 90 i 1.220 euros al mes, segons els ingressos. La proposta també preveu un període d'adaptació de nou anys.
  Hem parlat amb Enric Rius, president de l'Organització d'Autònoms de Catalunya, per saber quina valoració general fa d'aquesta proposta, com veuen passar a cotitzar pels ingressos reals, com veuen els trams, si aquesta proposta farà millorar les pensions dels autònoms, i si és possible fer una previsió d'ingressos en tots els casos.

  El govern espanyol proposa un nou sistema de cotització per als autònoms. L'últim esborrany del Ministeri de Seguretat Social proposa noves quotes entre 90 i 1.220 euros al mes, segons els ingressos. La proposta també preveu un període d'adaptació de nou anys. Hem parlat amb Enric Rius, president de l'Organització d'Autònoms de Catalunya, per saber quina valoració general fa d'aquesta proposta, com veuen passar a cotitzar pels ingressos reals, com veuen els trams, si aquesta proposta farà millorar les pensions dels autònoms, i si és possible fer una previsió d'ingressos en tots els casos.

Anar al contingut