Accedeix a la versió amb audiodescripció

T1xC16 - Dolor

Accedeix a la versió amb audiodescripció

El dolor és molt present en les nostres vides, des que naixem fins que morim, i per això és un tema tan recurrent en l'art.

Per fer aquest viatge cap a la part més fosca de la nostra ànima, ens situarem al vehicle on es genera més dolor: en un llit. Un llit amb què recorrerem els diferents aspectes d'aquesta emoció tan negativa però, malgrat tot, tan necessària per crear. 

Analitzarem la vida i obra de diversos artistes que van passar per l'experiència del patiment: Frida Kahlo, que va suportar tant dolor, físic i emocional, i que tan bé va saber plasmar en la seva obra; Frédéric Chopin, malalt de tuberculosi, que va saber expressar la seva angoixa vital en les seves composicions musicals, les millors escrites en una cel·la de la cartoixa de Valldemossa; o Antoni Tàpies, que va tenir una malaltia pulmonar i va arribar al convenciment que viure amb dolor és necessari i inevitable. 

Intentarem comprendre per què l'obra "El crit", d'Edvard Munch, una icona de l'angoixa i del buit existencial en l'art, és tan coneguda arreu. I també reflexionarem sobre la relació entre dolor i creativitat amb el músic i escriptor James Rhodes. 

Però també veurem com altres artistes van reaccionar davant del dolor i el patiment, i van crear les seves millors obres, com ara el compositor Gaetano Donizetti o el pintor Rembrandt van Rijn.

Alguna cosa unia tots aquests artistes: la certesa que, mentre hi ha dolor, hi ha vida. Perquè tots ells sabien, en el racó més profund dels seus cors, que, encara que la vida sigui dolorosa, val la pena viure-la.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3