TOTS ELS CLIPS

 • Cria de tonyina: l'últim repte
  Veure vídeo

  Cria de tonyina: l'últim repte

  Des de fa deu anys, a la planta de cultius marins que té l'Institut Espanyol d'Oceanografia a Mazarrón, Múrcia, s'està investigant per poder tancar el cicle de la tonyina vermella amb vies a criar amb tècniques de piscicultura, i aquest any estan més a prop que mai d'aconseguir-ho. La tonyina vermella és "el colós dels mars", l'espècie de peix més mítica que es troba al Mediterrani, també la de més valor comercial i per això la més amenaçada per la sobrepesca.

 • Lisboa, retorn al mar
  Veure vídeo

  Lisboa, retorn al mar

  Lisboa és coneguda com la ciutat dels set pujols. Des de qualsevol lloc es pot veure com el Tajo arriba al mar. Aquest extraordinari estuari ha dotat la ciutat d'un port excepcional, punt de partida de les expedicions que van descobrir nous continents i va fer dels portuguesos uns mariners aventurers avesats a conquerir noves oportunitats a través del mar. Avui, per aquest port només naveguen els records del passat. Els lisboetes i els portuguesos fa temps que van donar l'esquena al mar i ara, en un context de crisi econòmica, tornen a mirar cap a l'Atlàntic amb l'esperança que l'oceà no només sigui el seu passat sinó que esdevingui també el seu futur.

 • Els guardians de la llum
  Veure vídeo

  Els guardians de la llum

  A principis de la dècada dels noranta es va suprimir oficialment el Cos de Faroners. Els qui no es van jubilar llavors van passar a ser tècnics de senyals marítims adscrits a les autoritats portuàries, i es van encarregar de vigilar i controlar des del bon funcionament dels fars fins a totes les innumerables balises lluminoses que hi ha al llarg de la costa. La conseqüència més immediata va ser que es van deshabitar els fars i que els tècnics ara van amunt i avall dins un cotxe revisant-ho tot personalment o des d'una oficina mitjançant dispositius de telecomandament.

 • Un mar de vinyes
  Veure vídeo

  Un mar de vinyes

  Didier Soto és un somiador. Als anys 70, el mar li va despertar un somni de llibertat que el va empènyer a engegar un projecte en la construcció de vaixells per descobrir món i crear així la possibilitat de viure d'una altra manera. I va ser el mateix mar que el va portar a descobrir el cap de Creus, un paisatge verge, salvatge i tel·lúric que el va captivar de tal manera que va decidir quedar-s'hi.

 • El joc de la pesca
  Veure vídeo

  El joc de la pesca

  A Catalunya la pesca recreativa al mar és una activitat tradicional de pes. S'ha estimat que cada any hi ha entre 10.000 i 15.000 embarcacions de pescadors recreatius que surten almenys un dia a gaudir de la pesca. Avui veurem com creix el nombre de pescadors recreatius que aposten per un canvi de mentalitat en el sector per contribuir a recuperar els recursos marins amb l'assumpció de pràctiques de pesca més responsables i col·laborar amb els centres científics de referència que estudien la pesca.

 • El mite d'Eivissa
  Veure vídeo

  El mite d'Eivissa

  El somni de les illes és un llarg i antic viatge. L'existència d'un món arcaic a Eivissa, inalterable fins ben entrat el segle XX, va contribuir en gran manera a fer que els viatgers d'aquella època visquessin la seducció de la insularitat com una experiència mítica. Eivissa, mite turístic del nostre temps, ha estat al llarg del segle XX una de les últimes utopies d'Occident. Expressió pura de les essències mediterrànies i terra cosmopolita per excel·lència, l'illa ha aconseguit seduir nombrosos artistes, fotògrafs i arquitectes.

 • Passió pel gran blau
  Veure vídeo

  Passió pel gran blau

  Des de temps immemorials l'home ha sentit el desig de conèixer les profunditats del mar i sentir-se, per una estona, part d'aquest món d'aigua. I malgrat que s'han anat desenvolupant diversos artefactes per superar les limitacions que suposa submergir-se amb una sola alenada d'aire, la immersió en apnea, que només depèn de la nostra capacitat pulmonar, continua sent per als amants d'aquest esport l'experiència més natural i satisfactòria d'apropar-se al món submarí.

 • Pescadors de Cadaqués
  Veure vídeo

  Pescadors de Cadaqués

  La història de Cadaqués es caracteritza pel seu aïllament entre muntanyes, amb el mar com a única porta d'entrada i sortida. I aquest mar, sempre present, ha marcat durant dècades el ritme de vida de la gent d'aquest racó del cap de Creus, que ha sabut treure profit de la riquesa del seu entorn.

 • Saint Martin,un paradís amenaçat
  Veure vídeo

  Saint Martin,un paradís amenaçat

  La petita illa de Saint Martin és un paradís de corall i biodiversitat únic a Bangla Desh, un enclavament natural ideal per a la reproducció de les tortugues marines. Però l'increment descontrolat del turisme ha despertat les alarmes, mentre el corall s'ha convertit en el souvenir estrella de l'illa i algunes platges ja no són prou segures per als ous de tortuga. Davant d'aquesta situació, Noor Alam ha engegat un projecte amb el CNRS per protegir aquests fràgils ecosistemes.

 • El petit veler d'en Bosco
  Veure vídeo

  El petit veler d'en Bosco

  En Bosco Plana és un professor d'institut a qui la seva passió pel mar l'ha dut a construir-se el seu propi veler, amb el qual navega amb la família. Fins aquí podria ser la història de qualsevol, però ell ha fet un pas més, ja que ha dut fins al seu institut de Celrà, a Girona, aquesta passió pel mar i la navegació, i ha aconseguit que uns alumnes amb dificultats acadèmiques s'engresquin a restaurar una barca de fusta i la posin altre cop a l'aigua.

 • Casetes de vorera
  Veure vídeo

  Casetes de vorera

  Al llarg de la costa de Menorca, antigues casetes de vorera esquitxen el paisatge. Aquestes petites construccions eren refugis de pescadors que aviat es van convertir en punts de trobada de grups d'amics i famílies. Les casetes de vorera són avui testimonis d'una època, d'una manera de gaudir del mar i la natura que s'ha mantingut arrelada a la cultura dels menorquins.

 • El dilema de la pesca
  Veure vídeo

  El dilema de la pesca

  El sector pesquer català arrossega una llarga crisi. En l'última dècada ha perdut un terç de la seva flota sense aconseguir solucionar els seus problemes. Els recursos continuen disminuint, els preus del peix estan estancats, el combustible cada vegada és més car i les subvencions s'acaben.

 • El somni de l'Ictineu
  Veure vídeo

  El somni de l'Ictineu

  En aquest reportatge ens endinsem en la figura exemplar de Narcís Monturiol, l'home que fa poc més de cent cinquanta anys va inventar i construir l'"Ictineu", el vaixell peix, el primer submarí modern de la història concebut amb criteris científics.

 • El Serrallo, barri mariner
  Veure vídeo

  El Serrallo, barri mariner

  L'esperit d'un barri mariner no s'esborra de la nit al dia, i menys en un barri com el Serrallo, que ha conservat l'orgull de la gent de mar malgrat els canvis urbanístics que s'hi han fet en els darrers anys. Avui, en aquest barri singular de Tarragona, les tradicions més arrelades en el món de la pesca conviuen amb el protagonisme creixent d'un passeig marítim que afavoreix el turisme.

 • Fars de la Costa Brava
  Veure vídeo

  Fars de la Costa Brava

  En David Moré és nét i besnét de faroners. En total, a la seva família n'hi hagut catorze. Però ell no ha fet mai de faroner. En canvi, és un dels millors especialistes en l'estudi dels fars i la vida dels faroners.