TOTS ELS CLIPS

 • Un pescador de terra endins
  Veure vídeo

  Un pescador de terra endins

  A Vilanova coneixem l'Eduard Escolar, un pescador de terra endins, nascut a prop del Pirineu, que de molt jove va decidir viure al mar.

 • S'albufera des Grau
  Veure vídeo

  S'albufera des Grau

  El Parc de s'Albufera des Grau és un dels espais naturals més extensos de Menorca, un paisatge verge capaç d'evocar el rostre d'una illa antiga. Avui, aquest paradís natural que compta amb més de cinc mil hectàrees protegides entre zona terrestre i marina conforma un ric mosaic de biodiversitat digne de ser preservat. Dins aquest paratge verge hi ha la petita població des Grau, on els seus habitants, conscients del ric paisatge que els envolta, viuen el seu dia a dia immersos en un vincle ineludible amb aquest tresor ecològic.

 • La força dels vogadors
  Veure vídeo

  La força dels vogadors

  A les Terres de l'Ebre coneixerem l'afició a les regates de rem amb les tradicionals muletes que es feien servir per pescar i per al transport fluvial.

 • L'estela dels fenicis
  Veure vídeo

  L'estela dels fenicis

  Des de fa cinc anys s'estan excavant, en aigües de Múrcia, unes restes fenícies del segle VII abans de Crist, d'una nau enfonsada fa 2.500 anys al Bajo de la Campana amb tota la seva càrrega. Per l'excavació han passat centenars d'arqueòlegs submarins voluntaris d'onze països diferents. El derelicte és únic per la seva variada càrrega, des de minerals a ivoris i altres productes elaborats. El seu estudi proporcionarà les claus del comerç fenici entre les seves colònies occidentals.

 • La boca de l'infern
  Veure vídeo

  La boca de l'infern

  Viatgem al punt més occidental d'Europa, a Portugal, a l'extrem on el continent queda més exposat a la força de l'Atlàntic, un territori de penya-segats nascuts directament de l'oceà on els habitants han après a extreure d'entre les roques els recursos que necessiten per viure. El Cap de la Roca o la Boca de l'Infern són uns dels llocs més temuts per pescadors i marisquers, que des de petits han après a desafiar la força de la natura per aconseguir els tresors que els ofereixen aquests racons salvatges.

 • Es Molinar
  Veure vídeo

  Es Molinar

  La història des Molinar, a Palma, és la d'un barri pescador que, com tants d'altres, no ha volgut desfer-se completament del seu esperit mariner, malgrat els constants canvis urbanístics destinats al turisme. Però la història d'aquest barri no s'acaba aquí: el seu nom ens recorda que en aquesta primera línia de mar els molins fariners en van ser els protagonistes, a finals del segle XIX i principis del XX. I, tot i que l'evolució de les façanes marítimes de les ciutats sempre ha estat supeditada a l'economia de cada època, sempre hi ha qui ha sabut mantenir fins avui l'essència de temps passats.

 • Lamu, els àrabs del mar
  Veure vídeo

  Lamu, els àrabs del mar

  Lamu, una illa de l'Índic de gran tradició marinera. Una petja viva de l'època d'esplendor dels comerciants àrabs que solcaven l'oceà Índic des de l'Índia fins a l'Àfrica Oriental.

 • Es Cubells
  Veure vídeo

  Es Cubells

  L'illa d'Eivissa amaga racons on la mateixa naturalesa sembla haver decidit protegir el seu paisatge. És el cas des Cubells, on la costa retallada s'imposa sobre un mar on els pescadors s'han resistit a abandonar completament el seu antic protagonisme. La història d'aquest indret ha estat marcada pel relleu abrupte i la manca de vies de comunicació per terra fins ben entrat el segle XX, de manera que el mar era l'única porta d'entrada i de sortida per a la gent del municipi. Avui, els germans Cardona són els últims pescadors des Cubells, i l'esperit d'una població que va aprendre a viure de manera aïllada amb els recursos que la terra i el mar els oferia.

 • Les papallones del mar
  Veure vídeo

  Les papallones del mar

  Com qui vol protegir una petita joia, l'oceà amaga entre roques algues i esponges, uns petits invertebrats, gairebé imperceptibles a l'ull humà. Són els opistobranquis, també anomenats papallones del mar per la seva bellesa i coloració. Són cargols sense closca que per defensar-se s'han dotat de colors llampants i formes ben peculiars que han captivat els fotògrafs submarins. Acompanyats de joves naturistes, col·leccionistes d'aquests estranys animals, ens endinsem en les profunditats del Mediterrani per descobrir una fauna sovint desconeguda pels bussejadors.

 • Staffan Mörling, el suec de l'illa d'Ons
  Veure vídeo

  Staffan Mörling, el suec de l'illa d'Ons

  Staffan Mörling és un antropòleg suec que, per finalitzar els seus estudis, a la dècada dels anys seixanta, va decidir fer un viatge a l'illa d'Ons, a Galícia, per estudiar la societat illenca i la seva relació amb les "dornes", les embarcacions pròpies dels pescadors d'Ons. Allà va descobrir un món que el va apassionar. Es va enamorar d'Ons i d'una noia de l'illa, Josefa Otero, amb qui es va casar poc després. Staffan va ser acceptat com un illenc més, talment com si hi hagués nascut. Els seus treballs i llibres sobre les "dornes" i, en general, les embarcacions tradicionals gallegues, han obert un camí que mai abans ningú havia fet tant a fons. I és el que ha esperonat la societat gallega a recuperar les seves embarcacions tradicionals.

 • Vaixells de Bangla Desh
  Veure vídeo

  Vaixells de Bangla Desh

  L'any 1994, l'Yves Marre va navegar durant tres mesos des de França a Bangla Desh en una vella barca de riu. En arribar, va quedar fascinat per aquest país d'aigua que havia mantingut intacta la seva extensa flota tradicional. Però en els darrers anys, alguns dels antics models d'embarcacions han anat desapareixent i amb ells l'última generació de mestres d'aixa coneixedors dels secrets de la seva construcció indocumentada. L'Yves va decidir fer alguna cosa per mantenir viva la memòria d'aquest ric patrimoni naval. Amb l'ajuda d'alguns mestres d'aixa amb experiència s'ha proposat fer un museu vivent per mostrar al món la riquesa del patrimoni naval de Bangla Desh, una de les flotes més extenses del món.

 • Les illes del cap de Creus
  Veure vídeo

  Les illes del cap de Creus

  El cap de Creus, un dels paisatges més singulars del país, amaga un entramat d'illes, totes situades arran de costa, pràcticament invisibles a l'ull del navegant. De la mà de l'Arnald Plujà, un dels màxims coneixedors d'aquest indret, descobrim algunes de les 24 illes que emergeixen a la costa del cap de Creus, totes amb un aspecte que les fa úniques. Accedint-hi d'una manera privilegiada, penetrem en aquests paratges que són els darrers testimonis dels Pirineus quan s'enfonsen al mar.

 • La febre del marisc
  Veure vídeo

  La febre del marisc

  Tot i la crisi econòmica el marisc no ha faltat a la taula aquestes festes. Després, per a molts, desapareix durant tot l'any, però durant aquests dies tothom es deixa contagiar per la febre del marisc. Les ostres, els llamàntols o els percebes són símbol de festa i celebració, i per això durant el Nadal la demanda es dispara. Per abastir-la es posa en marxa una carrera contrarellotge per portar aquestes exclusivitats marines de totes les parts del món. En aquest reportatge seguim el periple dels mariscos les vint-i-quatre hores abans d'arribar al plat.

 • La festa del peix a terra
  Veure vídeo

  La festa del peix a terra

  El darrer cap de setmana de juliol, el poble de Tossa va decidir oblidar-se per un dia de turistes i visitants i reviure una jornada de pesca, l'activitat que durant generacions havia dut el pa a casa i que ara amb prou feines té presència a la vila. Carmelo Sallés, ara pintor però fill de pescadors, juntament amb un grup de joves, van engrescar els pescadors jubilats i els seus fills a tornar a posar a l'aigua els seus bots i rescatar de l'oblit els antics ormejos de la pesca artesanal.

 • L'artista i el mar
  Veure vídeo

  L'artista i el mar

  Coneixerem Pepe Ribés, un apassionat del mar nascut a Castelló de la Plana fa 67 anys. Un home que de jove va deixar una bona feina com a director financer en una empresa de Barcelona per dedicar-se de ple al que l'apassionava de veritat: les arts plàstiques i navegar pels mars del món.