TOTS ELS CLIPS

 • Objectiu:meros
  Veure vídeo

  Objectiu:meros

  El mero s'ha convertit en un dels objectius prioritaris de l'aqüicultura. Perseguit durant anys, fins a posar en perill la seva supervivència, avui és a la llista de la Unió Internacional de la Conservació de la Natura com a espècie amenaçada i, per tant, ara és objecte d'una cura especial. Des de fa uns anys, s'estan fent nombrosos estudis per coneixe'n millor la biologia que permetin fer possible la cria i reproducció en captivitat, amb l'objectiu d'aconseguir reintroduir-lo en les àrees on ha desaparegut i, també, estudiar la viabilitat de la seva explotació comercial en instal·lacions d'aqüicultura. Però tot plegat té una dificultat afegida: el mero és una espècie hermafrodita. Actualment un equip de biòlegs de la XRAq, la Xarxa de Referència de R+D+I d'Aqüicultura de la Generalitat de Catalunya, hi està treballant a fons per tal que la seva reproducció en captivitat sigui un procés viable.

 • Bricbarca, somnis de mar
  Veure vídeo

  Bricbarca, somnis de mar

  Coneixerem l'associació Bricbarca de Vilassar de Mar, nascuda fa 15 anys per recuperar la memòria marinera del Maresme, el seu patrimoni nàutic i la navegació tradicional amb vela llatina. A través dels seus socis i amics entrarem en aquest somni mariner col·lectiu que no està exempt de dificultats. I coneixerem el "Sant Ramon", el vaixell insígnia de Bricbarca, el més gran que navega amb vela llatina pel Mediterrani, font de satisfaccions i de moltes feines.

 • Llevantades
  Veure vídeo

  Llevantades

  LA FORÇA DEL LLEVANT. La diada de Sant Esteve de l'any 2008, la costa catalana va viure una de les llevantades més fortes de què es té constància. Les destrosses van ser molt importants. Però les llevantades no són un fenomen extraordinari. El Servei Meteorològic de Catalunya en té un registre estadístic històric que ho demostra.

 • Passió "vintage"
  Veure vídeo

  Passió "vintage"

  Catalunya ha estat pionera en l'exploració submarina. Als anys 60 els avanços tècnics i descobriments del CRIS, la primera associació de bussos de tot l'Estat, van traspassar les nostres fronteres. Les seves gestes omplien els diaris de l'època fascinats per les actuacions d'aquests homes peix. Avui, apassionats del busseig "vintage" de tot el món segueixen les seves petjades. Anirem a Tossa de Mar, on se celebren les Jornades de Busseig Vintage, una trobada d'aficionats al busseig històric que no només recuperen i restauren els equips dels pioners, sinó que els mantenen vius i bussegen amb ells per conservar el record d'aquests primers submarinistes.

 • Els invents de les profunditats
  Veure vídeo

  Els invents de les profunditats

  El món submarí ha estat l'escenari de milions d'històries fantàstiques relacionades amb tresors, caceres i misteris de tota mena que han fascinat els bussejadors de tots els temps. La fal·lera per penetrar en aquest món desconegut ha impulsat l'home a inventar tot tipus d'aparells per penetrar a les profunditats. El reportatge segueix els bussejadors "vintage", una colla d'apassionats del submarinisme que s'han dedicat a recuperar i restaurar els instruments antics que han permès que l'home s'endinsi en el fons marí.

 • Els invents de les profunditats
  Veure vídeo

  Els invents de les profunditats

  El món submarí ha estat l'escenari de milions d'històries fantàstiques relacionades amb tresors, caceres i misteris de tota mena que han fascinat els bussejadors de tots els temps. La fal·lera per penetrar en aquest món desconegut ha impulsat l'home a inventar tot tipus d'aparells per penetrar a les profunditats. El reportatge segueix els bussejadors "vintage", una colla d'apassionats del submarinisme que s'han dedicat a recuperar i restaurar els instruments antics que han permès que l'home s'endinsi en el fons marí.

 • Un viatge pel Mediterrani
  Veure vídeo

  Un viatge pel Mediterrani

  En Juan Ramis prové del món empresarial i de l'economia, però arran de la lectura d'un llibre sobre la figura de l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria i els seus estudis sobre el Mediterrani va descobrir els seus interessos de caire més humanista per aquest mar i tot el que l'envolta. Amb el seu vaixell "Nixe III", en Juan va engegar un projecte el 2010 amb què pretén reviure els viatges de l'arxiduc Lluís Salvador pel Mediterrani, a través dels seus llibres. La seva intenció és posar de manifest com ha canviat el nostre mar i la costa al llarg dels últims gairebé cent cinquanta anys.

 • La història de xico II
  Veure vídeo

  La història de xico II

  Seguirem les petjades de la primera mecànica clàssica que va arribar a la Costa Brava, Xico II, una llanxa de fusta Rio que va marcar tota una època i va encetar la passió per aquestes embarcacions a la costa catalana. Amb el seu actual propietari, Joan Pau Marcó, reconstruirem la vida d'aquesta mítica embarcació des que va sortir de la botiga Santa Eulàlia, al passeig de Gràcia de Barcelona, fins avui.

 • Ramon Margalef
  Veure vídeo

  Ramon Margalef

  El programa emet un reportatge sobre Ramon Margalef, el gran científic català pare de l'ecologia.

 • El somni de l'arxiduc
  Veure vídeo

  El somni de l'arxiduc

  L'any 1867, l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria trepitjava per primera vegada l'illa de Mallorca. Un esperit inquiet, viatger il·lustre i humanista, que es convertiria anys més tard en amant incondicional de la serra de Tramuntana, on hi va crear el seu món ideal. Convençut que la contemplació d'aquell paisatge agrest i espectacular abocat al mar enriquia l'esperit, va fer construir camins i miradors que permetessin gaudir d'aquest entorn natural i històric, inigualable. La voluntat de l'arxiduc per preservar la serra de Tramuntana en el seu estat més pur ha significat una herència ineludible que ha ajudat a preservar aquest espai emblemàtic de Mallorca fins als nostres dies.

 • Aigua de mar
  Veure vídeo

  Aigua de mar

  És probable que sapigueu que l'aigua de mar és el 94% de tota l'aigua de la Terra. És probable que sapigueu que les primeres formes de vida es van originar al mar fa uns 3.600 milions d'anys. Potser també sabeu que la composició de l'aigua de mar té tots els elements de la taula periòdica. El que potser no sabeu és que l'aigua és molt similar a la composició dels fluids del nostre cos, fins i tot la sang. Quan naixem som més del 90% d'aigua, aigua semblant a l'aigua de mar. Això ho va descobrir el savi francès René Quinton a finals del segle XIX, i amb aigua de mar va curar milers de persones. Aquestes idees de Quinton es van oblidar, però avui hi ha un grup de gent que s'ha proposat recuperar-les perquè es coneguin les virtuts nutricionals i terapèutiques de l'aigua de mar, el recurs més assequible i abundant del nostre planeta. D'això va aquesta història: del llegat oblidat de René Quinton.

 • La Drassana de les cent barques
  Veure vídeo

  La Drassana de les cent barques

  A la platja de Calafell hi viu en Ramon Forner, fuster i mestre d'aixa, que s'ha proposat reproduir totes les barques de pescadors que ell recorda de petit. I ja en té més de cent de construïdes. El seu mestratge amb la fusta l'ha transmès a en Francesc Figuerola, l'altre protagonista d'aquesta història. Tots dos, juntament amb l'Associació Patí Català Calafell, creada ara fa dos anys, i que té la seu al que havia estat una destil·leria del segle XIX, estan aconseguint engrescar molta gent a navegar amb vela llatina i en patí de vela, i perquè les barques recuperin presència activa a la platja de Calafell.

 • Col·leccionistes de mar
  Veure vídeo

  Col·leccionistes de mar

  Descobrim els aspectes més sorprenents i interessants del món de tres col·leccionistes d'objectes vinculats al mar. Un viatge en el temps de la mà de peces úniques que ens transporten a la Grècia clàssica, a la coberta d'un vaixell pirata o a les profunditats del mar, on han quedat submergides històries marineres de tots els temps.

 • Caiacs a l'hivern
  Veure vídeo

  Caiacs a l'hivern

  En aquest reportatge continuem la ruta en caiac per la Costa Brava. Seguint els passos de l'austríac Paul Fidrmuc, que el 1948 va publicar el llibre "Una piragua en la Costa Brava", ens endinsarem a l'hivern amb caiac pels racons d'aquesta costa propera i magnífica que va des de Blanes fins més enllà del cap de Creus, gaudint de la natura del litoral en la seva forma més pura, sense les aglomeracions de l'estiu. Anirem acompanyats d'un grup d'apassionats del caiac de mar, que ens ensenyaran per què la seva afició és la més senzilla i assequible forma de navegar i una manera gratificant de viure l'experiència del mar.

 • La Costa Brava en caiac
  Veure vídeo

  La Costa Brava en caiac

  Seguint els passos de l'austríac Paul Fidrmuc, que el 1948 va publicar el llibre "Una piragua en la Costa Brava", ens endinsarem a l'hivern amb caiac pels racons d'aquesta costa propera i magnífica que va des de Blanes fins més enllà del cap de Creus, gaudint de la natura del litoral en la seva forma més pura, sense les aglomeracions de l'estiu. Ens hi acompanyarà un grup d'apassionats del caiac de mar, que ens ensenyaran per què la seva afició és la forma més senzilla i assequible de navegar, i una manera gratificant de viure l'experiència del mar.