Un monstre al cap

Un monstre al cap

Jean Carper és una periodista mèdica dels Estats Units amb una llarga carrera a la CNN i a la premsa escrita. Passada la vuitantena descobreix que és portadora d'un gen que la predisposa a patir la malaltia d'Alzheimer, i es proposa conèixer a fons aquest trastorn consultant els especialistes capdavanters d'arreu del món. Així descobreix la sorprenent història d'una malaltia envoltada de misteri i d'una aurèola apocalíptica més pròpia d'una pel·lícula de terror, i que no sempre es correspon amb la realitat.

 

Els anys 80, la periodista Jean Carper començava a parlar a la CNN d'una malaltia desconeguda per al gran públic, l'Alzheimer.

Trenta anys més tard, i octogenària, descobreix que té un dels principals factors de risc per contreure la malaltia. Per primera vegada a la seva vida, s'embarca en l'odissea de realitzar un documental, afrontar les seves pors i trobar respostes de la mà d'experts en la matèria arreu del món. El que descobreix trenca amb tot el que creiem comunament sobre l'Alzheimer.

 

Una producció de Jean Carper Productions

 

Jean Carper és una veterana periodista de la CNN especialista en temes mèdics durant cinquanta anys, guardonada per una sèrie sobre el càncer cerebral i autora de més de vint llibres, sobretot de salut, nutrició, envelliment i sobre el cervell. Quan els anys 80 va tractar el tema de l'Alzheimer a la CNN, no era una malaltia coneguda com ara. Trenta anys després, descobreix que té l'apoE4. Aquest al·lel associat al gen de l'apoE és el principal factor genètic de risc d'Alzheimer.

L'octogenària periodista nord-americana s'afronta als seus pitjors malsons: tenir una les malalties més temudes a la societat. Emprèn un viatge en què s'entrevistarà amb els millors investigadors internacionals en la matèria, farà de conillet d'índies per confirmar si pot desenvolupar l'Alzheimer i descobrirà tot el que pot ajudar per evitar de contraure-la.

El documental arrenca amb unes estimacions científiques alarmants. Es calcula que l'any 2050 hi haurà 135 milions de pacients d'Alzheimer. Una apocalipsi que fa sentir la Jean com si visqués una autèntica pel·lícula de ciència-ficció i terror. Per això, la seva història es va teixint amb velles pel·lícules de terror i ciència-ficció, amb una mirada audaç, honesta, desenfadada i sorprenentment optimista.

Una per una, Jean Carper anirà formulant les preguntes clau per entendre què és l'Alzheimer, com s'investiga, com es tracta o si es pot prevenir. Per què no va ser fins a finals dels anys 70 que es va posar la malaltia en el mapa científic, si havia estat identificada el 1906 pel doctor Alois Alzheimer? S'ha creat una por col·lectiva, un monstre, quan l'Alzheimer representa només un terç o la meitat dels afectats per demència? Es diagnostica correctament? El factor genètic és determinant per desenvolupar la malaltia, o l'estil de vida que portem hi pot incidir?

En la seva recerca, Jean Carper s'entrevista amb experts dels Estats Units, el Canadà, el Regne Unit, Alemanya, Hawaii i Austràlia per esbrinar finalment si té un monstre al cap.

 

Podeu veure el tràiler aquí. http://www.monsterinthemind.com/trailer/

 

Festivals
Brain Film Fest, 2018
BIFF, Bergen International Film Festival
IDFA, International Documentary Filmfestival Amsterdam, 2016
Sheffield Doc Fest, 2016
Woodstock Film Festival, 2016
Cleveland International Film Festival

 

Més informació

Web: http://www.monsterinthemind.com/

 

Dirigit per Jean Carper.

Informació d'interèsDisponible fins al 07/06/2018 a les 23.59
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3