Un mal radical

Un mal radical

Com es converteix un jove normal en un assassí en massa? Com poden pares de família decents matar dones, nens i nadons diàriament? Els autors d'aquests assassinats són membres dels esquadrons de la mort nazis, que van matar uns dos milions de civils jueus a l'Europa de l'Est. Disparant-los a sang freda. Sabrem què pensaven a partir del que van escriure en cartes i diaris. Per què no es van negar a executar aquelles ordres terribles? Com es pot convertir el fet de matar en una rutina? Quines excuses es donaven a ells mateixos? Com els manipulaven els seus líders? Així és com es du a terme un genocidi.
Un grup d'experts ens ajuden a entendre-ho: entre ells Benjamin Ferencz, fiscal en cap en el Judici de Nuremberg contra els Einsatzgruppen; Christopher Browning, autor del famós estudi sobre l'Holocaust "Ordinary Men" (Homes corrents); Robert Jay Lifton, un dels estudiosos de la psicohistòria; i el sacerdot francès Patrick Desbois, incansable investigador de la "Xoà per bales" a l'antiga Unió Soviètica.
També coneixerem diferents estudis psicològics sobre la conformitat individual dins d'un grup, com ara l'experiment de conformitat d'Asch, l'experiment de Milgram, la síndrome Genovese o efecte espectador, i les tècniques utilitzades des de sempre als exèrcits per suprimir la individualitat dels soldats.
Perquè, com bé va dir Primo Levi, "Els monstres existeixen, però són molt poc nombrosos per ser realment perillosos. Són més perillosos els homes comuns."

Informació d'interèsDisponible fins al 19/11/2020 a les 23.59
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3