Tràiler "Frankenstein-04155"

El documental "Frankenstein-04155" treu a la llum les causes reals de l'accident ferroviari més greu de la democràcia.
El 24 de juliol del 2013, un tren d'alta velocitat, l'Alvia S-730, va descarrilar prop de Santiago. Va causar 81 morts i 140 ferits.
Pròximament, a "Sense ficció"

 

EMISSIÓ: Dimarts 29 de gener, a les 21.55, a TV3
INTERNET: 30 dies a la carta

 

El tren Frankenstein

"Frankenstein-04155" és un documental d'investigació que narra la història que s'amaga darrere de l'accident del tren d'alta velocitat que va descarrilar prop de Santiago el 24 de juliol del 2013 i que va causar 81 morts i 140 ferits. L'Alvia S-730 va encarar la corba d'A Grandeira a 191 km/h enlloc dels 80 permesos i va sortir de la via bolcant la màquina i bona part dels vagons. En un primer moment tota la culpa va recaure sobre el conductor per haver-se saltat la limitació de velocitat, però el documental demostra que no en va ser l'únic responsable.

El tren accidentat era anomenat "Frankenstein" per molts dels maquinistes de Renfe perquè estava fet a base de fragments d'altres trens. Estudis recents demostren que una d'aquestes peces va contribuir de manera decisiva que el comboi descarrilés.

 

 

Presses i negligències

Les presses per inaugurar la línia entre Madrid i Ourense van fer rebaixar els estàndards de seguretat, tant del comboi com del tram final de la línia, on no es va instal·lar el sistema de seguretat ERTMS que frena automàticament els combois en cas d'inacció del maquinista. El documental aporta proves que la tragèdia va passar per una cadena d'errors i negligències, responsabilitat d'ADIF, Renfe i el Ministeri de Foment. El conductor del tren en va ser simplement l'última peça de la cadena.

 

Un documental d'investigació

"Frankenstein-04155", del director gallec Aitor Rei, és fruit d'un treball d'investigació de més de 4.000 hores i dos anys de rodatge. Va obtenir una menció especial del jurat a la SEMINCI de Valladolid i el premi del públic en el Festival Cineeuropa de Santiago de Compostel·la.

 

Dirigit per Aitor Rei.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3