Shootball

Contingut per majors de 13 anys

La confessió davant de càmera de Joaquín Benítez, autor d'abusos sexuals a alumnes quan era professor de l'Escola Maristes Sants - Les Corts i únic acusat pel cas Maristes que anirà a judici.
Durant quaranta anys, en tres escoles maristes, es va violar menors que tenien entre 6 i 14 anys. 43 exalumnes van denunciar 12 professors o religiosos.
El relat de les víctimes, les seves seqüeles, i la lluita d'un pare coratge en busca de justícia.

 

Una producció de Forest Film Studio

 

El 3 de febrer del 2016, Manuel Barbero va baixar al carrer a penjar 200 cartells pel barri de Sants. Només van estar penjats sis hores, però van fer la seva funció. Aquest va ser el punt de partida del Cas Maristes. El seu fill, en Toni Barbero, li acabava d'explicar que Joaquín Benítez, el seu professor d'educació física a l'Escola Maristes Sants - Les Corts de Barcelona, havia abusat d'ell en nombroses ocasions i l'havia violat. 

En aquells cartells, en Manuel facilitava el seu contacte per a qualsevol que hagués conegut o viscut alguna situació similar.  Més de cent persones van contactar amb ell, i no només en relació a Benítez, sinó fins a onze pederastes més que treballaven en els  col·legis maristes Sants - Les Corts, La Immaculada i Champagnat, a Badalona. Es va destapar una de les trames més grans de pederàstia que hi ha hagut a Barcelona. Els delictes denunciats per 43 exalumnes, però, han prescrit, de manera que dels 12 acusats, només Joaquín Benítez serà jutjat. Se l'acusa de 4 dels 18 delictes que encara no han prescrit, dos delictes continuats d'abús sexual i dos delictes d'abús sexual que van tenir lloc entre 2006 i 2010. Durant 30 anys, va abusar de 20 menors. Les seves primeres víctimes, es remunten als anys 80.

Aquest és el context que s'ha fet públic als mitjans de comunicació. El director sabadellenc Fèlix Colomer, va més enllà en el seu treball "Shootball". Es converteix en un personatge més del documental en esdevenir l'investigador d'aquesta trama i aconseguir, per primera vegada, una confessió davant de càmera del mateix Joaquín Benítez, que actualment està en llibertat provisional pendent de judici.

Colomer segueix els fils que van teixint un entramat d'abusos a menors silenciats durant anys i d'interrogants al respecte. Perquè no es va investigar més el cas d'abús a un menor per part de Benítez, l'any 2011, després que el pare informés a la direcció de l'escola? Quines seqüeles psicològiques pateixen les seves víctimes? Com és possible que un pederasta confés no hagi entrat mai en presó i es passegi tranquil·lament pel carrer? En aquest sentit, és revelador el moment en què, mentre entrevista en Benítez, passa a prop d'ells un nen i en Benítez el saluda afablement, "¡Hola campeón!".

El títol "Shootball" fa referència a l'esport que va inventar Joaquín Benítez, que es coneixia popularment com "el joc de matar". En va crear un reglament amb fotografies i exercia d'àrbitre quan els alumnes hi jugaven. El documental en mostra imatges inèdites. A més, el títol també juga amb el doble sentit de la paraula anglesa "shoot", que significa "disparar", en relació amb els abusos sexuals que cometia.

El llargmetratge documental "Shootball" es va veure en la gran pantalla fa poc, al festival DocsBarcelona, en una concorreguda sessió que va comptar amb la presència del director i alguns dels testimonis. El dijous 7 de juny s'estrena al cinema Imperial de Sabadell i el divendres 8 de juny als cinemes Maldà de Barcelona. "Sense ficció" n'estrena una versió per a televisió més curta, de 56 minuts.

 

Premis
Premi de la Crítica i Menció Especial del Jurat, FIC-CAT, Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada, 2018


Festivals
BCCN, Barcelona Creative Commons Film Festival
Docsbarcelona, International Documentary Film Festival
Golden Apricot, Yerevan International Film Festival, Armènia
Atlantidoc, Festival Internacional de Cine Documental de l'Uruguai
1905 Hong Kong Human Rights Film Festival, Hong Kong
FIC-CAT, Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada
Sole Luna Doc Film Festival, Itàlia
FINI, Festival Internacional de La Imagen, Mèxic
Seminci, Setmana Internacional de Cine de Valladolid
CLAM, Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya
Festival de Cine i Drets Humans de Sant Sebastià


Més informació
Facebook  @shootballmovie
Twitter      @Shootball_Movie
Entrevista al director en el programa  de Catalunya Ràdio Estat de Gràcia
Notícia TV3 "El documental "Shootball" sobre l'escàndol d'abusos sexuals de Maristes s'estrena al DocsBarcelona"
 

Dirigit per Fèlix Colomer.

Informació d'interèsDisponible fins al 19/06/2018 a les 23.59
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3