Passeig de Gràcia, l'escenari burgès

Aquesta crònica de Lluís Permanyer recupera una època en què el passeig de Gràcia es va omplir de jardins, cafès, teatres de luxe i tota mena d'atraccions per a tots els públics.

El passeig de Gràcia té l'origen en un caminet rural i abandonat que unia Barcleona i la vila de Gràcia, anomenat "el camí de Jesús". Va ser inaugurat el 1827, i va néixer com un espai per al gaudi de tots els barcelonins.

Un mon increïble i oblidat que va deixar d'existir per donar pas a la nova Barcelona, quan s'enlairen les primeres grans cases unifamiliars i palauets. El moment en què el passeig de Gràcia es consolida com el gran eix urbanístic i arquitectònic de l'Eixample, però, sobretot, com el passeig de la burgesia que temps després enlairaria el modernisme com a bandera.

Permanyer alterna la crònica de les reformes urbanístiques amb el batec humà que forma part de l'essència del passeig de Gràcia, l'espai social incomparable on els catalans de diners han exhibit la seva opulència i que van convertir en un temple social.

El documental ens trasllada a un paisatge pel qual desfilaven els primers cotxes que van arribar a la ciutat. Ens parla de quan els reis i les estrelles de Hollywood arribaven a Barcelona pel baixador del carrer Aragó. De la invasió dels bancs, que van transformar el passeig en un carrer trist i sense vida. Del Drugstore de passeig de Gràcia, local indissociable de la nit barcelonina des de la segona meitat dels seixanta fins ben entrats els vuitanta. Refugi de noctàmbuls i, durant els seus primers anys, l'únic lloc per prendre l'última copa quan tots els locals ja eren tancats.

Posicionat com un destí urbà de referència internacional, el passeig de Gràcia s'ha transformat avui en el carrer de les botigues i hotels de luxe, que conviuen amb edificis patrimoni de la humanitat.

FITXA TÈCNICA

Direcció: Lluís Permanyer
Realització: Eva Martínez
Guió: Lluís Permanyer, Eva Martínez, Àngels Villar
Muntatge: Martí Genís
Direcció de fotografia: Ignasi Pastori
Grafisme i 3D: ONIDEA
Producció rodatge: Elisabet Isasi-Isasmendi
Operador de càmera: Ignasi Pastori
Maquillatge: Sofia Dauris
So directe: Francesc Gosalves, Roger Blasco
Documentació TVC: Montse Bailac, Francesc Pérez
Documentació Parallel 40: Àngels Villar, Eva Martínez

Una producció de Televisió de Catalunya a càrrec de Parallel 40

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3