Milicianes

El 5 de setembre de 1936, cinc milicianes van ser afusellades, juntament amb altres milicians, a Manacor. És possible restituir la seva identitat, 80 anys després?

 

El 5 de setembre de 1936, cinc milicianes van ser afusellades, juntament amb altres milicians, a Manacor. El grup de combatents formaven part de l'expedició del capità Albert Bayo, que, per ordre de la Generalitat, l'agost de 1936 va intentar recuperar l'illa de Mallorca en mans dels sollevats. A causa d'un ràpid i sobtat reembarcament, alguns dels combatents van quedar abandonats a l'illa. Unes hores més tard van ser detinguts per les tropes rebels i, un cop a Manacor, ells van ser afusellats.

Les cinc dones, tractades de prostitutes, van ser violades i torturades aquella mateixa nit. A la matinada, van ser assassinades. A dia d'avui, tots ells segueixen en una fossa sense identificar.

L'existència d'un diari, escrit per una d'elles, on es relaten els dies de campanya a Mallorca, una foto del grup, feta poc després de ser detingudes, i l'anonimat de tres d'elles, han fet que sobre aquesta història hi hagi moltes llegendes.

Vuitanta anys després, una intensa investigació retorna la identitat de les tres milicianes anònimes i les contextualitza en el moment històric que van viure des d'una perspectiva de gènere.

A partir de la seva història, s'esbrinarà l'existència d'un projecte revolucionari, liderat per un grup de dones, que, a l'inici de la Guerra Civil, van decidir lluitar amb igualtat per la llibertat.

 

Festivals
Impugning Impunity IIFF Docs, Nova York, Estats Units, 2018
Edinburg Spanish Film Festival, Escòcia, 2018


Més informació
Facebook: Milicianes El Documental


Fitxa tècnica
Direcció: Tània Balló i Jaume Miró
Guió: Tània Balló, Jaume Miró i Gonzalo Berger  
Realització: Pedro Sara
Productor: Tània Balló, Lluis Ortas, Marisa Goñi i Gonzalo Berger
Productor executiu TVC: Jordi Ambros
Productor delegat TVC: Elisa Plaza
Director fotografia: Pedro Sara
Muntatge: Carlos Prieto
Director de producció: Tània Balló
Música: Miquel Ángel Aguiló
Lingüista: Roser Tintó
Grafisme: Luis Ozonas
Veu en off: Tània Ballo
2018
Una producció de Nina Produccions i Cinètica Produccions, amb la coproducció de TV3 i IB3.

 

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3