L'últim sopar

Carme Ruscalleda, la xef més guardonada del planeta, amb set estrelles Michelin, va tancar el projecte de la seva vida, el restaurant Sant Pau. "L'últim sopar" documenta les 24 hores que transcorren abans, durant i després del tancament del seu restaurant. Amb accés exclusiu i il·limitat a la intimitat de la protagonista, del seu equip i de la seva família.

"L'últim sopar" van seguir la Carme Ruscalleda durant més de 20 hores, des del moment de l'esmorzar a casa seva, passant per l'organització de tot el restaurant per servir l'últim sopar, fins al tancament del local.

Amb accés exclusiu a la família, al restaurant i la cuina, i per primera vegada també al menjador, les càmeres van poder copsar com 27 privilegiats comensals van viure i experimentar l'últim àpat servit al Sant Pau. Una cerimònia amb tempo reposat, amb màxima atenció en els detalls i una experiència gastronòmica única i amb final inesperat.

Mentrestant, a la cuina es respirava una emoció continguda. Professionalitat d'un equip que sabia que era l'últim dia que treballaven junts, que tancaven no només un restaurant, sinó també un mite. A mesura que la nit avançava anaven aflorant tensions i emocions.  

 

Mare i fill als fogons

A la Carme no se li escapa cap detall. Com un capità, comanda una cuina de 30 persones amb mà ferma, però amb sensibilitat. Amb exigència, però amb to amable. Amb tensió, però amb un somriure a la boca. I descobrim que també té una manera molt curiosa d'anotar a les comandes les peculiaritats de cada taula. No escriu, sinó que dibuixa, si una taula fa una celebració d'aniversari o qui vol fer maridatge amb el menú.  

La Carme té un segon xef de luxe, aquesta nit: el seu fill Raül Balam. Tots dos comparteixen la nit més màgica de les seves vides. El Raül, que s'ha fet una bata especial per a l'ocasió, reconeix que "ha crescut entre aquests fogons. Aquí he fet enfadar la mare, l'he ajudat i he après tot el que sé de cuina amb ella." Però tot i la tristesa de veure la fi del lloc on ha viscut la seva família, ell no s'ha plantejat mai agafar el relleu d'aquesta cuina del Sant Pau, perquè "aquí sempre hauria estat l'hereu. I jo havia de fer el meu propi camí, en el meu propi restaurant."

Sorpresa final a la sala

Els comensals, conscients d'estar vivint un moment històric -l'últim sopar d'un dels estrelles Michelin del món-  immortalitzen la nit: fotografien tots i cada un dels plats, es fan selfies, comparteixen la seva experiència a les xarxes socials… Però el que no saben és que encara viuran una última i insòlita sorpresa. Però aquesta no arribarà fins que demanin el compte.  

Sorpresa a la cuina

Després de servir les últimes postres, tot l'equip de cuina i menjador prepara una sorpresa a la Carme. Un seguit de testimonis visuals, recollits per ells mateixos, de persones que han estat importants per a la Carme al llarg d'aquests 30 anys del Sant Pau.

24 hores que canvien una vida

L'espectador és testimoni de primera mà d'un esdeveniment emocionant, espectacular i irrepetible. Davant la càmera, Carme Ruscalleda l'afronta al descobert, sense amagar-se de res.

Només hi quedarà una fita pendent, al Sant Pau. "Jo volia sopar un dia al Sant Pau amb la Carme. Però no hi havia mai taula," explica el seu marit, el Toni Balam. "Jo els deia a l'equip, ‘si queda alguna taula disponible, aviseu-me'. Però no n'hi havia mai. La Carme i jo no hi hem sopat mai, al Sant Pau. I ja no ho farem mai."

Aquesta, però, no és una història de final trist. Amb el tancament del Sant Pau, la Carme Ruscalleda es reinventarà, com sempre ha fet, per afrontar nous reptes, a la cuina i a la vida. El Toni podrà ara dedicar-se a allò que sempre li ha agradat fer i no tenia temps de fer.

"Jo estic contenta, perquè ara tindré l'oportunitat de fer altres coses. Però no pararé, això segur que no. Perquè no en sé, de parar, jo necessito i m'agrada estar ocupada i fer moltes coses i molt variades."

"El balanç d'aquests 30 anys? Puc afirmar que he aconseguit tenir la vida que volia tenir."

"L'últim sopar" és una producció de TV3 amb la col·laboració de la productora BAS (Broadcaster Audiovisual Services).

Fitxa tècnica
Direcció: Joan Celdran Danés
Realització: Àngel Leiro
Direcció producció executiva: Valti Roda
Direcció executiva: Noe Cuní
Direcció executiva TV3: Montse Armengou
Producció executiva TV3: Muntsa Tarrés
Guió: Pau Subirós
Direcció de fotografia: David Fontseca
Càmeres: Alan Fàbregas I Sergi Ventalló
So directe: Gerard Tàrrega I Júlia Benach
Producció: Òscar Hernando, Natàlia Bonet I Lídia Pradas
Muntatge i postproducció: Jaume Patrís, Damià Dip I Emili Martínez
Grafisme i color: Salva Viñets, Kitiara Ferran I Ramon Balagué
Postproducció de so: Can Sons
Música: Teddysound S.L. (Barcelona)
Estratègia i continguts digitals: Pipo Serrano I Carolina Álvarez
Amb la participació de l'staff del restaurant Sant Pau
2018

 

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3